Just Married: prins Ferdinand en prinses Viktoria!

Antieke tiara, stralend bruidspaar én een gekkie van de Hannovers: Herzlichen Glückwunsch in den Odenwald!

Lees ook

Het was niets dan 'Liebe und Schubert' bij het huwelijk van prins Ferdinand van Leiningen (34) met prinses Viktoria Luise van Pruisen (34) in de prinselijke abdij van Amorbach in Beieren.

Ferdinand en Viktoria zijn niet het bekendste aristo-setje ooit. Maar we hebben nu eenmaal nog nooit een adellijke bruiloft – tiara incluis – gezien die ons niet beviel, dus yay.

Ook omdat de gasten kleurrijk waren en stuk voor stuk over voorouders beschikken die ooit over Europa regeerden. Waaruit maar weer eens blijkt dat je als aristo niet teveel in die vergane glorie moet blijven hangen, wil je niet als nobel relikwie eindigen. Meer over het royal rariteitenkabinet onderaan, maar eerst… het bruidspaar!   

© PPE Agency / Nieboer

Viktoria droeg de Pruisische Meander Tiara, in 1905 gemaakt door Duitse goudsmid Koch. Het is een kokoshnik, gemodelleeerd op een traditionele Russische hoofddtooi.

© Wikimedia

Hij is gemaakt voor Cecilie van Mecklenburg-Schwerin (1886-1954) en was destijds een cadeau van haar aanstaande echtgenoot Wilhelm, de Duitse kroonprins en kroonprins van Pruissen.

© The Royal Watcher

De tiara bestaat uit platina panelen met fijne hekjes bezet met diamanten met steeds een grote diamant in het midden en heeft boven en onder een Grieks meander- of sleutelmotief. Het is een grootse tiara die iets zegt over de status van Pruisen in die tijd. 

Ze zijn neef en nicht!

© Ulrike Bartsch

De tortels trouwden in april al voor de wet en hebben een stamboom om een kniksje voor te maken. Waaruit blijkt dat ze een oude adellijke traditie in stand houden door het entre nous te houden: ze zijn verre familie van elkaar. En niet eens zó ver dat het niet een beetje onheilspellend is.

© Royal Musings

Het is het eerste huwelijk tussen twee afstammelingen van de Britse koningin Victoria sinds het huwelijk van Ferdinands ouders in 1981. Die dus óók al aan elkaar verwant zijn. Laat gerust al je genetische theorieën op deze foto's los, wij zwijgen verder kies. Het vorstenhuis Leiningen behoort tot de oudste 'Hochadelsgeschlechter' van Duitsland. De zetel van de prinselijke familie is Amorbach, de familie zijn geen koninklijke, maar Doorluchtige Hoogheden.

Balkonscène

© PPE Agency / Nieboer

Ferdinand prins van Leiningen is de oudste zoon van Andreas vorst van Leiningen (rechts) en Alexandra vorstin van Leiningen, prinses van Hannover, hertogin van Brunswick en Lüneburg (tweede van rechts). Alexandra is een zus van prins Ernst-August van Hannover Sr, officieel nog altijd de echtgenoot van prinses Caroline van Monaco. Viktoria Luise prinses van Pruisen is de enige dochter van wijlen Dr. Friedrich Wilhelm prins van Pruisen en Ehrengard von Reden (links), ook bepaald niet van de straat. Viktoria Luise maakte haar debuut op het Crillon Bal in Parijs. De jongeman die naast haar moeder staat, is haar oudere broer prins Friedrich Wilhelm van Pruissen.

Oom Julius… 

© PPE Agency / Nieboer

De Hannover-connectie zorgde voor een groot contingent Hannovers onder de gasten. Naast Alexandra, de moeder van de bruidegom, was ook oom Julius uitgerukt. En gedroeg zich zodanig dat duidelijk werd dat Ernst-August Sr (die er niet was) niet de enige prins van Hannover is die een béétje van het padje lijkt.

HKH Zwanger

© PPE Agency / Nieboer

De nieuwe generatie is veelbelovender. Links prins Ernst-August Jr. van Hannover met zijn kersverse vrouw Ekaterina. De nieuwe prinses van Hannover is een maand of vier zwanger en zag er wat minder Mona Lisa-achtig uit dan anders. Eerder gewoon een beetje moe en wat aan de pipse kant. Ook aanwezig was het stel dat volgend jaar voor een royal wedding zal zorgen: Alessandra de Osma (in het groen) en prins Christian van Hannover (rechts).

Werkende aristo's 

Prins Ferdinand  heeft gestudeerd in Hannover. Sinds 2007 is de erfprins die ooit hoofd van het Huis zal worden werkzaam in het familiebedrijf.

Viktoria Luise Prinses van Pruisen is een prinses die afstamt van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en is opgegroeid in Bremen. Na de middelbare school ging de prinses studeren aan het Lakefield College School in Canada en studeerde later bedrijfsadministratie aan de Amerikaanse universiteit van Parijs. Daarna werkte ze voor een grote Franse bank in Investment Banking in Londen en later bij een Zwitserse bank in Zürich. Sinds vier jaar is prinses Viktoria Luise werkzaam als Chief Financial Officer van een Duitse particuliere bank in Frankfurt.

Lees ook: 

 

Openingsbeeld © PPE Agency / Nieboer

Laatste nieuws

Zie ook