Spanje: de comeback van prinses Elena

De Spanjaarden lijken alsnog als een blok te vallen voor de markante zus van koning Filip.

Lees ook

Als de grootste krant van Spanje verklaart dat je als B-prinses 'het merk Spanje' het beste verkoopt, dan is het tijd voor koning Felipe en koningin Letizia om een peu nerveu te worden.

De comeback van prinses Elena de Borbón (54) is begonnen in 2014, toen haar broertje koning Felipe werd. Elena is de oudste van de drie kinderen van koning Juan Carlos en koningin Sofia, Cristina de middelste.

In de monarchie is Elena (rechts) altijd een buitenbeentje geweest: geen troonopvolger omdat de wet niet was aangepast om prinsessen gelijke rechten te geven.

In de familie ging alle aandacht altijd automatisch naar Felipe…

…en Elena maakte vaak een wat trieste indruk.  

Ze heeft lak aan prinsessenstijl en prinsessendingen. En ze er zijn jaren geweest dat ze zich erg ongemakkelijk leek te voelen onder haar titel en haar (mislukte) huwelijk. Ze leek er dan ook niet rouwig om, toen ze door de troonwisseling haar positie (en een toelage van 70.000 euro per jaar) verloor en van 'Koninklijk Huis' 'Koninklijke Familie' werd.  

Sindsdien – misschien omdat ze meer vrijheid heeft? – laat ze zich steeds meer gelden. Als alleenstaande moeder heeft ze haar nietsnuttende zoon Froilan gewoon naar steeds strengere kostscholen gestuurd, tot hij het licht zag, zijn diploma haalde en kans zag een langdurige verkering te veroveren.

En Elena is achter de schermen degene geweest die heeft bemiddeld tussen Felipe en Cristina (rechts), toen de eerste noodgedwongen met zijn jongste zusje moest breken toen zij en vooral haar man Iñaki (midden) betrokken bleken bij een enorm fraudeschandaal. "Ik zal mijn zus eeuwig blijven bedanken voor haar steun," zegt Cristina. "Ze is lief en loyaal tot op het bot."

Daarnaast is Elena, dwars tegen al het politiek correcte denken in, Spaanser dan Spaans, in de zin dat ze zonder te knipperen afgrijselijke stierengevechten bijwoont…

…dol is op flamenco…

…en op een of andere manier altijd wel kans ziet iets authentiek Spaans te channelen tijdens gala's.

Ze komt steeds vaker in beeld als back-up van Felipe en Letizia, die zich bij voorkeur wat neutraler opstellen, vaak toch misnoegen van het wat traditionelere deel van de onderdanen…

… en Elena blijkt een puike bliksemafleider te zijn van de al dan niet opgeloste strubbelingen tussen Letizia en Sofia.

Elena woont in een appartement in de wijk Niño Jesús dat ze met hulp van haar vader Juan Carlos heeft gekocht, haar weggevallen toelage wordt gecompenseerd uit het familievermogen. Ze woont er samen met Froilan en dochter Victoria, daarnaast verdient ze als directeur van de Mapfre Foundation (die zich inzet voor maatschappelijke doelen) een riant salaris van zo'n twee ton per jaar.

 Privé rijdt ze graag paard en doet nog altijd mee aan wedstrijden.

Hier draag Elena de Spaanse vlag terwijl ze met haar dochter Victoria de Militaire Parade bijwoont tussen het publiek, terwijl haar broertje even verderop staat te salueren. 'Aan haar heeft Spanje een grote koningin verloren,' zeggen traditionele monarchisten in El Mundo. Markante Elena zou begrijpen wat er onder de 'echte' Spanjaarden leeft, met haar 'diepgewortelde liefde voor nationale tradities'.

Misschien dat Elena het zelf wel prettig vindt om dit wat meer in de marge dan als staatshoofd uit te dragen. Maar leuk is het wel, om te zien hoe de prinses, over wie altijd een beetje vervelend werd gedaan, als vijftiger opbloeit tot zo'n waardige én gewaardeerde vrouw.     

 

Foto's © BSR Agency, Getty Images, ANP, met dank aan El Mundo.

Laatste nieuws

Zie ook