Kunst of kitsch? Deze 5 royals zijn héél creatief

Opmerkelijk: zodra bekend wordt dat een schilderij van koninklijke hand is, vindt iedereen het prompt mooier.

De een exposeert in Florence, de ander bij de tandarts, maar voor al deze royals geldt dat ze heel veel plezier hebben in zelf kunstzinnig bezig zijn.

Hertogin Camilla schildert al haar hele volwassen leven en gaat regelmatig met haar man prins Charles op schilderexpositie. Zo hebben ze samen al zo'n beetje heel Balmoral vastgelegd.

Voor even een paard neerzetten tijdens een werkbezoek draait ze dan ook haar hand niet om, al had ze nog niet eerder gewerkt met kalligrafeerkwasten.

Charles produceerde al vele aquarellen die lange tijd onder een andere naam bij zijn tandarts in de wachtkamer hingen zonder dat er veel animo voor was. Een schilderij onder zijn eigen naam bracht bij Sotheby's 7500 dollar op – van een royal wordt alles mooier, blijkbaar.

De prins van Wales laat zich vooral inspireren door de natuur, het geld dat hij met zijn schilderijen verdient, schenkt hij aan de Academy of Arts.  

Prinses Beatrix kon als kind al goed tekenen en boetseren.

Geesje Steen uit Ommen, geboren op dezelfde dag als de koningin, onderhield vanaf haar negende een briefwisseling met Beatrix. In de jaren daarna werd de correspondentie voortgezet. Beatrix tekende vaak zelf haar bedankkaartjes, zoals deze.

Ook later zocht ze graag de rust op van haar atelier, waar ze bustes van haar kinderen maakte…

…én het beroemde beeldje van Jantje Beton.

Deze kindertekening van koningin Beatrix bracht in 2007 5500 euro op en is gekocht door Princess-topman Aad Ouborg. Heel grappig dat ook échte prinsessen graag prinsessen tekenen.  

Koningin Sonja van Noorwegen maakt litho's van haar eigen foto's en heeft al vaak geëxposeerd, ook over de grens. Voor de tentoonstelling 'Texture' in Londen werkte ze samen met Magne Furholmen. Mocht die je bekend voorkomen: hij zat vroeger in de band AHA.

Sonja deelt haar liefde voor de kunst met collega en zeer goede vriendin koningin Margrethe van Denemarken, zelf ook zeer creatief met textiel, kunst- en plakwerk, taal en tekeningen. Hier exposeren ze samen 'Fra fjell til kyst' (van de bergen tot de kust) in 2015, links het werk van Sonja, rechts dat van Margrethe.

Margrethe exposeerde in 2012 solo met 'The Essence of Colour', waarin 135 van haar werken te zien waren, die de ontwikkeling van haar 35 jaar als kunstenaar liet zien.  

De Deense koningin exposeerde zelfs in kunstmekka Florence met 'l Sogno di una Regina'.

En illustreerde onder de schuilnaam Ingahild Grathmer de Deense versie van Tolkiens 'Lord of the Rings'. 

Daarnaast is Margrethe zeer bedreven in decoupage, afgelakte collages. Hier is ze bezig met de decors voor een nieuwe voorstelling van 'De Wilde Zwanen'. 

En ze leverde ook decorontwerpen af voor 'De Notenkraker'. "Als ik dit mag doen, voelt het altijd als feest," zegt ze over haar creatieve kant. "Elk mens heeft een uitlaatklep nodig." 

 

Foto's © ANP, Getty Images, Det Danske Kongehus

Laatste nieuws