Prinses Claire en de geruchten

Prinses Claire en de geruchten, komt ze er ooit van af? Haar huwelijk met prins Laurent van België zou rammelen. Ze zou...

Lees ook

Prinses Claire en de geruchten, komt ze er ooit van af? Haar huwelijk met prins Laurent van België zou rammelen. Ze zou hooghartig zijn of juist een heilige. En ze noemt haar man ‘een romanticus’, maar zou ook gewoon liefdevolle showtjes voor de camera met hem opvoeren, om de schijn op te houden. ‘Er zijn in dit gezin maar vier mensen normaal,’ zou ze volgens het boek ‘Kroongeheimen’ aan iemand hebben toevertrouwd. En voor alle duidelijkheid: haar man hoort daar niet bij. Toch houden ze het al veertien jaar samen uit. Vandaag wordt prinses Claire 42 jaar – van harte – hoog tijd om ons eens te verdiepen in dit raadselachtige type, die alles onder controle heeft, ook haar imago.

Aangeboren stiff upperlip

© Dean Mouhtaropoulos / Getty Images © Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

Claire is de dochter van Engelse zakenman Nicholas Coombs en zijn Belgische vrouw Nicole. Vanaf haar derde groeide ze op in Wallonië. Om die reden spreekt ze beter Frans en Engels dan Nederlands waarvoor ze al meermaals bekritiseerd werd in de Vlaamse pers. Ze heeft een oudere zus, Joanna die momenteel werkt op de Britse ambassade in Brussel. Haar jongere broer Matthew werkt voor het familiebedrijf.

Volhardend type

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Tot 2003 werkte Claire als landmeter en vennote in het landmetersbureau Brône, Oldenhove & Coombs en hield zich professioneel met geodesie bezig. Dat is de bepaling van de vorm en de afmetingen van de aarde. Op haar werk stond volgens medevennoot Thierry Oldenhove bekend als “volhardend, met een heel sterk karakter. Je hoeft niet te proberen haar iets uit haar hoofd te praten.” Een ‘vriendin’ liet zich in de Belgische Story minder lovend over Claire uit: “Ik denk niet dat Claire intelligent is. Zij is een goede vakvrouw. Een landmeter moet kundig zijn, niet intelligent. Als je een aantal technieken onder de knie hebt en kunt toepassen, ben je er. Qua intelligentie zijn Laurent en Claire aan elkaar gewaagd”.

Ik denk niet dat Claire intelligent is. Zij is een goede vakvrouw. Een landmeter moet kundig zijn, niet intelligent.

Haar man doet het woord

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Niemand weet hoe Claire de prins heeft leren kennen, maar haar naam duikt voor het eerst op in 2002, eerst als ‘gewone vriendin’ van de prins. Dat gewone wordt met een korreltje zout genomen als ze niet lang daarna samen gaan skiën en zich samen op de motorsport storten. Op het moment dat de verloving bekend wordt gemaakt wil iedereen weten of het leven met een prins Claire niet afschrikt. Laurent antwoordt in haar plaats: ‘Maar u doet alsof ik een monster ben. Dat is niet zo.”

HKH Gedecideerde Claire

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

In 2003 trouwde Claire in Brussel met prins Laurent van België, jongere broer van de huidige koning Filip. Hij is de eerste Belgische prins die met een burgermeisje trouwt. De bruid droeg Edouard Vermeulen, bekend van modehuis Natan, ook favoriet bij koninginnen Mathilde en Máxima. Haar tiara was nieuw en een huwelijksgeschenk van haar schoonouders. Het paar straalde niet erg, beide leken bepaald niet over te lopen van liefde en geluk. Zoals Laurents biografe Joke Vanhaeren zegt: “Het leek alsof Laurent en Claire er geen zin in hadden.” Tijdens de bruiloft werd ze door de Vlaamse pers Gedecideerde Claire gedoopt, omdat ze haar mokkende verloofde desondanks kordaat richting altaar leidde. Van die vermakelijke bijnaam is ze nooit meer afgekomen.

Tweeling gaf de doorslag

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Claire kreeg met Laurent drie kinderen: prinses Louise (11) en tweeling Nicolas en Aymeric (10), hier gefotografeerd in 2008. Rond de komst van Louise was alles koek en ei tussen hen, daarna ontstond er wrijving. Excentrieke Laurent kan verongelijkt en wispeltuig zijn, en kampt met neerslachtige buien. Claire neemt daarom af en toe bewust afscheid van hem: zo woonde ze tijdelijk bij haar ouders toen bekend werd dat ze zwanger was van een tweeling. Die gezinsuitbreiding gaf volgens royaltywatcher Mario Danneels voor haar de doorslag. Ze liet haar plannen om te scheiden varen en koos – gedecideerd – voor een leven met Prins Grillig.

‘Ze verdient een standbeeld’

© Dean Mouhtaropoulos / Getty Images © Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

Niet dat het dan allemaal rozengeur en maneschijn is en de discrete breaks verleden tijdzijn. Een insider zegt dat Claire (hier met haar man, prinses Astrid en prins Lorentz tijdens de inhuldiging van koning Filip in 2013) een standbeeld verdient. En wel omdat haar man haar vaak respectloos behandeld: ‘Hij staat de pers te woord, zij moet zwijgen. Hij is immers de prins, zij is er enkel om hem te vergezellen,‘ volgens Danneels. Toch zingen ze het samen op hun manier al een hele tijd uit en zijn ze nog altijd bij elkaar. Hun geheim? We citeren wederom de vriendin in Story: “Claire lijkt op koningin Paola. Je mag dat niet zeggen, maar Paola is ook ’très jolie mais très bête’ (heel mooi, maar heel oppervlakkig). Waarom is Albert er met een ander vandoor gegaan, denk je? De basis van de relatie tussen Laurent en Claire is goed, maar het zijn – excusez-moi le mot – simpele mensen. Daardoor lijkt elke ruzie op een scheiding.”

De basis van de relatie tussen Laurent en Claire is goed, maar het zijn – excusez-moi le mot – simpele mensen,

Romantisch persbericht

© Dean Mouhtaropoulos / Getty Images © Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

Toch lijkt Laurent op zijn manier best gesteld op Claire. Voor haar 40ste verjaardag verstuurde hij zelfs een persbericht waarin hij vertelde hoe gelukkig hij is dat hij haar heeft ontmoet, dat hij haar hoogacht, veel van haar houdt en haar dankbaar is voor de prachtige kinderen die ze samen hebben gekregen. Op haar beurt is ze ook aan hem verknocht: in 2011 nam ze het emotioneel voor hem op en zei dat de beschuldigingen die door het programma ‘Questions à la Une’ tegen haar man zijn geuit vals zijn en dat ze hun aanvallen op haar echtgenoot moeten stoppen.

Dol op haar titel?

© Getty Images © Getty Images

En hoe is Claire nu als mens? Onze bronnen is Brussel zeggen dat ze vrij aards is en zeker geen strijkages verwacht, maar de ‘vriendin’ in Story heeft toch weer een andere mening. “Ze is niet sympathiek en dat moet Laurent er bij nemen. Ze doet gemakkelijk uit de hoogte. Als je haar niet kent, komt ze zeer pretentieus over. Aan de andere kant is ze, net als Laurent, ziekelijk timide. Ze durven allebei eigenlijk geen mensen aan te spreken. Ze zijn dus op hun gemak als de poorten van Villa Clémentine toe zijn”. We wensen de prinses een fijne verjaardag toe. En een nieuw, aardiger setje vriendinnen.

Laatste nieuws

Zie ook