Luxemburg: Maria Teresa geeft zelf rondleiding in paleis

Je staat toch raar te kijken als tijdens een rondleiding Hare Koninklijke Hoogheid opeens je gids is.

Lees ook

Hoe leuk is dit? Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg besloot hoogstpersoonlijk een rondleiding te geven in het paleis.

Het werkpaleis van groothertog Henri in Luxemburg-Stad mag er zijn: Vlaamse Renaissance-gevel uit de 16de eeuw, majestueus interieur en trappenhuizen die om 'schrijden' in plaats van 'lopen' vragen.

De groothertogin was goed op de hoogte van de geschiedenis en vertelde smakelijk over zaken die zich er hebben afgespeeld in het verleden (aan het einde van de negentiende eeuw lieten de voorouders van de Oranjes zich er de wijn goed smaken, blijkbaar).

Tegenwoordig wordt het gebruikt als kantoor en als plek voor officiële ontvangsten en staatsbezoeken.

De familie woont een stukje buiten de stad, in Chateau Berg (dat zie je op de achtergrond op de openingsfoto).

Nu is de groothertogin van Luxemburg niet de eerste die het publiek persoonlijk wegwijs maakt, koningin Máxima fungeerde bij het burgerdiner voor de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander als gids in het Paleis op de Dam.

Ze had er duidelijk lol in…

… en ging haar groepje nog net niet voor met een opgeheven paraplu. 

En ook koningin Margrethe mag zich graag af en toe aansluiten bij een rondleiding ten paleize en neemt het dan meestal glunderend binnen 20 seconden over. 

De Royal Historica weet alles van a) Denemarken, b) ál haar paleizen en c) de geschiedenis van de koninklijke familie en mag er graag over verhalen: ook Franse president Macron ontkwam er niet aan.

 

Foto's © Cour Grand-Ducale

Laatste nieuws

Zie ook