Leontine Borsato: “Marco en ik waren elkaar kwijt”

Leontine Borsato prijkt ze niet één keer op de cover van deze Beau Monde, maar vijf keer!

Lees ook

Leontine Borsato heeft vele gezichten. En daarom prijkt ze niet één keer op de cover van deze Beau Monde, maar vijf keer! De vijf verschillende covers zijn onze manier om deze ultieme Beau Monde-vrouw te feliciteren met haar 50ste verjaardag. Een – letterlijk – mooie mijlpaal. Een gesprek over de highs & lows van een halve eeuw (over)leven.“Marco en ik waren elkaar kwijt".

tekst THEA TIJSSEN foto’s STEF NAGEL styling FAMKE MESMAN haar & make-up LECO VAN ZADELHOFF (voor L’Oréal Professionnel) met dank aan Hair Consultancy Bussum

Wat is de rode draad in je leven, iets wat je elke keer fout doet?
“In veel gevallen is je kracht ook je valkuil. De mijne is dat ik goed kan overleven. Maar soms zó goed, dat ik dan te veel aan het overleven ben en niet genoeg naar ‘binnen’ ga.”

Wanneer liep je daar tegenaan?
“Toen we zakelijk failliet gingen in 2009. Dat was zwaar. In die periode waren we aan het overleven. Marco door extreem hard te gaan werken, ik door alles voor de kids zo normaal mogelijk te laten verlopen. Dan zit je ieder op je eilandje. Verlies verwerk je vaak niet op dezelfde manier en zeker niet op dezelfde tijden. De kans dat je elkáár dan verliest, is vrij groot.”

En dat is wat er bij jullie gebeurde?
“Zeker, we zijn elkaar in die periode weleens kwijt geweest. We hadden te weinig tijd voor elkaar, omdat we aan het overleven waren. Ik kan dingen goed van me af zetten. Ik kan iets parkeren en doorgaan – dat heb ik ook gemerkt toen mijn vader overleed. Dat is dus mijn kracht, maar ook mijn valkuil. Het fijne van ouder worden is dat je dit soort dingen van jezelf weet. En erkent. Het zijn mechanismes in je leven die gewoon worden. Zodra ik in een moeilijke en zware periode terecht kom, is mijn mechanisme dat ik in de overlevingsmodus verder ga. Dat kan best even, maar het moet op een gegeven moment wel weer ‘normaal’ worden.”

En wanneer werd het bij jullie weer normaal?
“We hebben elkaar opnieuw gevonden, doordat we erover zijn gaan praten. Ik ben tus- sentijds alles gaan opschrijven voor mezelf, pure zelfreflectie. Door dat schrijven kwam ik tot bepaalde inzichten. We gingen ook samen in therapie, omdat er nog veel houden van was. Maar sinds die crisis begrijp ik goed dat mensen elkaar kunnen kwijtraken na een verlies – op zakelijk of persoonlijk vlak. Dat ze, ondanks dat ze veel van elkaar houden, het niet redden samen.”

Maar jullie hebben het wél gered… “Klopt. Soms is een crisis helemaal niet erg. Maar daar moet je wel eerst samen doorheen en daarna samen verder willen. Het fijne van ouder worden, is dat je dit soort inzichten kunt krijgen, mits je daar moeite voor wilt doen. Veel mensen willen die diepte niet in, omdat daar misschien veel pijn zit. Mij heeft het veel positiefs opgeleverd. Zo is onze relatie beter geworden dan ooit.”

Het grote interview met Leontine Borsato is te lezen in de laatste Beau Monde van het jaar! Deze ligt vanaf morgen in de winkels.

 

Laatste nieuws

Zie ook