Oranjes: mooie woorden en kleumen in vele Claesjes

Máxima geeft nieuwe betekenis aan het fenomeen 'laagjesmode'.

De week van de Oranjes stond vooral in het teken van het officiële bezoek van de Jordaanse royals aan Nederland, maar koning Willem-Alexander en koningin Máxima hadden nog méér te doen.

MAANDAG

Koning Willem-Alexander ontving staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een kennismakingsgesprek op Paleis Noordeinde. De deurlakei begint inmiddels al een oude bekende te worden.

Máxima bleek voor een geheimzinnige 'privéreis' in Seoel te zitten, wat uitlekte toen ze de terugkerende Paralympische sporters op het vliegveld tegenkwam. Wat deed ze daar? Waarom is er niet één kiekje van? Wie het weet, mag het zeggen.

Prins Bernhard genoot intussen na van De Hollandse 100, waarmee hij een dag eerder weer veel geld (310.000 euro) inzamelde voor onderzoek naar lymfklierkanker, waar hij zelf ook aan geleden heeft.

DINSDAG

De eerste dag van het officiële bezoek van koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië stond in het teken van ceremonies, leuk in opgaande lijn poseren en voor Máxima een nieuwe Claes Iversen…

…speeches vol mooie woorden…

…en een bezoekje van de koninginnen aan het Gemeentemuseum. We gaan ervan uit dat de drie dames rechts de dag van hun leven hadden! Of dat ook gold voor Rania valt te betwijfelen: het hele bezoek leek haar niet bijster te kunnen boeien, het was Máxima die de gesprekken gaande hield.

In de Fashion Battle of the Queens won Máxima ook al overtuigend qua silhouet en vorstelijke uitstraling, Rania oogde iets te simpel en te meisjesachtig voor iemand van haar statuur. 

De wat fletse aanwezigheid van de koning van Jordanië werd bevestigd door ooggetuige en royaltyspecialist  Rick Evers 

's Avonds werd er een vorkje geprikt in Noordeinde, met onder andere prins Constantijn, prinses Margriet en prinses Beatrix. Máxima gaf een geheel nieuwe draai aan het begrip laagjesmode in haar Claes II die onmiddellijk inspireerde tot een zonnekoninginnen-item.

WOENSDAG 

Dag twee van het bezoek van Jordanië begon met een bezoek aan de Staten-Generaal die er leuk bijzitten. We hebben onmiddellijk afgesproken voortaan óók met hoed op te vergaderen. 

De dames bezochten het Mondriaan ROC, waar Rania een verpletterende indruk maakte met de scherpe vouw in haar broek. De strijkijzers op Noordeinde moeten het einde zijn.

Daarna arriveerden de dames – Máxima maakte er een Triple Whammy van voor Claes in alwéér een Iversen – voor een lunch met premier Rutte…

…waarbij puristen over elkaar heen vielen om te roepen dat koning Willem-Alexander / Abdullah / de premier / iedereen zijn glas verkeerd vast zou houden. Wat is hier precies het probleem? Nogmaals: wie het weet mag het zeggen.

Uiteindelijk werd er nog even een kiekje gemaakt en vlogen de Jordaniërs terug naar Amman.  

Koning Willem-Alexander had vervolgens meteen wéér een staatshoofd over de vloer: president Macron van Frankrijk kreeg een officiële welkomstceremonie én een audiëntie. 

Prinses Beatrix en Prinses Mabel waren intussen aanwezig bij de uitreiking van de vierde Prins Friso Ingenieursprijs. Deze had plaats op de ‘Faculty of Science and Engineering’ van de Rijksuniversiteit Groningen.

DONDERDAG 

De koning opende – core business! – 's middags persoonlijk de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’ in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De internationale tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’ toont de grote bewondering van Vincent van Gogh voor de Japanse prentkunst.

Van Gogh bestudeerde de kunst tot in detail, hij las erover en begon de prenten te verzamelen. Om de Japanse prentkunst beter te begrijpen schilderde Van Gogh de voorstellingen na. Zo creëerde hij zijn eigen beeld van Japan.

Het is altijd fijn om te zien dat Zijne Majesteit in stijl arriveert en boven de verkeersgekte van Amsterdam staat. It's good to be king. 

VRIJDAG

Koningin Máxima was 's ochtends voor de bijeenkomst Meer Kansen van Oranjefonds in Doorn…

…in een broek die uitstraalde dat Hare Majesteit toe is aan de lente. En een tasje van Chanel, cherie.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Margriet ontvingen 's middags de Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische én Paralympische Winterspelen 2018 in een megareceptie op Paleis Noordeinde. En nu weten we nóg niet waarom Máxima maandag in Seoel was, al is de manier waarop ze meewerkt aan deze selfie van Kjeld Nuis ronduit adorable

 

Foto's © ANP

Laatste nieuws