Onderzoek: Vriendschap is een beter medicijn dan morfine

Heb jij goede vrienden om je heen? Dan mag jij flink in je handen knijpen. Die eetafspraken zijn niet alleen hartstikke...

Lees ook

Heb jij goede vrienden om je heen? Dan mag jij flink in je handen knijpen. Die eetafspraken zijn niet alleen hartstikke gezellig, maar blijken ook nog eens goed voor je gezondheid. Vriendschap is namelijk een betere pijnstiller dan morfine. 

Voel je je niet goed? Bel je vrienden dan maar op, volgens onderzoekers voel je je dan beter. Onderzoek van Oxford University wijst uit dat een grote sociale kring een betere pijnstiller dan morfine kan zijn. Vriendschap is een soort natuurlijke pijnstiller. Als je jouw vrienden ziet, maakt je lichaam meer endorfine – beter bekend als het geluksstofje – aan. En hierdoor voel je minder pijn.

Tijdens het onderzoek moesten 101 deelnemers tussen de 18 en 34 jaar met de rug tegen de muur en de knieën in een hoek van 90 graden zitten. Dit moesten ze zo lang mogelijk volhouden. Voorafgaand werd er gevraagd naar hun leven, waaronder hun sociale contacten. 

De onderzoekers kwamen erachter dat mensen met een grote groep vrienden een hogere pijngrens hebben. Zij ervaarden minder pijn en hielden de oefening langer vol. Je hoeft je vrienden dus niet eens te zien om minder pijn te ervaren, het idee dat je ze hebt en altijd op kan bellen is al genoeg!

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: metro.co.uk

Laatste nieuws

Zie ook