Prinses Alexandra neemt grote beslissing

Het is niet niks, wat de prinses van Hannover opgeeft.

Lees ook

Haar hele leven gaat ze al als protestants meisje met haar moeder naar de katholieke mis en nu vindt prinses Alexandra van Hannover (19) het tijd zelf ook rooms-katholiek te worden.

Alexandra is luthers gedoopt, in de stijl van het Huis van Hannover, waartoe ze behoort. Dat betekent dat ze niet nogmaals hoeft te worden gedoopt, maar dat ze, na de nodige lessen in het katholieke geloof als voorbereiding, het Sacrament van het Heilig Vormsel zal ontvangen.

Dat is een ritueel waarbij de priester of de bisschop haar de handen oplegt en bidt om de Heilige Geest. Vervolgens wordt er met gewijde olijfolie een kruistekentje op haar voorhoofd getekend en presto: de katholieke kerk is een prinses rijker. De Grimaldi's kennende zal hier wel even een speciaal momentje van worden gemaakt.

Hoewel Alexandra's moeder, prinses Caroline van Hannover en Monaco, nog altijd getrouwd is met Alexandra's vader prins Ernst August van Hannover (deze foto is uit 2005), leeft het stel al bijna tien jaar gescheiden van tafel en bed. Alexandra heeft nog nauwelijks contact met haar vader en lijkt zich vooral te generen voor zijn capriolen. De switch van geloof is een manier om nog eens te benadrukken dat ze voor haar moeder en die kant van de familie kiest.

Door de overstap verliest Alexandra (rechts haar vriend Ben) haar aanspraak op de Britse troon, want de Britse wetten staan niet toe dat een katholiek vorstin wordt. Overigens was die kans toch al heel klein, ze staat niet bij de eerste honderd in lijn van de troonsopvolging. Alexandra stamt via haar vaders kant zowel af van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk Groot-Brittannië als van keizer Wilhelm II van Duitsland. Ze is het enige kind van Caroline dat zich prinses mag noemen.

 

Lees meer

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook