Royals aan tafel

Royals aan tafel, dat heeft al gauw een heerlijk gouden-bordjes-gehalte. Maar het is afzien, om niets te morsen en tegel...

Royals aan tafel, dat heeft al gauw een heerlijk gouden-bordjes-gehalte. Maar het is afzien, om niets te morsen en tegelijkertijd een beetje voorkomend te converseren, als je in een niet al te makkelijke galajurk zit. Er om de haverklap een lakei iets komt brengen of wegpakken. En de gastvrouw heel gemeen een plaatselijke delicatesse als kreeft op het menu heeft gezet, waar je dolgraag een slab bij zou willen. Máxima lijkt het hier allemaal onder controle te hebben, in gesprek met Duitse First Lady Bettina Wulf tijdens een staatsbanket in het Bellevue Presidentieel Paleis in 2011 te Berlijn. Het gaat uiteraard meer om het netwerken dan om eens lekker eten. En dat kunnen royals als de besten.

Raadselachtig zilveren potje

© Court Grand-Ducal © Court Grand-Ducal

Koningin Annemarie van Griekenland (heeft die nu het originele hart uit ‘Titanic om?), prins Haakon van Noorwegen en prinses Alexandra van Luxemburg zijn hier bij elkaar gezet. Gelegenheid is het diner ter ere van het huwelijk van prins Guillaume van Luxembourg en gravin Stephanie de Lannoy in 2012. Aan de glazen te zien is iedereen nog broodnuchter: veel water, weinig wijn. En we zijn gefascineerd door het zilveren schaaltje: is dat een suikerpotje? Lepelen Luxemburgers hun boter? Wie het weet mag het zeggen.

Geen verrassingsmenu voor Charles

© Tim Rooke / Getty Images © Tim Rooke / Getty Images

Door naar Bogota, waar prins Charles in 2014 de tafelheer was van First Lady María Clemencia Rodríguez Múnera tijdens een staatsdiner in het presidentieel paleis. Veel van de tafel is er jammer genoeg niet te zien, duidelijk is wel dat Colombia wilde showen met haar bijzondere orchideeën. De prins eet overigens niet met de pot mee, maar laat zijn eigen kok biologische groente en vlees van zijn eigen landerijen bereiden. Dat is geen affront aan de kok-van-dienst, maar protocol. En er komen altijd geheel in stijl slechts minihapjes op tafel: wie na een staatsbanket gaat, kan het best vooraf even een paar krentenbollen eten.

Zelfs voor de boter zijn regels

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

In Windsor Castle zijn ze helemaal aan de eetnukken van de prins gewend. Hij staat hier wat apathisch af te wachten tot er getoost wordt op zijn moeder, koningin Elizabeth II. Die hem gezien de tafelindeling en ‘conversatietalent’ niet vertrouwt met een eigen hoek, maar hem veiligheidshalve dichtbij houdt. Het staatsbanket was ter ere van het bezoek van Prathibha Devi Singh Patil, president van India, in 2009. Wie ‘Windsor Castle: A Royal Year’ heeft gezien, weet dat de Queen altijd twee bolletjes boter krijgt, met haar gezicht erin gestempeld. Prins Philip wil er drie. En onder die lampenkapjes zitten echte kaarsen. Die worden op het allerlaatste moment aangestoken door een lakei die op vliegtuigsloffen over de volledig gedekte, overvolle tafel laveert, #geefdiemaneenbonus!

Tafelbreed bladgoud

© Scott Barbour/ Getty Images © Scott Barbour/ Getty Images

Laat het aan prinses Michael van Kent over om president Putin helemaal in te pakken met haar sterke punten tijdens het Guildhall Banquet in 2003 in Londen. Het was het eerste staatsbezoek aan Engeland van een Russisch leider sinds 1874 toen tsaar Alexander II naar de stad kwam voor het huwelijk van zijn dochter met de tweede zoon van koningin Victoria. Die veel hogere stoel van Vladimir? Ook weer protocol in verband met de eregast, maar ook wel een béétje compensatie voor het feit dat Mr. P geen reus is. Zoals de boomlange prinses naast hem, #tactvol.

Verschil moet er zijn

© Jonas Ekströmer  /Getty Images © Jonas Ekströmer /Getty Images

Bij het diner ter ere van het huwelijk van prins Carl Philip van Zweden en prinses Sofia waren er vorig jaar zoveel bloemen dat er voor het eten amper nog ruimte was. Heerlijk wat ze hier allemaal aan zilveren minipaviljoenen uit de kast hebben getrokken om een veredeld rechaud te vermommen. Maar: zilveren bordjes. De gouden zijn alleen voor de koning en koningin en de kroonprinses.

Silvia en Vic lusten geen Bambi

© Pascal Le Segretain / Getty Images © Pascal Le Segretain / Getty Images

De uitreiking van de Nobelprijzen is altijd een banketwaardig event. Kroonprinses Victoria toont hier betere tafelmanieren dan haar buurman die blijkbaar niet kan kiezen of hij nu wel of niet klaar is met eten – lakeien haten dat. Verder een verrukkelijke Beau Monde mix van goud en roze op tafel en een onbestemd brok dat zowel koningin Silvia als haar dochter hebben laten liggen. Gezien de hoeveelheid bestek die er nog ligt, gaan we er vanuit dat het hier de tweede gang betreft en de dames niet dol zijn op hertenbiefstuk.

Eetlustopwekkend kristal?

© Patrik Osterberg / Getty Images © Patrik Osterberg / Getty Images

Nog eentje uit de categorie Nobel Gastronomie. Victoria zit hier naast Japanse professor Ei-ichi Negishi, Nobel Laureaat in Scheikunde. De styling was in 2010 wat minder protserig, al vragen we ons af wat het gigantische kristal op tafel doet. Of is het een ijssculptuur met een ingevroren roos? Wel weer hilarisch: die ordinaire nummerborden op de achtergrond, alsof het all-you-can-eat is. Op een bingoavond. In Las Vegas.

Eten met enge beelden

© Alberto Estevez / Getty Images © Alberto Estevez / Getty Images

Als het gaat om tafelversiering is dit misschien wel de meest verbijsterende. Tijdens het diner voor huwelijk in 2004 zaten kroonprins Felipe en prinses Letizia niet alleen ongemakkelijk op een podium, tussen de borden en de glazen wemelde het van de beelden. Voorouders, Spaanse heiligen, Illuminatie-stunt, props om geheime boodschappen (‘Kom eens door met die rioja!’) door te geven? We tasten in het duister. En het bruidspaar lijkt ons ook redelijk verbijsterd. Zoals we al zeiden: het is áfzien, zo’n galadiner.

Laatste nieuws