Surprise! Koning Thailand heeft nóg een leuke dochter

Prinses Pa gaat een steeds grotere rol aan het Thaise hof spelen en wel hierom.

Lees ook

Hoewel koning Vajiralongkorn zeven kinderen heeft, komen vooral de jongste twee in beeld. Wat het extra verrassend maakt om zijn oudste, prinses Bajrakitiyabha (39, wij mogen Pa zeggen) weer op het royal toneel te zien verschijnen.

Vajiralongkorn heeft een kleurrijk privéleven en de neiging om relaties met ruzie en machtsvertoon te beëindigen. Ook verbande hij zonder te knipperen vier van de vijf kinderen die hij met zijn tweede vrouw kreeg. Kortom, een ideale kandidaat voor een aflevering van Het Familiediner, Royal Editie.

Omdat de Thaise koning momenteel even geen echtgenote heeft, maakt hij gretig gebruik van de vrouwen in zijn familie als First Ladies. Hierin is een hoofdrol weggelegd voor zijn zus prinses Sirindhorn (midden), maar ook Bajrakitiyabha (links) wordt opeens vaker ingezet. Intimi noemen haar prinses Pa of prinses Patty, omdat haar koosnaam Ong Pa is. De zus in de rolstoel rechts is prinses Chulabhorn. Ze heeft een auto-immuunziekte, maar vertegenwoordigt haar broer eveneens regelmatig.  

Bajrakitiyabha (rechts) kan het erg goed vinden met haar ongetrouwde tante Sirindhorn die zo'n beetje de officieuze matriarch van de familie is geworden.

Sinds hij in 2016 zijn vader opvolgde, schuift de koning nadrukkelijk twee kinderen naar voren: prinses Sirivannavari (31, hier links naast prinses Pa), de jongste van de vier verbannen kinderen die hij met Yuvadhida Polpraserth kreeg…

…en prins Dipangkorn (13), de beoogd troonopvolger die hij met zijn derde vrouw Srirasmi Suwadee op de wereld zette. Hij staat hier naast zijn halfzus Bajrakitiyabha.

Omdat ze een tijdje uit beeld was, was het best een verrassing om prinses Bajrakitiyabha (39) weer aan de zijde van haar vader te zien bij de Koninklijke Ploeg Ceremonie in Bangkok. Dit ritueel betekent de start van het rijstseizoen en vraagt om een zegen voor het voorspoedig planten, groeien en oosten van de rijst.

De heilige ossen 'voorspellen' intussen hoeveel regen er zal vallen en volgens de zieners van dienst zal het land dit jaar 'voldoende water hebben en voedsel en economische welvaart in overvloed.' Vorig jaar vergezelde prinses Pa haar vader ook al naar deze ceremonie.

Bajrakitiyabha (rechts) is Vajiralongkorns oudste kind en enige dochter met Soamsawali Kitiyakara, een nichtje van moeders kant, waarmee hij in 1977 trouwde. Hij bedroog haar al snel met Yuvadhida, maar omdat Soamsawali echtscheiding weigerde, duurde het tot 1993 voor ze officieel uit elkaar waren.

Dat ging niet heel netjes: Vajiralongkorn gaf haar de schuld van alles wat mis was gegaan in het huwelijk. En door de strenge Thaise wet op majesteitsschennis kon Soamsawali (hier incluis royal voetpleister) zich niet verweren. Het bizarre is dat je zou denken dat die twee elkaar nooit meer zouden willen zien, maar Soamsawali en dochter Bajrakitiyabha zijn sindsdien nog regelmatig aanwezig bij royal ceremonies.

Bajrakitiyabha zat op kostschool in Engeland, studeerde internationale relaties in Thailand en rechten in Amerika. Tussen 2012 en 2014 was ze de Thaise ambassadeur in Oostenrijk.

Tegenwoordig werkt ze voor de Officier van Justitie in Udan Thani en runt daarnaast een stichting om Thaise vrouwen die gevangen zijn genomen, beter voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij.

Ze is niet getrouwd en heeft geen kinderen, zodat haar vader haar makkelijk kan inzetten. Prinses Pa gaan we dus vaker zien.

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws

Zie ook