Koning Cambodja naar de film met Angelina Jolie

Bij de beroemde tempels van Angkor in Cambodja is 'First They Killed My Father' van Angelina Jolie in première ge...

Lees ook

Bij de beroemde tempels van Angkor in Cambodja is ‘First They Killed My Father’ van Angelina Jolie in première gegaan, in het bijzijn van koning Norodom van Cambodja.

De film, geregisseerd door Jolie, gaat over de misdaden van de Rode Khmer. De film is gebaseerd op de gelijknamige memoires van Loung Ung, waarin ze het relaas doet over haar leven als kind tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer.

Het regime van Pol Pot was tussen 1975 en 1979 verantwoordelijk voor de moord op naar schatting twee miljoen mensen, zowat een kwart van de bevolking. Het is de eerste Hollywood-productie ooit die helemaal in de regio is opgenomen, met lokale acteurs en crew. Koning Norodom Sihamoni (63) en enkele overlevenden van het regiem woonden de voorstelling bij. 

Met dank aan Maddox 

© ANP

Jolie heeft een speciale band met Cambodja. Ze kwam er voor het eerst in 2000 voor de opnames van ‘Tomb Raider’ en twee jaar later adopteerde ze haar zoon Maddox (4de van links naast haar dochter Shiloh in het grijze pak) uit een Cambodjaans weeshuis. Hij betekende destijds een persoonlijk keerpunt in haar zeer woelige leven, door hem is ze zich steeds meer op haar humanitaire werk gaan richten. “Ik wilde begrijpen wat de ouders van mijn zoon hebben doorgemaakt. En ik wilde hem en zijn land beter leren kennen”, aldus de ex van Brad Pitt. Over de scheiding wil ze niet veel kwijt, tegen de BBC zei ze dat het ‘een zwaar jaar’ was geweest, maar ook dat ze altijd een gezin zouden blijven. 

Gekozen koning 

© ANP

Nu we het toch over Cambodja hebben, stellen we graag meteen koning Norodom aan je voor. Cambodja is een buitengewoon progressieve monarchie waarbij niet per se de oudste de troonopvolger is, maar eerder het familielid dat daarvoor het meest geschikt is. Norodom is toevallig wel de oudste zoon van Norodom Sihanouk (1922-2012) en koningin Norodom Monineath (hier loopt hij arm in arm met zijn moeder), de zevende vrouw van Sihanouk (dat is weer niet zo modern). Hij heeft veertien halfbroers en – zussen, zijn enige broer stierf in 2003.

Praagse danser

© ANP

Norodom Sihamoni’s vader trad in 2004 vrijwillig af, Sihamoni was daarvoor cultureel ambassadeur in Europa en gaf les in klassieke dans, een specialisatie waarvoor hij afstudeerde in Praag waar hij van 1962 tot 1975 woonde. Hij is de enige regerende vorst ter wereld die vloeiend Tsjechisch spreekt. Daarna studeerde hij filmregie en productie in Noord-Korea (as you do) en woonde hij bijna twintig jaar in Frankrijk, waar hij les gaf in ballet. Hier wordt hij op de tweede dag van zijn driedaagse inhuldiging ritueel gewassen door zijn vader Sihanouk.

Inhuldiging

© ANP

In 2004 werd hij door een speciale negenkoppige Kroonraad geselecteerd als troonopvolger, een week nadat zijn vader tot verrassing van iedereen had aangegeven dat hij met pensioen wilde. In die raad zat ook zijn halfbroer Ranariddh, van enige kinnesinne lijkt geen sprake. Ranariddh maakt deel uit van het belangrijkste adviesorgaan van de koning, samen met vier andere familieleden.

Gouden troonzaal  

© ANP

Zijn inhuldiging was sober, omdat het koningshuis het straatarme land niet onnodig op kosten wilde jagen. Maar zoals je ziet is de troonzaal in het paleis opulent genoeg om indruk te maken: links VN-baas Ban Ki Moon. Norodom Sihamoni is een populaire koning, maar nog altijd ongetrouwd en kinderloos. Zoals zijn vader met veel gevoel voor understatement zegt: “Sihamoni houdt van vrouwen als van zijn zussen.” Wat geen constitutionele crisis hoeft op te leveren, want als hij met pensioen wil, kiezen ze gewoon een nieuwe geschikte koning. Leuk systeem! 

Moeilijke titel 

© ANP

Tenslotte kan Sihamoni nog prat gaan op zijn idioot lange titel, die buitenlandse diplomaten altijd in zweet laten uitbreken. Haal even diep adem: hij heet officieel Preah Karuna Preah Bat Sâmdach Preah Bâromneath Norodom Sihamoni Saman Bhumichat Sasana Rakkhata Khattiya Khmeraratrat Putthintra Mohaksat Khemareacheana Samuhobhas Kampuchea Ekareacharath Bureanasanti Subheamagala Sirivibunla Khmera Sri Bireat Preah Chao Krung Kampuchea Dhibodi.

Vrij vertaald is dat: Zijne Genadige Excellente Majesteit en Beschermer, Koning Norodom Sihamoni, die de natie, het geloof, het rijk en de mensen van de Khmer-staat verenigt, grootse koning die wordt gesteund door Boeddha en Indra, beschermer van de onafhankelijkheid, eenheid en vrede, koning van Cambodja, de Grote Koning in het Koninkrijk van Cambodja. Zijn roepnaam is een samenstelling van de namen van zijn ouders Sihanouk en Monineath.

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

 

Laatste nieuws

Zie ook