Game, set, love: Windsors & Wimbledon

Aardbeien, slagroom, Pimm's, celebs en royals. O ja, en ook nog de beste tennissers ter wereld: Wimbledon is weer van st...

Lees ook

Aardbeien, slagroom, Pimm’s, celebs en royals. O ja, en ook nog de beste tennissers ter wereld: Wimbledon is weer van start gegaan.

De Windsors hebben een haat-liefdeverhouding met het toernooi: óf ze vinden er niets aan óf vinden zowel het spelletje als de scene geweldig. Hertogin Kate valt in de laatste categorie en is sinds december 2016 beschermvrouw van de All England Tennis Club, een prestigieuze functie die ze op verzoek van de Queen van haar schoonoma overnam.

Wimblebling

© Getty Images

Ze is er al helemaal op voorbereid en heeft zelfs een tennisarmband die ze speciaal naar het toernooi draagt, met de C van Catherine en een kroontje. Kate gaat vermoedelijk ook de prijzen uitreiken, een klusje dat ze overneemt van de hertog en hertogin van Kent, die dat de afgelopen veertig jaar voor hun rekening namen. De hertog van Kent blijft voorlopig wel voorzitter van de All England Lawn Tennis and Croquet Club, een privétennisclub in Wimbledon. 

110 jaar

© The Royal Family  

Wimbledon is het oudste tennistoernooi ter wereld en wordt ook beschouwd als het meest prestigieuze. Het wordt sinds 1877 gespeeld op gras en de Windsors associëren zich al meer dan honderd jaar met het toernooi. In 1907 kwamen prins George en prinses Mary van Wales (hier links), de latere koning George V en koningin Mary, voor het eerst zelf kijken en socialiseren. 

Royal potje

© The Royal Family  

In 1926 deed er zelfs een Windsor mee: prins Albert speelde in de mannendubbel met sir Louis Greig, een vriend die hij had leren kennen tijdens zijn officiersopleiding bij de Marine. Ze werden overigens vrijwel onmiddellijk uit de wedstrijd geslagen en genoten van de rest van die editie op de tribune, met de nodige verfrissingen. Albert, de vader van de huidige Queen, werd na het aftreden van zijn broer Edwards VIII in 1936 koning George VI. 

Bored!

© ANP

De Queen en prins Philip hebben sporadisch hun opwachting gemaakt in de Royal Box, een loge met 74 plaatsen die is ingericht met groene Lloyd Loom stoelen met het beste uitzicht op Centre Court. Voor de loge kunnen geen kaarten worden gekocht, toegang is alleen op uitnodiging. Elizabeth en Philip zijn geen van beiden hartstochtelijke fans. Sinds haar eerste keer in 1957 is Elizabeth slechts drie keer komen kijken, de laatste keer was in 2010 (foto) toen ze zich het een en ander liet duiden door haar neef, de hertog van Kent. Ze heeft gewoon meer met paarden dan met rackets, vermoedelijk. 

Royal Box

© ANP

Ook Charles loopt er niet erg warm voor, in tegenstelling tot zijn vrouw Camilla, die opgroeide met tennis en hem desgewenst steeds opnieuw de spelregels uitlegt. De hertogin van Cornwall is er een graag geziene gast en niet alleen socialiseert in de Royal Box, maar ook met de spelers, stewards en ballenjongens en – meisjes.

Daar zijn we weer!

© ANP

Ook prins Michael van Kent en zijn vrouw zijn vaak aanwezig op Wimbledon.   

Ace VIP’s

© Getty Images

Het zijn echter prins William en hertogin Kate die de connectie van de Windsors met Wimbledon nieuw leven hebben ingeblazen. In hun verkeringstijd doken ze er al samen op, al dan niet met Middletons assorti (hier zie je Kate met haar zus Pippa in 2012). 

Beschermvrouw

© ANP

De hertog en hertogin van Cambridge tennissen zelf ook: ze hebben een eigen baan bij hun huis Amner Hall in Norfolk en spelen in Londen in de Queen’s Club. “Kate kan me volledig inmaken,” aldus William. “Het is de enige sport waarin ik William kan verslaan,” relativeert zijn vrouw haar winmomentje. Ze creëerden een nieuwe royal Wimbledon-traditie door vrienden uit te nodigen en  samen te lunchen in het Clubhouse, wat voor gasten een societyhoogtepuntje is.

Bekerbabe

© Getty Images

Voor Kate is dit een extra speciale Wimbledon editie, in haar debuut als beschermvrouw. Het zal niet de eerste keer zijn dat ze in de buurt van de bekers komt: vorig had ze al dit momentje met de winnaars van het gemengd dubbelspel Henri Kontinen en Heather Watson.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Clive Mason /  Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook