Goed nieuws: experts zeggen dat we twee keer per dag zouden moeten slapen

Kun jij gedurende dag amper je ogen openhouden en verlang je zodra je opstaat alweer naar je bed? De oorzaak van jouw mo...

Lees ook

Kun jij gedurende dag amper je ogen openhouden en verlang je zodra je opstaat alweer naar je bed? De oorzaak van jouw moeheid kan liggen aan onze slaapgewoonte. We ‘horen’ in de nacht te slapen, overdag dienen we wakker te zijn. Dat kan ook niet echt anders met een drukke baan of een hectisch gezin. Maar blijkbaar is dat helemaal fout. 

Slaapexperts beweren dat we vaak moe zijn, omdat we eigenlijk twee keer per dag zouden moeten slapen. Een uitstekend idee, al zeggen we het zelf!

“Hoewel minimaal 8 uur slaap per nacht de norm is, is het beter voor ons lichaam als we twee keer op de dag korter slapen”, zo vertelt Dr. Melinda Jackson, psycholoog aan RMIT University en slaaponderzoeker aan de University of South Australia. Deze manier van slapen, beter bekend als gesegmenteerd of bimodaal slapen, sluit namelijk beter aan bij onze biologische klok.

In de jaren 90 deed psychiater Thomas Wehr een experiment waarbij een groep mensen 14 uur per dag in het donker doorbracht in plaats van de standaard 8 uur. Tijdens de vierde week van het onderzoek was er een duidelijk twee-fasen-slaappatroon ontstaan. De deelnemers sliepen 4 uur, waren 3 uur wakker en sliepen vervolgens nog een keer 4 uur, waaruit Wehr concludeerde dat een gesplitst slaappatroon beter bij ons lichaamsritme past.

Als je ook zo van dutjes houdt dan heb je vanaf nu hét perfecte excuus om tóch lekker onder de wol te kruipen op klaarlichte dag.

Lees ook:

Laatste nieuws

Zie ook