Schnabbel & Babbel: onbekende adel moet óók leven

Zijne Doorluchtige Hoogheid Marie Charles-Henri Hugues Xavier Benoît Michel Edouard Joseph Balthazar von Lobkowicz heeft grote plannen.

Lees ook

Het valt nog niet mee om in de royal marge het hoofd boven water te houden en tegelijk toch een beetje waardig te blijven. Af en toe stellen we zo'n kansparel aan je voor: maak kennis met prins Charles-Henri Lobkowicz (54).   

Hij staat hier naast prinses Michael van Kent, de ongekroonde koningin onder de Royal Schnabbelaars. Zijne Doorluchtige Hoogheid Marie Charles-Henri Hugues Xavier Benoît Michel Edouard Joseph Balthazar von Lobkowicz is een nazaat van Boheemse adel uit de 14de eeuw.

© Z.D.H. Charles-Henri Lobkowicz / Facebook

Eén tak heeft zich naar België verspreid, de familie had warme banden met het Oostenrijkse hof en Lobkowicz is ook familie van de De Bourbon de Parme's: rechts prinses Anne-Marie, de vrouw van 'onze' prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene. Kortom, Charles-Henri is de bekendste aristo waar je nog nooit van hebt gehoord. En heeft ook nog eens een droomnetwerk.

© Getty Images

Charles-Henri is op stand geboren als de derde zoon van prins Edouard de Lobkowics en prinses Françoise of Bourbon-Parma (90, deze foto van de prins en zijn moeder is uit 2013), die als gezin nogal wat te verstouwen kregen.

Charles-Henri's oudste broer Edouard-Xavier werd vermoord, zijn op een-na-oudste broer Robert stierf jong aan een hersentumor. Dit is de eerste foto van Charles-Henri.  

 

??⚜️?? with Duke and Duchess of Windsor, Mum, my brothers, sister and … moi

Een bericht gedeeld door ⚜ PRINCE CH ⚜ (@charles_henri_lobkowicz) op

Zijn jetsettende, haute couture-minnende zusje Gabrielle ging op haar 24ste het klooster in: ze woont in Amerika bij de Little Sisters of the Poor, een zeer sobere orde. "Ik vind het erg mooi," zegt Henri daarover. "Geluk ontstaat als je doet wat goed voor jou is. Ik denk dat haar keuze goed voor haar is, dat het echt haar roeping is." De man rechts achter en de vrouw in het midden zijn de hertog en hertogin van Windsor, ook bekend als ex-koning Edward die de troon opgaf voor zijn grote liefde, Wallis Simpson. 

Charles-Henri is zelf meer van de society en kwam als kind al met zijn moeder bij de Grimaldi's over de vloer. Charles-Henri is een goede vriend van prins Albert van Monaco. 

Zodat ongetrouwde Charles-Henri nu feitelijk het hoofd van zijn tak is, wat daar dan ook nog van over is. En hij heeft de ambitie om er weer wat van te maken. In twee paleizen die de familie ooit in Praag bezat, zitten nu ambassades en dat in Wenen is ook niet langer van de Lobkowicz'jes.

Wat ze nog wel bezitten – zie zijn hond Max hier eens even een selfie nemen – zit in stichting Lobkowicz Collections die ze openstelt voor het publiek (lees: als eventbedrijf uitvent om de boel te kunnen blijven betalen). Het gaat dan om:  

Paleis Lobkowicz dat zo'n beetje de skyline van Praag bepaalt.

Kasteel Nelahozeves, een Renaissancejuweeltje

Kasteel Střekov, doordrenkt van familiegeschiedenis en vetes. 

En kasteel Roudnice, een barokpaleis met 250 kamers dat eeuwenlang het 'hoofdkantoor' was van de prinselijke familie.

© Z.D.H. Charles-Henri Lobkowicz / Facebook

Er zijn echter ook nog kastelen in Frankrijk in privébezit, die Charles-Henri met behulp van toerisme opnieuw tot leven wil brengen om 'de Bourbonnais' (een oude, niet meer bestaande provincie in Midden-Frankrijk) te stimuleren. En ongetwijfeld ook de naam van de familie weer wat steviger in de markt te zetten, al zegt hij dat er kies niet bij.

© Jean Louis Zimmerman / Wikimedia

Het gaat om onder andere Chateau Fourchaud uit de 15de eeuw. "Ik wil geen elektriciteit installeren of een museum maken, maar gewoon de tijd nemen en de mensen verrassen door de verfijning die daar heerste," aldus Charles-Henri. "Ik werk samen met bekende historici als Elisabeth Sirop-Chalmin om dit project tot een goed einde te brengen."

© Jean Louis Zimmerman / Wikimedia

Een ander project van hem is het naar verhouding vrij nieuwe kasteel van Bostz waar keizerin Zita (Zita van Bourbon-Parma was de laatste keizerin van Oostenrijk-Hongarije) lange tijd woonde en dat nu zijn eigen residentie is. "Velen vertellen me dat het moeilijk is om een kasteel te openen voor het publiek, maar een kasteel is altijd een plaats van doorgang en welkom geweest, het maakt me niet bang," zegt hij. "Het zal worden gerenoveerd, maar het zal een huis vol leven blijven. De eerste verdieping blijft zoals het was in de 18de eeuw. Op de begane grond hebben we vijf aangrenzende kamers die plaats bieden aan een museumruimte waar we de geschiedenis van de regio en die van het eerste huis van Bourbon zullen uitleggen."

Eerste, tweede, derde… Binnen  de familie zijn er nogal wat afsplitsingen en vetes van ooms en tantes, iets waar Charles-Henri niets van wil weten. "Ik kan alleen voor mezelf spreken en heb me er altijd voor ingespannen familieleden bij elkaar te krijgen, ongeacht de historische en persoonlijke conflicten," zegt de man die zo moedig was om in 2015 een familiedag voor 450 deels in onmin levende familieleden te organiseren. Hier de Bourbon-Twee Siciliën. 

"Een uiteengevallen familie is het slechtste dat je kunt hebben," aldus de prins die hier persoonlijk de familiegeschiedenis uitlegt in zijn kasteel. "Degenen die zich willen aansluiten zijn welkom, maar ik respecteer de mening van degenen die dat niet willen. De strijd met elkaar aangaan is schadelijk en destructief. Mijn deur staat altijd open."

© Z.D.H. Charles-Henri Lobkowicz / Facebook

Lobkowicz studeerde in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten (toe maar!) voor een carrière in de financiële wereld en opende een 'kunstadviesbureau' in Londen. Al sinds zijn 13de brengt hij elk jaar twee maanden door in het Midden-Oosten, meestal in Libanon, waar hij zich inzet voor christenen "die daar steeds meer in de knel komen te zitten."

© Z.D.H. Charles-Henri Lobkowicz / Facebook

Naast al zijn nobele inspanningen is Zijne Doorluchtige Hoogheid ambassadeur voor DeWitt horloges, maar bezoekt even gretig events van Chopard en Dior, Fashion Week Paris en andere high society events. Drukke heer van stand, dus. Praktisch in denken en doen. En ook zeer flexibel in het onderhouden van contacten, de beste manier om te overleven als je niet tot de Edele Eredivisie behoort. Well played, prins. Binnenkort meer!   

 

Door: Ella Vermeulen, Foto's © Lobkowicz Collection (kastelen) en BSR Agency (openingsfoto)

Laatste nieuws

Zie ook