Dit gebeurt er met jouw lichaam als je klaagt

Het slechte weer. Je drukke agenda. Je lage saldo. Er is altijd wel een reden om te klagen. Af een toe een klaagzang is...

Lees ook

Het slechte weer. Je drukke agenda. Je lage saldo. Er is altijd wel een reden om te klagen. Af een toe een klaagzang is hartstikke gezond  – alléén maar positief zijn, wie kan dat? – maar je kunt het ook overdrijven. Die zeurende buurvrouw vermijd je ook liever omdat ze niet zo gezellig is, toch? Dat je jezelf niet echt geliefd maakt door alleen maar te mekkeren is echter niet het enige nadeel van deze slechte gewoonte…

Klagen, we kunnen er allemaal wat van. En dat is met een reden. We zeuren doordat we hoge verwachtingen van de buitenwereld hebben. Voldoe je daar niet aan, of heb je het gevoel dat je daar niet aan voldoet, dan heb je behoefte aan aandacht en herkenning om bevestiging te krijgen dat je het tóch goed doet.

Een goede klaagzang is dus hartstikke gezond, maar chronisch zeuren kan tot serieuze problemen leiden. Het zit namelijk zo: wanneer je blij bent en dat uit, maakt je lichaam positieve stoffen aan. Klaag je, dan gebeurt het omgekeerde. Je maakt het stresshormoon cortisol aan, waardoor je weerstand naar beneden gaat en dus sneller ziek wordt. Dat is niet het enige negatieve aan klagen. Onderzoek wijst uit de klagers minder vrienden hebben en minder succesvol zijn.

Bovendien doet zeuren ook niet veel voor je uiterlijk. Je kunt vaak aan mensen zien dat ze vaak mopperen. Dat komt doordat ze een negatieve uitstraling hebben. Iemand die positief in het leven staat is dus veel aantrekkelijker, zowel van binnen als van buiten. Positiviteit is niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je gezondheid!

Lees ook:

Bron: Fastcompany.com

Laatste nieuws

Zie ook