België: hoe gaat het nu met brekebeen Paola?

Koningin Paola en koning Albert waren vorig jaar meer op doktersbezoek dan aan het werk, zo blijkt uit hun activiteitenv...

Lees ook

Koningin Paola en koning Albert waren vorig jaar meer op doktersbezoek dan aan het werk, zo blijkt uit hun activiteitenverslag.

Koningin Paola heeft vorig jaar 11 consultaties bij de huisarts gehad, 42 raadplegingen bij een specialist, 7 ziekenhuisconsultaties, 2 chirurgische ingrepen en 4 ziekenhuisopnames. Zo lijdt ze aan hartritmestoornissen en brak ze bij valpartijen een wervel en een heup, blessures waar ze maanden van moest revalideren.

Koninklijke kruk 

© Janien Benaets / Twitter

Het vorstenpaar somt die doktersbezoeken op om te verantwoorden waarom ze in 2016 zo weinig publieke activiteiten hebben gedaan. Slechts een tiental, volgens het verslag. Wat op zich niet zo raar is, voor twee gepensioneerde mensen op leeftijd: Paola is 79, Albert 83 jaar. Paola werd eind mei weer in het openbaar gesignaleerd. Bij de uitreiking van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs liep ze weliswaar nog met een kruk, maar ze zag er verder alleszins fris en fruitig uit

Overbetaald? 

© Mark Renders / Getty Images

Maar het wringt wel dat hun staatspensioen intussen nog ronduit riant is. “Ik vraag me af waarom Albert en Paola nog zoveel werkingsmiddelen moeten krijgen, als ze zo weinig werken”, zegt Veerle Wouters (fractie Vuye&Wouters), die het verslag bekendmaakte. “Zij krijgen een jaarlijkse dotatie van 900.000 euro. Ruim 700.000 euro daarvan zijn werkingsmiddelen, de rest is loon.” Met andere woorden: voor wat hoort wat.

Oh dear…

© BSR Agency

Ook prins Laurent, de jongste zoon van Paola en Albert, maakte zijn activiteiten van vorig jaar bekend. In totaal meldt de prins 77 activiteiten, waaronder drie in het buitenland. Onder meer in Monaco, waar hij deelnam aan het exclusieve Minerva Gala, wat echt klinkt als zwoegen. Omgerekend had hij dus 288 dagen vrij. Hij krijgt een staatstoelage van 308.000 euro. Nice work if you can get it.

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook