Huh, prinses Mabel als geheim agent?

Hoe spannend is deze vrouw? Prinses Mabel zou als geheim agent voor de BVD hebben gewerkt, volgens oud BVD'er Frits Hoek...

Lees ook

Hoe spannend is deze vrouw? Prinses Mabel zou als geheim agent voor de BVD hebben gewerkt, volgens oud BVD’er Frits Hoekstra. Dat shaken, not stirred staat haar goed!

‘Nederlandse prinses Mabel (43), echtgenote van wijlen prins Friso, heeft zeer waarschijnlijk gefungeerd als agent/informateur van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de huidige Nederlandse inlichtingendienst AIVD.’ Tijdschrift HP/De Tijd meldt op hun website dat oud-BVD’er Frits Hoekstra dit schrijft in zijn memoires “De Dienst. De BVD van binnenuit”.

Charity-tijger
Mabel 3

Mabel zou voor de BVD hebben gewerkt in de jaren negentig, ten tijde van de onderhandelingen die leidden tot de Akkoorden van Dayton (1995), het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Bosnische Oorlog, volgens HLN.be. Ze had destijds een relatie met Mohammed Sacirbey, die als Bosnisch minister van Buitenlandse Zaken een belangrijke rol speelde bij die onderhandelingen. Stokoud nieuws; de prinses leek er niet van onder de indruk toen ze onlangs in Nederland was voor één van haar charity’s.

Kostbaar netwerk
prinses mabel

Hoekstra suggereert volgens HP/De Tijd dat Mabel, hier met ontwerpers Viktor & Rolf, op verzoek van de BVD contacten heeft aangeknoopt met Sacirbey. Nederland was immers met Dutchbat militair betrokken bij het Balkanconflict. Daarnaast was volgens Hoekstra informatie uit de eerste hand over de Bosnische onderhandelingsstrategie internationaal buitengewoon kostbare ‘handelswaar’ in de wereld van de inlichtingendiensten. Dat Mabel werd benaderd, zou komen omdat zij reeds tijdens haar studie politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam bij de BVD in beeld was gekomen. Zeker toen ze stage liep bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties.

Goede contacten, altijd handig
Mabel 1

De BVD-connectie van Mabel speelde ook een rol toen ze zich in 2003 verloofde met Friso, meent Hoekstra. De AIVD kon toen reeds binnen een week na de aanvraag een ‘verklaring van geen bezwaar’ omtrent het omstreden huwelijk afgeven aan toenmalig premier Jan Peter Balkenende. In 2003 beweerde de Chileense crimineel Charlie da Silva dat Mabel een relatie had met de in 1991 vermoorde drugsbaron Klaas Bruinsma alias De Lange alias De Dominee. Dus, kort samengevat: leuke, slimme vrouw heeft interessant en spannend leven. Kudos.

Laatste nieuws

Zie ook