Tegenvaller voor Delphine Boël in rechtszaak rond koning Albert

Het zit kunstenares Delphine Boël, vermoedelijk een buitenechtelijke dochter van koning Albert, niet mee om eindeli...

Lees ook

Het zit kunstenares Delphine Boël, vermoedelijk een buitenechtelijke dochter van koning Albert, niet mee om eindelijk erkend te worden door haar vader. 

Delphine probeert sinds 2013 via de rechter de voormalige koning van België zover te krijgen dat hij een DNA-test aflegt en haar erkent. In februari diende de eerste serieuze rechtszaak. En de uitspraak daarvan leverde een tegenvaller op. De vordering die ze had ingesteld om het vaderschap van haar wettelijke vader Jacques Boël te betwisten, is door de Brusselse familierechtbank afgewezen.

Volgens de rechtbank heeft Delphine Boël niet bewezen dat Jacques Boël haar vader niet is. Het gevolg van die beslissing is dat de eis die ze had ingesteld om koning Albert II te erkennen als haar wettelijke vader, onontvankelijk is. Simpel gezegd: koning Albert II is wettelijk gezien dus niet de vader van de kunstenares. Maar hiermee stopt de kwestie niet.  

Strijdbaar

© ANP

Delphine Boël gaat in beroep, zo melden haar advocaten dinsdagavond. “Delphine heeft kennis genomen van het vonnis en bij monde van haar advocaten, meesters de Jonge, Leleu & Uyttendaele, betreurt ze de gevelde beslissing,” aldus een persbericht. Intussen laat ze haar kunst voor zich ↓ spreken.

Volgens haar advocaten heeft de rechtbank geen rekening gehouden met het wetenschappelijk bewijs dat Jacques Boël de vader niet was. En heeft ze ook geen rekening gehouden met de voorrang die volgens het Grondwettelijk Hof gegeven moet worden aan het belang van het kind dat op zoek is naar zijn ware afstamming. Ook in dit kunstwerk laat Delphine duidelijk weten wat ze van haar vermoedelijke vader ↓ vindt.

#delphineboel #statementart #neon#sculpture#guypietersgallery 2014

Een bericht gedeeld door Delphine Boel (@delphine_boel) op

Weten wie haar biologische ouder is, zal in de volgende ronde zwaarder wegen dan het getouwtrek of de vader die haar adopteerde nu wel of niet wettelijk haar vader is. Juridisch mag Albert dan ditmaal in het gelijk worden gesteld, eigenlijk twijfelt niemand er nog aan Delphine zijn dochter is. Wordt vervolgd. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook