Daar zijn we weer! Oranjes terug van vakantie

Vakantiebaard eraf, blauwe pak weer aan en gáán: Zijne Majesteit is weer aan het werk (en Máxima kwam ook nog even in beeld).

Lees ook

Ze glampeerden in Botswana en verveelden zich naar verluidt dood in Griekenland, maar ook voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima zit de vakantie erop. Dus: back to business!

MAANDAG

Koning Willem-Alexander – zijn vakantiebaard was helaas verdwenen – opende in Tilburg het nieuwe studiejaar van het mbo. Het was voor het eerst dat dit met een officiële bijeenkomst werd ingeluid, doel hiervan is de opleiding wat meer cachet te geven. Daar Zijne Majesteit op loslaten getuigt in ieder geval van ambitie, want salonfähiger wordt het natuurlijk niet. 

De mbo-scholen, verenigd in de MBO Raad, startten hiermee een nieuwe traditie om voor iedereen zichtbaar te maken waar het mbo voor staat: investeren in mensen die een beroepsdiploma willen halen.  

DINSDAG

Wellicht geïnspireerd door de duttende koning der dieren in Botswana was er dinsdag geen Oranje te bekennen. Laten we er maar vanuit gaan dat ze een thuiswerk-, dan wel kantoordag hadden. Normale stervelingen zijn a) zelden alleen al in de zomer zes weken achter elkaar vrij en b) beslist zo slim om zich daarna weer even te pitchen in hun werkomgeving. In dit geval: Nederland. Hmmm. Wat was ook alweer de begroting voor het Koninklijk Huis dit jaar? Oh ja, 42,3 miljoen euro. Belastinggeld, inderdaad.

WOENSDAG

Willem-Alexander was gelukkig woensdag weer bij de les, in jacquet en had heel wat achterstallige geloofsbrieven af te hameren. Hij ontving achtereenvolgens de ambassadeur van de Republiek Kenia, Z.E. Lawrence Ntoye Lenayapa…

…de ambassadeur van de Republiek Malta, H.E. mevrouw Marlene Bonnici…

…en de ambassadeur van het Gemenebest Australië, Z.E. Matthew Ernest Keith Neuhgaus.

En we gaan er, ruimhartig als we zijn, van uit dat de nepbloemen in de haard in de vakantie minimaal één keer de stofzuiger hebben gezien. 

Prinses Beatrix was aanwezig bij de laatste reünie van de Stichting Genootschap Engelandvaarders op Landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Met een beetje fantasie kun je klaprozen in het patroon van haar jurk zien, het Engelse symbool voor soldaten die het leven lieten in de strijd. 

'Engelandvaarder' is de erenaam voor alle mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet gebied wisten te ontsnappen met de bedoeling zich in Engeland bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten.

En hierbij willen we generaal-majoor b.d. Rudi W. Hemmes graag voordragen als nieuwe hoofdrolspeler in de Coca Cola Zero-campagne: 'What else haven't I tried?' Een handkus aan een oud-koningin geven, legt de lat meteen lekker hoog. 

's Middags dook de koning op in Amsterdam. Hij bezocht er het – even diep ademhalen – KNAW Humanities Cluster en het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS).

Dat zijn onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Inderdaad, de knapste koppen van het land schrijven Akademie in plaats van Academie, hoe treurig is dat? 

Het bezoek stond in het teken van digitale ontwikkelingen in het geesteswetenschappelijk onderzoek. De Koning is beschermheer van de KNAW en liet zich bijpraten. We tasten in het duister waarover precies, we dachten in eerste instantie dat hij hier een taart bezichtigde. All in a day's work!

DONDERDAG

Voor iemand die met pensioen is, was prinses Beatrix deze week echt all over de place, want ze dook ook nog eens op in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Daar woonde ze de  dansvoorstelling Free To Move bij. Dit is een samenwerking van het Prinses Beatrix Spierfonds en Holland Dance Festival, waarbij de top van de Nederlandse moderne dans zich belangeloos inzet voor de strijd tegen spierziekten.

De prinses arriveerde in het gezelschap van gravin  Bibi M.L.A. van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael. Die was tussen 2011 en 2013 haar hofdame, werd na de troonswisseling hofdame van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en is sinds 2014 grootmeesteres van de koning. Dat wil zeggen dat ze Chef Hofdames is. Dat is een 'honoraire functie'. Met andere woorden: ze wordt er niet voor betaald, maar doet het voor de eer. Bibi behoort tot de Big Kahuna in het paleis. Zo vertegenwoordigt ze de koning bij uiteenlopende gelegenheden en begeleidt ze hem bij buitenlandse bezoeken.

VRIJDAG

Zijne Majesteit reikte op het Binnenhof in Den Haag in aanwezigheid van onder andere koningin Máxima, Defensieminister Bijleveld en minister-president Rutte de Militaire Willems-Orde uit aan majoor-vlieger Roy de Ruiter van de Koninklijke Luchtmacht. Majoor De Ruiter werd benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse.

De Ruiter heeft de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding ontvangen 'vanwege zijn te allen tijde beleidvol, gedreven en moedige optreden tijdens uitzendingen in Afghanistan, met een onvoorwaardelijk grote loyaliteit naar zijn collega’s op de grond.' RESPECT.

De uitreiking betekende ook de eerste Máxima-sighting in zes weken (Yay, welkom terug, Majesteit!) en voor wie zich afvraagt wat er toch in die beeldige clutches zit die ze altijd met zich meetorst: in ieder geval een zakdoekje voor aangrijpende / late hooikoortmomentjes.  

 

Foto's © ANP, PPE Agency

Laatste nieuws

Zie ook