De bijzondere band tussen Máxima en haar vader

Ze lijkt op hem, ze hield van hem: Beau Monde staat stil bij het laatste 'Adios Nonina' van Máxima aan haar vader.

Hoewel niet onverwacht, is het overlijden van Jorge Zorreguieta heel verdrietig voor koningin Máxima, die een bijzondere band met haar vader had.

Zo is ze genoemd naar de grootmoeder van wie hij veel van hield en werd door haar komst zijn tweede huwelijk, met Máxima's moeder María Pame, meer geaccepteerd.

© ANP

Máxima was een echt  vaderskindje (haar eerste woordje was 'papa', volgens 'De Argentijnse Jaren') en later ging ze steeds meer op hem lijken. Haar makkelijke omgang met anderen en de charme waarmee ze door het leven laveert, heeft ze duidelijk van hem.

Trots op Máxima

© ANP

Coqui, zoals Zorreguieta in intieme kring werd genoemd, was een echte familiepatriarch die zijn gezin vooruit wilde helpen. Hij moedigde zijn kinderen aan om te gaan studeren en was heel trots toen Máxima naast haar studie al werkte bij een bank. Minder enthousiast was hij over haar besluit om naar New York te verhuizen, al steunde hij haar uiteindelijk wel. Je zou denken dat een prins als partner onmiddellijk in de smaak zou vallen, maar dat was niet het geval. Toen Máxima haar vertelde dat ze een relatie had met de Nederlandse kroonprins, was zijn eerste reactie: "Ben je gek geworden?" omdat hij meteen begreep wat dit betekende voor haar carrière en bewegingsvrijheid.

Schoonzoon

© ANP

Zijn aanstaande schoonzoon mocht hij overigens wel. Willem-Alexander was net zo zenuwachtig voor zijn eerste ontmoeting met de Zorreguieta's als Máxima voor haar kennismaking met de Oranjes was geweest. Ze kenden elkaar destijds ongeveer een half jaar, ze logeerden bij Jorge en Maria Pame in een vakantiehuis in Bariloche. Ze skieden er samen, de kroonprins en zijn aanstaande schoonvader hielden lange gesprekken en zijn beveiliging hield zich zeer op de achtergrond om het prille geluk niet te verstoren. De prins sliep er in een heel klein kamertje van 1.80 bij 2.40 m waar een stapelbed instond en dat pal naast de wc lag. Hij deed bovendien erg zijn best om een goede indruk te maken door zelf zijn bed op te maken en een poging te doen het ontbijt klaar te maken.

Thriller

© ANP

Wat na het aanzoek volgde was een politieke thriller. De vader van Máxima was onder dictator Videla staatssecretaris van Landbouw. Toen Willem-Alexander met Máxima wilde trouwen, leidde dat direct tot ophef. Er moest eindeloos worden ingepraat op Jorge die, niet gespeend van ego, niet goed leek te begrijpen hoe gevoelig zijn verleden in Nederland lag. Uiteindelijk bleef Zorreguieta, onder zware druk, weg bij het koninklijk huwelijk in 2002. Voor Máxima was het heel verdrietig om haar ouders niet bij haar jawoord te kunnen hebben, maar ze schikte zich. De bruidsjurk zagen haar ouders later alsnog, op een tentoonstelling. 

Verleden

© ANP

Zuid-Amerikakenner Michiel Baud concludeerde in opdracht van de Nederlandse regering dat het "praktisch is uit te sluiten"dat Zorreguieta persoonlijk betrokken was bij de misdaden onder Videla, maar "anderzijds is het ondenkbaar dat hij er niets van wist." Jorge Zorreguieta heeft zich verder nooit meer geuit over de ‘jaren van lood’, zoals de jaren van dictatuur in Argentinië genoemd worden. Hij was trots op zijn dochter, zo zei hij wel, en verder bewaarde hij het stilzwijgen.

Adios Nonino

© PPE Agency

Hoewel Zorreguieta niet bij de bruiloft van Máxima en Willem-Alexander mocht zijn, maakte Jorge wel degelijk deel uit van het leven van zijn dochter als Oranje. Hij was bij de doop van zijn kleindochters en toen de prinsessen nog klein waren pasten de Argentijnse opa en oma vaak op, ze hadden hun eigen suite in de Eikenhorst. Ook was hij bij belangrijke verjaardagen (hier in 2011 op Máxima's 40ste) en vierden de Oranjes regelmatig vakantie met de schoonfamilie. Jorge wordt in besloten kring begraven, in het bijzijn van zijn naaste familie, onder wie de koning en koningin, kroonprinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane.

Laatste nieuws