Top 5 werkende royals

Steeds meer royals werken gewoon voor de kost en sommigen zijn daarin nog verdraaid succesvol ook. Wie zijn de prinsesse...

Steeds meer royals werken gewoon voor de kost en sommigen zijn daarin nog verdraaid succesvol ook. Wie zijn de prinsessen die hun hand niet hoeven op te houden?

Het was lange tijd taboe, royals die werkten voor de kost. Tegenwoordig is het net andersom: wie geen troonopvolger is en toch teert op kosten van de belastingbetaler, wordt al snel gezien als koninklijke klaploper. Inmiddels is ook duidelijk dat het met een beetje beleid en gezond verstand prima gaat, om royal én ondernemer te zijn. Dit zijn 5 echte powerprinsessen.   

1 H.K.H. Marie-Chantal, CEO

© ANP

Kroonprinses Marie-Chantal van Griekenland richtte in 2000 het kinderkledinglabel Marie-Chantal, waarvan ze sindsdien ook Creative Director is. “Ik groeide zelf op in Hong Kong, destijds nog een Britse kolonie,” zegt Marie-Chantal. “Dat tikje formele best-of-Britain gevoel komt terug in mijn ontwerpen. Er moet een vleugje nostalgie in zitten, maar het moet ook modern en draagbaar zijn.” Marie-Chantal heeft een succesvolle eigen webshop, vier eigen winkels en verkooppunten in twintig landen. En royal fans: prinses Estelle en prinses Leonore van Zweden worden regelmatig in een MC’tje gezien. 

2 H.K. H. Laurentien, ZZP’er

© Robin Utrecht / ANP

Prinses Laurentien der Nederlanden is, naast haar activiteiten als lid van het Koninklijk Huis, Fellow bij de European Climate Foundation, Special Advisor voor Rewilding Europe (wat wil dat zeggen, Veluwebreed wolven?) en Senior adviseur bij de Haven van Rotterdam. Daarnaast schreef ze al drie kinderboeken en is ze president van Fauna & Flora International. Dat is een internationale natuurbeschermingsorganisatie die zich met name richt op de wereldwijde bescherming van bedreigde diersoorten en ecosystemen. En desgewenst neemt ze ook gewoon de schuurmachine ter hand, #stoer.  

3 H.K.H. Michael, ZZP’er

© ANP

Prinses Michael van Kent leefde tot 2008 riant op kosten van de Queen en mag graag weeklagen dat ze sindsdien tot de bedelstaf is vervallen: “We hebben niet eens een kasteel meer.” Maar het moet gezegd worden: prinses Michael zit niet bij de pakken neer. Ze schrijft vlijtig historische boeken en romans en geeft lezingen. Bovendien is ze een succesvol schnabbelaar in Rusland, waar ze tegen betaling als binnenhuisarchitect rijke Russen helpt aan een interieur dat zich kan meten met dat van Buckingham Palace. Over Schnabbel & Babbel hoeft niemand zich zorgen te maken. De prinses staat hier op de foto met haar man, prins Michael, haar zoon lord Frederick Windsor en haar schoondochter, actrice Sophie Winkleman.   

4 H.K.H. Claire, groeps-CEO

© Mark Renders / Getty Images

In vergelijking met haar flamboyante man prins Laurent is prinses Claire de kleurloosheid keurigheid zelve. Tot 2003 werkte ze als landmeter en vennoot in het landmetersbureau Brône, Oldenhove & Coombs en hield zich professioneel bezig met geodesie. Die wetenschap gaat over de bepaling van de vorm en afmetingen van de aarde. Tegenwoordig is ze gedelegeerd bestuurder van Renewable Energy Construct Arlon 67, een vastgoedvennootschap. En professioneel aaier van haar prins. 

5 H.H. Märtha Louise, co-vennoot

© Ragnar Singsaas / Getty Images

Martha Louise van Noorwegen (hier met dochter Maud) heeft haar diploma fysiotherapie en schrijft kinderboeken. Samen met een vriendin, Elisabeth Nordeng, runt ze Soulspring, een school voor zelfontwikkeling, spiritualiteit en energiewerk. “Ik heb de hartstochtelijke wens dat iedereen de wereld van binnenuit verandert, vanuit je hart,” zegt ze. “Het is belangrijk om te luisteren en je eigen unieke stem te vinden.” Commercieel gezien is Soulspring nog geen multinational, maar de prinses kan er goed van leven en heeft een sterk groeiende aanhang. Om wat meer bewegingsruimte te hebben, leverde ze het ‘koninklijke’ van haar titel in en is nu Hare Hoogheid Märtha Louise. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

 

Laatste nieuws