Koopgedrag Millennials impulsiever dan oudere generaties

Heb jij aan het einde van je geld ook nog vaak een stuk maand over?

Lees ook

Heb jij aan het einde van je geld ook nog vaak een stuk maand over? Je bent niet de enige. Volgens onderzoek blijkt dat veel Nederlanders geen goed inzicht hebben in hun kleine uitgaven en weinig sparen. 

Van de Millennials die wel sparen, stort een derde hun gespaarde geld weer regelrecht terug naar zijn lopende rekening later die maand. Maar wat voor manieren zijn er eigenlijk om je uitgaven meer onder controle te krijgen? DirectResearch deed onderzoek naar de uitgaven van Nederlanders. 

Weinig moeite

Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de Nederlanders geen goed inzicht heeft in de hoogte van zijn kleinere uitgaven. Van de Millennials is dit zelfs meer dan de helft, namelijk 53%. Het krijgen van meer controle over je uitgaven komt niet vanzelf. Slechts 30% van de Nederlanders gebruikt bepaalde tools om zijn uitgaven inzichtelijk te krijgen.

De meeste Nederlanders komen niet verder dan internetbankieren (53%) of hun mobiel bankieren app (33%) via zijn eigen bank. Een kwart van de Nederlanders houdt zijn uitgaven zelfs grotendeels ‘in het hoofd’ bij. Daarnaast is nog geen derde van de Nederlanders bekend met specifieke apps waarmee ze inkomsten en uitgaven gemakkelijk en digitaal bij kunnen houden en gebruikt slechts 1 op de 25 Nederlanders deze ook daadwerkelijk.

Impulsaankopen

Met het aantrekken van de economie is het te verwachten dat ook de impulsaankopen toenemen. Nederlanders schatten in dat 20% van zijn kleinere uitgaven een impulsaankoop is. Daaruit blijkt dat Millennials vaker impulsaankopen doen dan niet-Millennials. Daarnaast is één op de vijf Millennials daarover ook niet altijd eerlijk tegenover zichzelf of anderen. Bij deze groep vind je dus wellicht wat verstopte shopping bags onderin de kledingkast…

Tips

DirectResearch geeft op basis van het onderzoek ook een paar handige tips om te besparen.

Wat tips om meer controle te houden over je uitgavenpatroon:
– Bereken je vaste lasten per maand.
– Analyseer je uitgaven: heb je wellicht dubbele abonnementen lopen of gebruik je sommige abonnementen niet? Geef je meer dan gedacht uit aan kleding, uitgaan en boodschappen? Of tikt dat dagelijkse koffietje-to-go toch wel aardig aan?
– Stel een vast budget vast voor kleine uitgaven per maand en probeer dit niet te overschrijden.
– Download een budgettool die automatisch en goed inzichtelijk je uitgaven categoriseert en analyseert zoals de Grip app van ABN AMRO, Pocket Expense of Debit & Credit.
– Samenwonend? Maak goede afspraken wat er vanaf de gezamenlijke rekening wordt betaald en wat niet.
– Betrap je jezelf vaak op een impulsaankoop? Bedenk goed of je het echt nodig hebt of niet en geef jezelf een dag – of in ieder geval een moment – om erover na te denken.

BRON: DIRECTRESEARCH

Laatste nieuws

Zie ook