Hot Mess: hoe de Markles de Windsors pootje haakten

Na een week tegenslag en sensatie kun je alleen maar hopen dat Meghan en Harry morgen toch een gouden dag zullen hebben.

Lees ook

Een bruid zou zich een leukere week voor haar bruiloft kunnen voorstellen dan die Meghan Markle achter de rug heeft. Hoe kon het zo uit de hand lopen?

Wekenlang gekrakeel door met name de verre familieleden van Meghan – haar moeder Doria heeft nooit met de pers gepraat, haar vader pas zeer recentelijk – escaleerde de afgelopen dagen in een Marklegasme dat zijn weerga niet kende.

Vader Thomas bleek op advies van toxic dochter Samantha te hebben meegewerkt aan paparazzifoto's in de hoop zo een beter beeld van zichzelf neer te zetten. Schrok vervolgens zo van de backlash dat hij onmiddellijk zei zich terug te trekken, om zijn dochter en haar aanstaande schoonfamilie niet verder in verlegenheid te brengen. Bedacht zich en moest toen worden opgenomen om te worden gedotterd wegens ernstige hartklachten.

Woensdag werd Thomas Markle gedotterd en kreeg hij drie stents, waarmee het alsnog uitgesloten was dat hij met zijn dochter naar het altaar zou lopen. Die daar uiteraard verdrietig over was, al liep ze de afgelopen jaren de deur bepaald niet plat bij de heer Markle. 

Tussen al deze toestanden door kakelde Meghans halfzus Samantha per Twitter haar frustraties en kritiek de wereld over en belandde ook zelf in het ziekenhuis…

…en gaf haar halfbroer Thomas Jr. gul interviews. Vooral zijn mededeling dat Meghan een geweldige prinses zou worden, was heel verrassend, gezien de open brief waarin hij haar een paar weken geleden nog totaal afbrandde. En intussen arriveerden vage neven en nichten voor een all-inclusive reisje op Heathrow, om in talkshows hun betaalde zegje te doen.

Het staat allemaal in schril contrast met het gelikte plaatje dat Kensington Palace de afgelopen maanden probeerde te pitchen. Dit zou namelijk een heel nieuw soort Royal Wedding worden. Geen hoogwaardigheidsbekleders, maar gewone burgers, bloemen en catering zo duurzaam mogelijk, alles even verantwoord en modern. Royalty 2.0, zeg maar. Druppelsgewijs kwam de informatie naar buiten, controlfreak Harry en het PR-team van Kensington Palace meenden het allemaal in de hand te hebben.

En toegegeven, de capriolen van de Markle's waren tot deze week vooral ongemakkelijke ruis. Pas toen de Amerikaanse entertainment site TMZ buitengewoon goed geïnformeerd bleek over de mentale en fysieke gezondheid van vader Markle, viel Kensington Palace stil. Als in 'geen commentaar'. En bij gebrek aan een back-up plan in de strategie (die vooral bestaat uit  'Zo hebben we het altijd gedaan' en 'Zo wil Harry het nu eenmaal') viel er al snel een enorme schaduw over het sprookje.

Het een en ander had kunnen worden voorkomen door de familie Markle in vroeg stadium, meteen na de verloving, bij het feest te betrekken. Liever een paar vulgaire feestneuzen in de kerk dan maandenlang gekonkel en geklets in de media. De Markles kun je het haast niet kwalijk nemen, een aantal leden van deze familie heeft weinig te verliezen, het is logisch dat praten voor geld dan verleidelijk is, zeker als je genegeerd wordt door een stel snobby Britten en droomt van je eigen Kardashianmomentje.

Prins Harry valt in dit geval ook het een en ander te verwijten. Voor iemand die zoveel waarde hecht aan privacy en ook voortdurend eist dat men hem met rust laat, is het best raar zo'n circus van een huwelijk aan te gaan. Als zesde in de lijn voor de troon had hij ook in stilte en zonder het enorme publiciteitsoffensief met Meghan kunnen trouwen, ook al omdat het haar tweede huwelijk is.

Daarnaast: voor iemand die roept geestelijke gezondheid een warm hart toe te dragen, had Harry zich misschien ook eens in die van zijn aanstaande schoonvader kunnen verdiepen. Of er op zijn minst uit beleefdheid een keertje langs kunnen gaan, om zich voor te stellen en uit te leggen hoe vader Markle het beste kon omgaan met de toenemende aandacht voor zijn persoon.

Het dringt de vraag op hoe hoog Harry de beroemde empathie van zijn moeder prinses Diana, naar eigen zeggen zijn grote rolmodel, in de praktijk heeft zitten. Het is één ding om twee minuten bekommerd te kijken waar de camera's bij zijn, maar iets anders om in een vliegtuig te stappen en naar Rosarito af te reizen, om daar de realiteit van een eenzaam, geïsoleerd leven onder ogen te zien.

Een beetje minder ivoren toren en een beetje meer empathie en steun – moeder Doria kreeg wel beveiliging, de mijnheer rechts behoort tot dat team – had hier zomaar het verschil kunnen maken. Harry's reactie ('Dit overkomt mensen die met mij omgaan') getuigt alvast niet van enig voortschrijdend inzicht in zijn eigen handelen sinds de verloving. Met het idee dat hij met een paar ferme, maar makkelijk verstuurde persberichten alles onder controle kon houden zonder verder wat moeite voor de Markles te doen, heeft hij in ieder geval zijn hand flink overspeeld.    

Het zou nu moeten gaan over leuke dingen. De bruidsjapon, de schattige kinderen, traditionele pracht en praal, een leuk stel dat samen veel goeds kan doen voor de koninklijke familie en Engeland. En morgen zal dat ook vast alle Markle Mania even overstemmen, wie hoopt er niet op een vrolijke bruiloft van een verliefd stel?

Na zaterdag komt echter zondag en is het de vraag of de overduidelijke liefde tussen Harry en Meghan genoeg is om alle ruis te verdringen. Het vooruitzicht is niet goed, zonder handreiking zal Meghans familie discreter noch milder worden. Dit stopt niet na het jawoord. En dat is pijnlijk en spijtig, voor alle partijen.

 

Foto's © Getty Images, ANP, BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook