Koningin Elizabeth hoeft volgend jaar geen troonrede voor te lezen

Het is zeer ongebruikelijk maar het gaat toch gebeuren: koningin Elizabeth hoeft volgend jaar geen troonrede voor te l...

Het is zeer ongebruikelijk maar het gaat toch gebeuren: koningin Elizabeth hoeft volgend jaar geen troonrede voor te lezen. Verschillende Britse media melden dat de Queen’s Speech, die dit jaar aankomende woensdag plaatsvindt, in 2018 niet wordt gedaan.

Dat komt omdat premier Theresa May met het oog op de brexit-onderhandelingen heeft besloten om het parlementair jaar uit te stellen naar twee jaar.  Het is voor de tweede in keer in 65 jaar dat de speech wordt geschrapt. Dat was in 2011, toen er plannen waren de vaste termijnparlementen te hervormen. Woensdag zal de koningin nog wel speechen, maar dat is dan voorlopig de laatste keer. Ze schrijft de troonrede niet zelf, maar dat doet de premier. Er wordt verwacht dat ze het zal gaan hebben over brexit en over antiterreurmaatregelen. Echter is er geen koets, geen enorme stoet, geen staatsrobes: koningin Elizabeth gaat voor een sterk versoberde ‘Opening of Parliament’ dit jaar. Meer hierover lezen? Klik hier. 

 

 

Laatste nieuws