Koningin Máxima in discussie met Ivanka Trump

Het kan nog spannend worden: de slimme royal econome die zich al jaren inzet voor 'inclusive finance' tegen de slimme on...

Lees ook

Het kan nog spannend worden: de slimme royal econome die zich al jaren inzet voor ‘inclusive finance’ tegen de slimme ondernemer die gewoon veel geld wil verdienen.  

Koningin Máxima ontmoet volgende week dinsdag in Berlijn Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president. Beide dames doen mee aan een paneldiscussie over de economische positie van vrouwen. De discussie maakt deel uit van de Women20 Summit van de G20 die van 24 tot en met 26 april wordt gehouden.

Schimmige deals

© ANP

Ivanka ligt behoorlijk onder vuur als het aankomt op haar inzet voor vrouwen, waar ze tijdens de campagne van haar vader veel mee schermde. Gezien het feit dat haar vader steeds ‘Koopt Eigen Waar’ toetert is het een tikje gênant dat de Ivanka Trump Collection niet in Amerika wordt geproduceerd, maar in Vietnam en China. Hoe het mogelijk is om als presidentieel adviseur een kantoor in het Witte Huis te hebben en tegelijk ‘zonder belangenverstrengeling’ een commerciële deal met de president van China te sluiten, blijft ook schimmig. Ivanka beweert daarnaast dat vrouwen in haar eigen bedrijf acht weken betaald zwangerschapsverlof krijgen. Dat geldt gek genoeg weer niet voor G-III, de onderaannemer die Ivanka’s collecties ontwerpt: daar krijgen vrouwen niet één dag betaald verlof. Oeps?   

Powervrouwen 

© ANP

Behalve Máxima en Ivanka Trump praten onder anderen ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en Christine Lagarde, directeur van het IMF, mee. De koningin en de bondskanselier kennen elkaar aardig goed, van eerdere ontmoetingen. De discussie richt zich op kansen en uitdagingen van vrouwelijk ondernemerschap en manieren om de economische positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren. 

G20-darling 

© ANP

De G20 werd opgericht tijdens de Azië-crisis in 1999, met als doel om de belangrijkste industriële en opkomende landen samen aan tafel te krijgen. Pas sinds de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie nam zijn belang toe. Het is sindsdien een belangrijk overlegorgaan voor de internationale economie. Máxima sprak eerder dit jaar al in Wiesbaden in G20 verband, ook toen in haar hoedanigheid als Special Advocate for the United Nations.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin Utrecht / ANP

Laatste nieuws

Zie ook