De week van de Oranjes: Prinsjesdag & Ivanka Trump

Of ze nu tussen de groten der aarden rondlopen of tussen de brave burgers van Arnhem, er wordt royaal gewuifd, #corebusiness.

Lees ook

Het hoogtepunt van de week was natuurlijk Prinsjesdag, maar de Oranjes deden nog veel meer dan in de Glazen Koets wuiven. Een overzicht van de VN tot een vernieuwd provinciehuis.

Den Haag

© ANP

De start van de Oranjewerkweek had plaats op de 'derde dinsdag in september'. Het vaandel werd gegroet, het volk monkelde over de suffe jurk van Máxima en puristen vonden het vreemd dat ze uitgerekend op Prinsjesdag geen Nederlandse designer droeg. 

© ANP

Prinses Beatrix stal intussen schaamteloos de show achter het raam van het Kabinet van de Koning, waar het met vriendinnen en vermoedelijk een redelijk vroeg happy hour dolgezellig was.

New York

© ANP

Meteen na Prinsjesdag reed Máxima van Paleis Noordeinde naar Schiphol, om daar met KLM naar New York te vliegen. Het was nippertjeswerk, maar het scheelt dat ze op het vliegveld een VIP-behandeling krijgt en niet door de Amerikaanse douane hoeft te schuifelen. Meteen dóór dus, naar het Global Goals Awards Dinner in het Lincoln Center, waarbij ook prinses Mabel en kroonprinses Mary van Denemarken aanwezig waren. Máxima droeg dezelfde Taminiau-schoenen die ze eerder die dag onder haar Prinsjesdagjurk droeg en wederom iets slaapverwekkends van Natan.  

© ANP

Hier verlaat ze het diner na een lange, lange dag. En graaft net als elke vrouw lichtelijk geïrriteerd in haar ongetwijfeld te volle tas, naar iets wat ze niet direct kan vinden. We gokken op haar foon.  

© ANP

Máxima was in New York in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

© Koninklijk Huis 

Woensdag overhandigde ze secretaris-generaal António Guterres van de VN haar jaarverslag…

© ANP

…en had een wandelgangenmomentje met Ivanka Trump. Ze bespraken het bevorderen van vrouwelijk ondernemerschap en de economische ontwikkeling van vrouwen, een stokpaardje van Máxima. Die er totally kick-ass uitzag in een rood pak van Claes Iversen. 

© ANP

Prinses Mabel was er ook, als aanjager van 'Girls Not Brides'. Zij werkte daarnaast aan haar koffieinname. 

Arnhem

© ANP

Koning Willem-Alexander hield zich intussen bezig met zijn core business: het openen van iets. In dit geval het vernieuwde provinciehuis in Arnhem.

© Koninklijk Huis

En lang leve de continuïteit: in 1954 opende zijn oma als koningin Juliana het oude provinciehuis van Gelderland. 

© ANP

Het event behelsde een optreden van het Gelders Orkest en hoogleraar Dolly Verhoeven hield een lezing over de Gelderse identiteit. Iets zegt ons dat Máxima deze week aan het langste eind had getrokken, qua opwindende werkbezoeken.

© ANP

Koning Willem-Alexander bezocht donderdag Omnizorg Apeldoorn. De stichting neemt deel aan het programma Groen Verbindt van het Oranje Fonds. En zo te zien hoorde er een aubade bij.

© ANP

Leuk om te weten: deze mevrouw is Pien Zaaijer, de persoonlijk adviseur van de koning en koningin. De voormalig topambtenaar werkt als stille kracht al ruim veertien jaar voor het stel en heeft een uitstekende antenne voor mensen waar Willem-Alexander en Máxima eens mee kennis moeten maken en zaken waar ze zich in moeten verdiepen. Pien is een van de belangrijkste leden van Team Oranje.

Amsterdam

© ANP

Prinses Beatrix opende vrijdag het nieuwe kantoor van ontwikkelingsorganisatie Simavi in Amsterdam. Beatrix is beschermvrouw van de stichting en had zich voor het bezoek majestueus uitgedost in een van de UFO-hoeden waar ze in haar jaren als koningin in uit te tekenen was.

© ANP

Beatrix is ook degene die binnen de Oranjes de wrap-trend zette waar ook koningin Máxima zo dol op is: de dames lenen regelmatig stola's van elkaar en we zien dit bruine exemplaar zó bij alle neutrals waar Máxima zo dol op is. 

Laatste nieuws

Zie ook