Prinses Elisabeth (15) scoort hip standbeeld

Prinses Elisabeth van België is vorige week vijftien geworden en kreeg ter ere van haar verjaardag haar eerste marm...

Lees ook

Prinses Elisabeth van België is vorige week vijftien geworden en kreeg ter ere van haar verjaardag haar eerste marmeren standbeeld, van kunstenaar Jan Fabre.

Heel leuk is dat de kroonprinses geen klassieke prinsessenjurk draagt, maar gewoon jeans en vrijetijdskleding. Een beetje mal is het feesthoedje dat Fabre haar opzette. “Een carnavalshoed,” verduidelijkte Fabre tegen VRT nieuws. “Een soort kroon van de Belgen, een kroon van de vitaliteit, een kroon van de maffigheid.” Hmm, en wat vindt het onderwerp er zelf van? Elisabeth wist van niets, maar vindt het wel “grappig”. 

Aanstaande koningin

 

Jan Fabre staat ook bekend als de huiskunstenaar van het Belgische Hof. Wat het raar maakt dat niemand in het paleis er vanaf wist. Het beeld heet ‘My future queen’ en werd door Jan Fabre in het Hermitage-museum in het Russische Sint-Petersburg onthuld. Het stuk behoort tot de reeks ‘Mes reines’, waarmee de Antwerpse kunstenaar een hommage brengt aan acht vrouwen die voor hem belangrijk zijn.

Girl power

© Belgische Monarchie

Waarom ook de jonge Elisabeth een standbeeld verdient? “Zij zal later koningin van België worden en dat is woman power. Ik denk dat de wereld er beter zou uitzien als ze door vrouwen geleid werd”, aldus Fabre vorige week in ‘De Morgen’. De troonopvolgster wist er dus niets van dat ze in jeansbroek en feesthoedje gebeiteld zou worden, maar dat is volgens haar entourage “een aangename verrassing die ze best wel grappig vindt”. Zoals gebruikelijk heeft ‘Lisa’ – zo wordt de hertogin van Brabant door haar geliefden genoemd – haar verjaardag in intieme kring gevierd. Deze foto koos ze zelf uit als hand-out en het pleit voor haar dat er geen feesthoedje op te zien is. 

Toelage?  

© Belgische Monarchie

Is er in België ook gedoe over de toelage van de kroonprinses, zoals over de 1,4 miljoen euro die Amalia hier vanaf haar 18e verjaardag krijgt? “Nee,” zegt historicus Marc van den Wijngaert tegen  DeRedactie.be. “Een toelage volgt pas als ze koninklijke taken op zich neemt en een eigen secretariaat en medewerkers krijgt. Verwacht wordt dat Elisabeth op haar 18e hogere studies zal aanvatten. “Het zal nog even duren vooraleer ze dotaties ontvangt”, zegt de historicus. “Tijdens haar studies blijft ze gewoon ten laste van haar ouders, zijnde koning Filip en koningin Mathilde.” Wel legt ze al af en toe werkbezoeken af en draait ze mee tijdens royal evens, zoals hier bij het Elisabeth Concours. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Laurent Dubrule / ANP

Laatste nieuws

Zie ook