Zó melken Andrew en Fergie de Royal Wedding uit

De vader en moeder van prinses Eugenie halen álles uit de kast om ook zelf wat aan het huwelijk van hun dochter over te houden.

Lees ook

Je zou bijna medelijden krijgen met prinses Eugenie, die aanstaande vrijdag trouwt met Jack Brooksbank. Haar grote dag dreigt te worden overschaduwd door de grote Andrew & Fergie Show.

Hoe gaat het onder normale omstandigheden? De ouders van de bruid sponseren deels de bruiloft, de moeder gaat wellicht mee om een jurk uit te zoeken. Verder bestaat hun taak op de grote dag vooral uit trots kijken en eventueel een ontroerd traantje wegpinken.

Zo niet prins Andrew en Sarah, hertog en hertogin van York. Al sinds de verloving voert het stel een intensieve campagne om hun jongste dochter 'de sprookjesbruiloft te geven waar ze recht op heeft'. En in het kielzog daarvan om ook zichzelf leuk in beeld te spelen, uiteraard.

Prins Andrew lobby'de als een malle om het huwelijk van zijn dochter op tv te krijgen, Fergie dicteerde via een kennis een vlammende reactie op critici die zich afvroegen of het allemaal niet een beetje begrotelijk was, voor de negende in de lijn van troonopvolging.

Daar blijft het niet bij: onder de bezielende leiding van Sarah is het huwelijksfeest opgeblazen tot een meerdaags festijn. En op  de gastenlijst staan veel namen die Jack en Eugenie niet kennen, maar die wel belangrijk zijn voor het netwerk van Andrew en Sarah.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Duchess Fergie of York (@royallyfergie) op

Intussen pitcht het stel zich als een uitermate happy couple. Het is publiek geheim dat ze sinds de scheiding gewoon onder één dak zijn blijven wonen. Afgelopen weekend klommen ze zelfs eensgezind op een paard voor een ritje met oudste dochter Beatrice. Geen van drieën heeft iets met paarden, afgezien dan van een gokje vanuit de royal loge van een renbaan. Maar het leverde wel weer publiciteit op in het koninklijke context van Windsor Castle.

Wat Andrew en Sarah met hun eensgezindheid willen bereiken, is vrij doorzichtig. Ze zijn in 1996 weliswaar gescheiden, maar nooit écht uit elkaar gegaan. En op zich is dat mooi, dat mensen die graag bij elkaar zijn om praktische redenen scheiden (Fergie had zo haar handen vrij om geld te verdienen) maar wel gewoon in elkaars leven blijven.

Wat ze nu proberen, is Sarah weer in de koninklijke inner cirkel krijgen. Na een tijdje persona non grata te zijn geweest, schurkt ze inmiddels alweer een tijdje leuk tegen de Windsors aan. Logeert met Andrew op Balmoral als prins Philip daar niet is. Babbelt met de Queen op Ascot.

Het huwelijk van hun jongste dochter is een ideale gelegenheid om aan de wereld te laten zien dat de Yorks nog gewoon een stel zijn, zij het onder buitengewone omstandigheden. Niet om te hertrouwen, want dat zou het einde van Sarah's lucratieve schabbels betekenen. Maar om Fergie's marktwaarde te verhogen.

Hoe sterker ze wordt geassocieerd met de Windsors, hoe meer geld ze kan verdienen met de titel waar ze tijdens de scheidingsonderhandelingen voor heeft gevochten. En een beetje ruim leven, daar is ook Andrew dol op. Tegengas van de Queen valt niet te verwachten: Andrew is haar lievelingskind die ze moeilijk iets kan weigeren. Het wordt vrijdag dus enig om te zien hoe familieleden die wat kritischer tegenover de acties van Andrew en Sarah staan – kroonprins Charles, prinses Anne, prins William, prins Philip – kijken bij het feit dat de Hosselende Hertogin weer in hun midden zit.  

Fergie heeft intussen – wat een toeval! –  imagoconsultant Kate Waddington weer in de arm genomen. Die werkte vijftien jaar voor haar om haar reputatie op te poetsen. Kate haakte in 2008 af omdat Sarah naar verluidt haar rekeningen niet betaalde en dingen deed – zich laten betalen voor contact met Andrew – die volgens Waddington niet door de beugel konden.

Tegenwoordig is Kate directeur van Ginger & Moss, een bedrijf dat Sarah met fijn gevoel voor timing heeft opgericht om 'zakelijke kansen te onderzoeken'. Zo wil ze 'typisch Engelse thee' in Amerika gaan verkopen. Indirect moet Kate de comeback van de onvoorspelbare en frivole hertogin in goede banen leiden. De publiciteit van vrijdag lijkt ons een inkoppertje, maar Fergie definitief rehabiliteren? Good luck with that.  

 

Foto's © Getty Images, ANP

Laatste nieuws

Zie ook