De week van de Oranjes: Máxima op slippers én flippers

Altijd leuk, als je moeder je een belastingvrij cadeautje van 25+ miljoen euro geeft.

Willem-Alexander en Máxima vinkten cultuur, maatschappij, defensie én de buitengebieden af en prinses Beatrix speelde voortijdig voor Sinterklaas (en hoe!).

MAANDAG

© ANP

Schrijver en historicus Geert Mak kreeg in Muziekgebouw aan het IJ uit handen van koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. Daarvan is de helft het startkapitaal voor een cultuurfonds op naam.

© BSR Agency

De koningin droeg een vrij beeldige Natan met een pluiskraag waar een normale sterveling helemaal gek van zou worden. We citeren de onvolprezen Josine Droogendijk van Modekoningin Maxima voor de look: "Koningin Máxima draagt een nieuwe japon met snijgarens aan de zoom van de rok en manchetten. Snijgarens zijn op lengte gesneden filamenten (draadjes)."

© BSR Agency

En voor de terugweg kreeg Hare Majesteit gezellig de Donald Duck mee, leuk voor in de file.

DINSDAG

© ANP

Koningin Máxima genoot zichtbaar van haar bezoek aan de Refugee Company in Amsterdam.

© ANP

De organisatie ondersteunt nieuwkomers vanaf het moment dat ze in Nederland zijn bij het oppakken van de draad van hun leven.

© ANP

Dit zijn het soort werkbezoeken waarbij Máxima helemaal in haar element is, al ziet ze zo natuurlijk alleen de succesverhalen. 

© Koninklijk Huis

Koning Willem-Alexander bracht, passend gestyled, een werkbezoek aan de Admiraliteitsraad en Zr. Ms. Karel Doorman.

© Koninklijk Huis

Het marineschip keerde in haar thuishaven terug van een missie om orkaannoodhulp te verlenen in het Caribisch Gebied.

© Koninklijk Huis

Het bezoek vormde een mooie link met het werkbezoek later deze week. De koning vertrok donderdag met Máxima naar Saba. St. Maarten en Sint Eustatius.

© ANP

's Avonds kwam de hele eredivisie samen in Amsterdam. Hier reikte de koning de Erasmusprijs 2017 uit aan Michèle Lamont, in het bijzijn van koningin Máxima (in Natan) en prinses Beatrix. Michèle Lamont is een Canadese wetenschapper die werkt als cultureel socioloog en hoogleraar aan Harvard University. Ze ontving de prijs voor haar bijdrage aan het onderzoek in de sociale wetenschappen naar de relatie tussen kennis, macht en diversiteit.

© ANP

Qua Beatrix lekte ook uit dat ze begin deze maand landgoed De Horsten aan Willem-Alexander heeft geschonken. Dat blijkt uit een schenkingsakte uit het Kadaster, die de NOS ontdekte. Willem-Alexander woont al sinds 2003 op De Horsten. Het landgoed van ruim 400 hectare is sinds 1845 in bezit van de koninklijke familie. Tot nu toe werd het steeds geërfd, maar prinses Beatrix besloot het bij leven al aan haar zoon te schenken. Over de schenking hoeft geen erf- of schenkbelasting te worden betaald, omdat de koninklijke familie daar vrijgesteld van is. Zij wel…

© via AD

Het is een leuk cadeau, op het landgoed staan 21 adressen geregistreerd. De waarde van de grond wordt geschat op zo'n 25 miljoen euro. Dat is nog zonder de waarde van de erop gebouwde huizen en gebouwen. En het ging netjes via een officiële akte.
Of Beatrix ook iets aan prins Constantijn geschonken heeft, is niet duidelijk. Beatrix bezit onder andere nog kasteel Drakensteyn. De Rijksvoorlichtingsdienst wenste geen commentaar te geven.

WOENSDAG

Jacquet? Check. Vermaledijd bloemstuk-in-de-haard? Check. Beëdiging? Check. Zijne Majesteit de Koning benoemde op Paleis Noordeinde de heer mr. drs. D.A. Verburg tot staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Wat het precies inhoudt – we tasten in het duister, maar het was een sterk staaltje core business ten paleize.

's Avonds waren Willem-Alexander en Máxima in Amsterdam gastheer en gastvrouw van het Paleissymposium 'Gendered  Innovation'. Opwindender dan dit beeld werd het niet. 

Het symposium draaide om de vraag: ‘Hoe kunnen we de creatieve kracht van gender analyse gebruiken voor nieuwe ontdekkingen en innovatie?’ Ook prinses Beatrix was aanwezig .

DONDERDAG 

Willem-Alexander en Máxima arriveerden op Sint Eustatius voor hun bezoek aan de Cariben. Hare Majesteit droeg een hobbezak Vita Kin…

…en slippers van Gianvito Rossi waarvan niet af te zien viel dat ze 499 euro kosten. 

VRIJDAG

Op Saba vierden koningin Willem-Alexander en koningin Máxima (die haar hakken weer had gevonden) Saba Day met een kerkdienst, een wandeling en een feestje. 

De midden werd stukgeslagen aan het nuttige met het aangename verenigen: ter promotie van het plaatselijke natuurschoon ging het stel duiken bij de Saba Bank.

Waarbij het even worstelen was met de uitrusting, maar alles kwam goed. 

Er werd duidelijk genoten van de duik.

En 's avonds schoven ze aan bij een diner. 

ZATERDAG

Op de laatste dag van het bezoek aan de Cariben waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima op St. Maarten, om te zien hoe het met de heropbouw gaat na de ravage die orkaan Irma aanrichtte. 

Er werd ook nog even olijk gedaan…

…en Máxima eindigde de trip in een hot mess die te vergelijken was met de start. Maar je moet het haar nageven: lef heeft ze wel. 

Foto's © ANP / Robin Utrecht

Laatste nieuws