Het jaar van jarige koningin Máxima in foto’s

Koningin Máxima (46) is vandaag jarig en dat biedt een mooie gelegenheid om terug te blikken op het jaar dat acht...

Lees ook

Koningin Máxima (46) is vandaag jarig en dat biedt een mooie gelegenheid om terug te blikken op het jaar dat achter haar ligt, samengevat in de leukste foto’s.

Er werd veel gereisd, onder andere naar Amerika, Duitsland, Indonesië en Australië. Maar Hare Majesteit legde ook vele werkbezoeken af, ruiste in jurken waar een normaal mens alleen van kan dromen en had een paar heerlijke tiaramomentjes, zoals hier in Christchurch. De rode japon is van Claes Iversen, de tiara is het harpdiadeem dat koningin Emma in 1890 aanschafte. Pláátje. En verder? 

Mei 2016

© ANP

Plaquettes onthullen, linten doorknippen, schepen dopen – het is core business voor de Oranjes, zoals Máxima’s schoonvader prins Claus het met knipoog omschreef. Nu houden we erg van Hare Majesteit om de glamour en de tiara’s waar ze volk en vaderland op trakteert. Maar we houden altijd nog net even meer van haar als ze van haar moederlijke talenten getuigt. Zoals bij het dopen van cruiseschip Koningsdam, toen ze heel goed begreep dat dit voor Tess de Vries – het dochtertje van de kapitein – een heel bijzonder moment was. En haar met witte handschoenen en al onmiddellijk op sleeptouw nam. Love!

Juni 2016

© ANP

Een streekbezoek aan noordwest Friesland loopt in Franekeradeel gewoon uit op een officieuze Koningsdag. Máxima was erop gekleed, inclusief Oranje Boven-oorbellen die diepe bewondering voor haar oorlellen afdwingen. 

Juli 2016

© ANP

De zomersessie van de Oranjes heeft een hoog lappenmand gehalte: Máxima heeft door een val een hersenschudding opgelopen en dochter Amalia loopt op krukken wegens een verzwikte enkel. Over de val van de koningin werd zo geheimzinnig gedaan dat het alleen maar wilde nieuwsgierigheid opwekte. Er zijn nooit mededelingen over gedaan, maar naar verluidt gebeurde het op een feestje. Als dat zo is, is dat alleen maar menselijk. Je wilt niet weten wie wij allemaal oprapen bij de Beau Monde Awards, qua hoge hakken en uitglijders.

Augustus 2016

© ANP

In augustus zaten de Oranjes in Rio voor de Olympische Spelen. Máxima zat met haar phone klaar om de wonderen van Epke Zonderland vast te leggen. Maar Epke viel, de ontzetting was groot en het kon allemaal nog eens worden bekeken in de herhaling. 

September 2016

© ANP

Verstandig omgaan met geld is een van de stokpaardjes van koningin Máxima. We zouden haar kunnen laten zien bij vele toespraken voor internationale notabelen, maar het wordt deze foto. Genomen tijdens een werkbezoek aan een Startcollege van Zadkine om met leerlingen te praten hoe het is om op school te zitten en hoe om te gaan met geld. Waarbij er ook gelachen mocht worden, #thatsourgirl!

Oktober 2016

© ANP

Het is altijd snel een gezellige drukte waar Máxima verschijnt. En ze trotseert op torenhoge hakken zelfs de meest pittoreske kasseitjes van Utrecht. Deze foto is van de opening van de tentoonstelling Mapping Australia in het Aboriginal Art Museum (AAMU) in Utrecht. Het koningspaar bezocht de tentoonstelling in aanloop naar de staatsbezoeken aan Australië en Nieuw-Zeeland. 

November 2016

© ANP

November was een drukke maand, met een uitgaand staatsbezoek aan Australië en Nieuw Zeeland en een inkomend van België. Maar wat die maand het meest bleef hangen qua Olympisch Stylen, Categorie Staatsbezoeken was toch wel de kunststof kreeft die in Sydney werd uitgelaten. In passend oranje. Te geestig. 

December 2016

© ANP

Koningin Maxima arriveert hier bij theater Carré waar zij de opnames van het kerstgala van de BZT Show zal bijwonen. Het gala wordt mede georganiseerd door Stichting Meer Muziek in de Klas, waar de koningin erevoorzitter van is. Wat leuk en aardig is, maar we hadden vooral oog voor deze geweldige / afgrijselijke jurk van Mary Katrantzou die krap 1700 euro moet hebben gekost. Verdeelde redactie, helse discussies, we zijn er nog steeds niet uit. Eentje voor de categorie Best In Máxima, in ieder geval.

Januari 2017

© Patrick van Katwijk / Getty Images

Januari is de maand van de nieuwjaarsrecepties, vele handjes schudden en vele virussen ontmoeten. De koningin deed aan het einde van de maand dan ook heel democratisch mee aan de griepepidemie die Nederland in zijn greep hield. Compleet met een royal snuitmomentje in Den Haag, bij ondernemersplatform NLgroeit.  

Februari 2017

© ANP

Februari leverde het meest Hollandse plaatje van het jaar op, van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het streekbezoek van het koningspaar aan de Krimpenerwaard. Ze vonden hem zelf zo leuk dat het hun profielfoto werd op het Instagram-account van het Koninklijk Huis. 

Maart 2017

© ANP

Het is geen geheim dat de Oranjes het goed kunnen vinden met het presidentiële paar van Argentinië. Vooraf aan het inkomende staatsbezoek verbleven ze gezellig samen in het Oude Loo en tijdens het bezoek werd er veel rap Spaans gebabbeld tussen Máxima en presidentsvrouw Juliana Awada. Waarbij ze voornamelijk keurig in de plooi bleven, maar zowaar ook een vrolijk momentje hadden, in de Beurs van Berlage. 

April 2017

© ANP

April stond voor de Oranjes vooral in het teken van de 50ste verjaardag van Willem-Alexander. Die werd gevierd met een groot interview, Koningsdag in Tilburg, een diner met 150 burgers die óók een kroonjaar vierden en een royal zeskamp met vrienden. Heerlijk Máximaal momentje was de rondleiding die de koningin langs de expositie in het Paleis op de Dam gaf en waar ze zichtbaar lol in had. 

Mei 2017  

© Robin Utrecht / ANP

Couture? Check. Stralende lach? Check. Haar dat niet pluist in de regen? Check. Man die niet van suiker is en je de hele paraplu gunt? Check. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen hier aan voor het staatsbanket ter gelegenheid van de 80ste verjaardagen van koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen. En zorgden ondanks de Nederlandse Nuchterheid toch voor een heerlijke dosis glamour. Van harte, Majesteit. En nog vele jaren!  

Lees ook: 

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook