Krijgt koning Albert van België er een dochter bij?

Morgen begint in Brussel het proces-Delphine Boël, waarin vermoedelijk het vierde kind van voormalig koning Albert...

Morgen begint in Brussel het proces-Delphine Boël, waarin vermoedelijk het vierde kind van voormalig koning Albert van België haar recht op erkenning claimt.

Delphine Boël is de dochter van barones Sybille de Selys Longchamps met wie Albert bijna twintig jaar een affaire had. “Hij zag Delphine veel, ze zat altijd bij hem op schoot”, zegt koninklijk-huisdeskundige Erlend Hamerlijnck. “De eerste zeventien jaar van haar leven was hij er voor haar. Ze noemde hem ‘papillon’, vlinder.” Delphine Boël’s wettelijke vader is jonkheer en zakenman Jacques Boël, die tot 1978 met haar moeder getrouwd was.

Weinig twijfel 

© De Redactie

In België is er weinig twijfel dat Delphine Boël daadwerkelijk de dochter van Albert is. De affaire met haar moeder was bekend. Die zegt ook foto’s en documenten te hebben die het vaderschap aantonen. En er is de gelijkenis: Delphine en Albert lijken op elkaar en Delphine lijkt ook erg op haar vermoedelijke oma, koningin Astrid, de moeder van Albert (hieronder met Alberts broer Boudewijn). 

© Catawiki

Koning Albert heeft het vaderschap nooit ontkend, maar ook nooit erkend. Toen het bestaan van Boël in 1999 in de openbaarheid kwam, verbrak hij alle contact. Ze probeert al sinds 2013 (toen koning Filip werd ingehuldigd en Albert niet langer onschendbaar was) erkend te worden. Ze zal zelf in de rechtbank verschijnen, net als Jacques Boël. Ook de oud-koning is opgeroepen door de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg om persoonlijke vragen over zijn band met Delphine te beantwoorden. De kans dat hij komt is klein. Het helpt niet dat zijn vrouw Paola net haar heup heeft gebroken en hij erg betrokken is bij haar herstel. Alberts afwezigheid zou geen invloed hebben op de procedure, die gaat hoe dan ook door.  

Paola lag dwars

© ANP

In het verleden heeft koning Albert confrontaties altijd vermeden. In een interview met het blad Hofjournaal stelt minister van Staat Mark Eyskens dat de koning er best voor te vinden was de zaak in der minne te regelen. Maar dat bleek onmogelijk, omdat het een zwaar incident zou hebben veroorzaakt met koningin Paola”, zegt Eyskens. De wil was er, maar de Italiaanse trots stond in de weg, aldus Belgische royaltywatcher Sandra Cardoen van De Redactie. Hier zie je Albert en Paola in 1961, met de huidige koning Filip (overduidelijk not amused) die toen net een jaar was.   

DNA-test?

Hoe zal Delphine proberen te bewijzen dat de koning haar vader is? “Vermoedelijk zijn dat brieven die Albert en haar biologische moeder Sybille de Selys Longchamps schreven,” aldus Cardoen. “En waarover De Selys Longchamps vertelde in de documentaire “Onze dochter heet Delphine” op Vier. Ook privéfoto’s en foto’s die verschenen in de buitenlandse pers. De barones volgde Albert op handelsmissies en er waren gezamenlijke vakanties. De rechtbank kan onderzoeksmaatregelen instellen zoals een DNA-analyse, maar Albert kan dat weigeren. Die weigering kan door de rechter als “een feitelijk vermoeden” worden afgeleid in Alberts nadeel. Verwacht wordt dat de koning en zijn advocaten de rechtszaak zo lang mogelijk zullen rekken.” 

Erfenis

Stel dát na jaren toch erkend wordt? “Ze heeft altijd gezegd dat het haar niet te doen is om het geld,” zegt Cardoen. Bij erkenning volgt het geld echter wel, want ze wordt een wettelijke erfgenaam. Dat legt Gerd Verschelden, hoogleraar Familierecht in het programma ‘Royalty’ uit: “Delphine kan haar aandeel opeisen. De nalatenschap van Albert wordt dan in 4 gedeeld en niet langer in 3 (Filip, Laurent, Astrid).” De titel van prinses zal ze nooit krijgen: ze is immers niet geboren uit een wettelijk huwelijk. Hier staat ze met haar eigen gezin: Iers-Amerikaanse zakenman en partner Jim O’Hare en hun kinderen Joséphine (13) en Oscar (9).Rechts staat haar moeder Sybille.

Vooral doorgaan 

© Museum van Elsene

Ondanks het feit dat Delphine Boël al jaren strijd levert om erkend te worden als kind van koning Albert, heeft de kunstenares nog altijd de nodige passie en vuur in zich. Dat bewijst ze met haar nieuwe tentoonstelling, die de toepasselijke benaming ‘Never Give Up’ mee kreeg. Het is haar eerste expositie in een gerenommeerd museum, ze krijgt steeds meer erkenning als kunstenares (en qua proces en publiciteit is de timing ook niet slecht). 

Papa krijgt er van langs

© DelphineBoël.com

Er staan beelden, fel gekleurde schilderijen en in haar werk gebruikt ze veel woorden. Boven een deur knippert ‘love child’ in neonlicht. Verderop hangen de woorden ’truth = freedom’. Het schilderij ‘Never give up’ is een aansporing om nooit op te geven ‘als het systeem corrupt is’. Centraal in de solo-expositie staan haar beelden van papier-maché. Een vrouw in de kleuren van de Belgische vlag, haar hoofd in een kooi en een vrouw met handboeien geketend aan een Vlaamse en een Waalse vlag. In de hoek een bontgekleurde troon. Heel subtiel, dus. De expo loopt nog tot 14 mei in het Museum van Elsene.

Lees ook: 

Openingsfoto © ANP

Laatste nieuws