Thailand in afwachting van kroonprins

De dood van koning Bhumibol Adulyadej heeft voor Thailand een lange periode van nationale rouw ingeluid. Ook voor kroonp...

Lees ook

De dood van koning Bhumibol Adulyadej heeft voor Thailand een lange periode van nationale rouw ingeluid. Ook voor kroonprins Maha Vajiralongkorn, die ‘rust wil om te rouwen met het volk’. 

Vrijwel meteen na de dood van zijn vader is Vajiralongkorn benoemd tot zijn opvolger, maar een kroning kan nog maanden, of zelfs jaren op zich laten wachten. Technisch gezien is in de tussentijd Prem Tinsulanonda, te vergelijken met het hoofd van de Raad van State in Nederland, momenteel regent. Verwacht wordt dat de rituelen rond de kroningsceremonie te zijner tijd drie dagen in beslag zullen nemen. 

Doe-het-zelf kroning

© Royal Household

Vajiralongkorn zal vermoedelijk – als het gaat zoals destijds bij zijn vader – zichzelf tot koning kronen, door een enorme hoge puntkroon van zeven kilo op zijn hoofd te zetten. Daarna klinken er 101 kanonschoten en worden de klokken in alle tempels van het land tegelijk geluid. Deze foto is van 1950, toen Bhumibol net koning was geworden. 

Processie naar paleis

© Twitter ThaiPBS News

Het stoffelijk overschot van de koning is inmiddels van het ziekenhuis naar het paleis gebracht. De buitengewoon pragmatische processie werd geleid door Somdej Phrawannarat, een vereerde monnik en leider van de Boeddhistische tempel die verbonden in met de Chakri dynastie van de koning. De kroonprins was de tweede in de stoet. 

De Thai nemen de tijd

© Andy Marchand / Wikimedia

In het paleis wordt koning Bhumibol volgens traditie gebaat en gebalsemd en in de foetuspositie gevonden in afwachting van de crematie. Het volk staat intussen in de rij om op paleisgrond water te schenken over een foto van de koning, een manier om indirect mee te doen aan de koninklijke wassing. Een koninklijke crematie duurt in Thailand meestal zeven dagen, maar wordt pas maanden of zelfs jaren na de dood van de persoon gehouden, om de staat gelegenheid te geven een opulente ceremonie als eerbetoon te regelen. Zo kreeg koning Ananda, de broer van Bhumibol, pas vier jaar na zijn daadwerkelijke dood, zijn officiële uitvaart. 

Groots afscheid

© HRH Prince Rangsit Prayursakdi

In Ananda’s  geval werd zijn as in een antieke strijdwagen door soldaten en matrozen door de stad getrokken, waarbij familieleden in het wit gekleed de urn beschermden tegen de zon. De urn werd op een verguld altaar geplaatst. Betrokken liepen er driemaal tegen de klok in omheen, wat lokaal een teken van rouw is. En vervolgens werd het hele altaar verbrand. Voor het afscheid van prinses Galyani Vadhana bracht Bhumibol de oude traditie van entertainment tijdens een uitvaart weer tot leven. Er waren toneelstukken, Thais poppentheater en traditionele Khon dansen. Voor het afscheid van de huidige koning wordt een nog veel grotere ‘show’ verwacht, maar dat kan zoals gezegd nog even duren. Op de foto links kinderkoning Ananda (Rama VIII, hij was 9 toen hij koning werd) en rechts zijn broertje Bhumibol in 1938. De vrouw in het midden is hun oma, koningin Savang Vadhana.

Meer over de Chakri Dynastie 

Openingsbeeld © Pornchai Kittiwongsakul

Laatste nieuws

Zie ook