Royal schilderijen: the good, the bad and the ugly

Niets spreekt voor een olieverfje zó tot de verbeelding als een royal onderwerp, maar of die daar nu altijd zo blij mee zijn?

Lees ook

Royals zijn een geliefd onderwerp voor een olieverfje (of honderd). Maar zelfs bij de professionele portretschilders is herkenning soms ver te zoeken.

Zo werd er een beetje gegiecheld om het werk van kunstenaar Kaya Mar die in 2013 de hertogin van Cambridge – op dat moment zwanger van prins George – afschilderde als een soort Heilige Maagd met een corgi.

© ANP

Ook de zwangerschap van prinses Charlotte leverde nieuw werk op in de categorie Royal Aureool. Gezien het feit dat Kate weer in verwachting is, is Kaya vast al vlijtig aan het werk voor een nieuw portret.

© ANP

Ook vrij… apart was het werk 'Ordinary People, William and Kate' (2011) van Steven Vaughan, met op de achtergrond prinses Diana als een soort royal aartsengel. We adviseren verder mannen in het algemeen, maar kunstenaars in het bijzonder, te mijden als ze met hun naam op hun kraag geborduurd rondlopen.

Diana

© ANP

Diana werd bovendien wel eens boeiender afgebeeld, zoals hier in de jaren tachtig door Andy Warhol.

Marie en Joachim

© ANP

Prinses Athena mocht het portret van haar moeder, prinses Marie van Denemarken onthullen in Kasteel Schackenborg, het buitenpaleis van Marie en prins Joachim. Béétje jammer dat ze met haar eenmalige bob is vereeuwigd, want Hare Koninklijke Hoogheid draagt heur haar normaal gesproken aanzienlijk langer.

© ANP

Per Pardorf schilderde ook prins Joachim. Het stel hangt gezellig naast elkaar in de eetzaal van kasteel Schackenborg waar ze nog maar zelden zijn. Wat toch een beetje sneu is voor mijnheer Pardorf.

Mary

© ANP

Prinses Mary leek in 2011 best content met haar portret door Jiawei Shen dat in de Portrait Gallery in het Australische Canberra hangt.

© ANP

Het favoriete portret van de Deense kroonprinses is echter al in 2006 geschilderd door Ralph Heimas.

Elizabeth

© ANP

Koningin Elizabeth was vorig jaar best te spreken over haar portret van Henry Ward. En dat kunnen we ons best voorstellen, want ze kwam er ook wel eens wat minder goed vanaf: 

Links een portret van Dan Llewelyn Hall, rechts een echte Lucian Freud.

© Getty Images 

Met het portret van Colin Davidson was Hare Majesteit weer wél blij.

Margrethe

© PGM.org

Koningin Margrethe was in 2015 heel content met het speciale lakportret van Chinese kunstenaar Fan Fuan.

Geen wonder, want ze is niet altijd verwend met beeldige portretten…

… al was ze wel erg blij met de Corneille (links). 

Willem-Alexander

© ANP

Willem-Alexander werd als kind al officieel vastgelegd door schilder Karel van Veen, ter gelegenheid van de zesde verjaardag van de prins.

© ANP

In societeit De Witte hangen twee levensgrote en klassieke portretten van koning Willem-Alexander en koningin Maxima, gemaakt door de Amsterdamse kunstschilder Urban Larsson. De schilderijen zijn in opdracht van de sociëteit gemaakt.

© ANP

Koning Willem-Alexander ontving een schilderij van zichzelf tijdens zijn bezoek samen met koningin Maxima aan Maastricht in 2013.

© ANP

Het King portret van Willem-Alexander is geschilderd door Hugo Kaagman en was te zien op de tentoonstelling Van Willem tot Willem, vier eeuwen Oranjeportretten in 2013.

© ANP

Het portret uit 1995 van koningin Beatrix door Carla Rodenberg werd voor de troonwissel verwijderd in de rechtbank van Rotterdam…

© ANP

…om plaats te maken voor een van de drie staatsieportretten van koning Willem-Alexander. Kunstenaars Rineke Dijkstra, Iris van Dongen en Femmy Otten kregen hiervoor de opdracht, wat één foto en twee schilderijen opleverde. De meeste rechtbanken en gemeentehuizen lijken te hebben gekozen voor de foto van Rineke.  

 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook