Was de eerste dag van het bezoek van prins William en hertogin Kate aan Polen nog een masterclass in 'soft diplomacy', dag 2 bracht toch een uitglijdertje met zich mee.
Het is een steen gehouwen regel voor elke royal: waar je ook gaat of staat, stemmige kleding is voorhanden, om pijnlijke situaties te voorkomen. En bij alles wat je bezoekt aan monumenten rond WOII en de Holocaust, trek je even iets ingetogens aan. Het hoeft niet eens per se zwart te zijn, gedempt grijs is ook een acceptabele optie.
© Getty Images
Een bloemetjesjurk van Erdem bij een bezoek aan voormalig concentratiekamp Stutthoff is dat niet, waarmee Team Kate echt een steekje liet vallen. Zoals we bij het doornemen van het programma al aangaven was de mix van agendapunten lastig voor eenduidige styling, maar een simpele dunne mantel was al een manier geweest om deze misser te voorkomen. Ook al omdat zowel Kate als William zichtbaar aangedaan waren van het bezoek en hun ontmoeting met twee mannen die in Stutthoff gevangen hebben gezeten. Kate was bijna in tranen tijdens het bezoek en William excuseerde zich bij het vertrek voor het feit dat hij zoveel vragen had gesteld. Op hun betrokkenheid en belangstelling was dus niets aan te merken.
Voorbeeld doet volgen
© ANP
Online werd veel gedebatteerd over de kledingkeuze van Kate. Naast kritiek waren er ook veel mensen die het voor haar opnamen: de jurk was gedempt van kleur en eerlijk is eerlijk: de Windsors dragen wel vaker een bloemetje op stemmige momenten. Zo koos de Queen Mum tijdens de oorlog expres voor pastels 'om een beetje lichtheid in donkere dagen' bij de mensen te brengen. En koningin Elizabeth had in 2010 bij haar bezoek aan Ground Zero in New York ook een licht, maar ingetogen gepatroneerd ensemble aan om een krans te leggen. Dus misschien is het gewoon een Windsor-gewoonte om zo'n bezoek niet extra zwaar aan te zetten.
Straatmarkt
© ANP
Hoe dan ook, de Erdem was prima voor de rest van het programma. Er werd geslempt op een straatmarkt waar Kate en William 'goldwasser' proefden, een oersterke likeur die wordt gemaakt met vlokken goud. "Heel lekker, heel zoet," oordeelde William. "En heel sterk," voegde Kate eraan toe. Ook aten ze pierogi, de beroemde Poolse worst. De Polen vinden het leuk om de Cambridge'jes op bezoek te hebben, er is overal veel belangstelling voor hen. Dit in tegenstelling tot hun bezoek aan Parijs eerder dit jaar, waar er nogal lauw op hen werd gereageerd.
Shakespeare
© ANP
De dag werd afgesloten met een bezoek aan het Gdansk Shakespeare Theatre, waar prins Charles beschermheer van is, gevolgd door een receptie met Poolse kopstukken uit de wereld van de cultuur. Morgen vertrekken de hertog en de hertogin van Cambridge naar Berlijn, waar het bezoek aan Duitsland begint met een meeting met bondskanselier Angela Merkel, in de hoop haar mild te stemmen over de Brexit. We weten nu al hoe Frau Merkel daarbij zal kijken: #AufKeinenFall
Lees ook:
- Prinses Charlotte en hertogin Kate veroveren Polen
- Soft Diplomacy: het bezoek van de Cambridge'jes aan Polen en Duitsland
Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images