'Prins William is arrogant en verwend', zegt zijn voormalige beveiligingsman Ken Wharfe. Ken werkte als lid van Scotland Yard zestien jaar als bodyguard, voornamelijk van Diana, prinses van Wales. En hij heeft er een hard hoofd in dat William ooit op de troon terecht zal komen. "Toen ik security officer van haar was, was ik een monarchist omdat ik dacht dat de royals goed waren voor het land, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het niet echt een fijne groep mensen is. Ik denk dat het imago van veel werkschuwe jonge royals de toekomst van de monarchie in gevaar brengt. Tenzij duidelijk wordt dat De Familie dingen bereikt, zal de republikeinse lobby alleen maar sterker worden."
Boventallige prinsessen
Met die werkschuwe jonge royals duidt hij op onder andere prinses Eugenie en Beatrice, die nog niet echt hebben bewezen een waardevolle aanvulling op de maatschappij te zijn. Ook Zara Tindall leidt een luxe bestaan, met haar paardenhobby, en heeft ook van haar hele leven nog geen dag echt gewerkt. Volgens Ken moet de Britse monarchie worden ingekrompen tot "het staatshoofd, de erfgenaam en misschien nog twee anderen. Mensen zoals prins Andrew en de hertog van Kent moeten eruit. Uiteindelijk zullen de Britse royals wel dezelfde route kiezen als de Europese monarchieën, maar ik twijfel eraan of Charles de boel al zo zal willen afslanken."
Hij was altijd al een sluw klein jongetje, maar nu is hij arrogant en verwend geworden.
Hoe normaal is William?
Van William heeft Wharfe (hier links, met Diana, William en Harry in 1993) zoals gezegd geen hoge dunk. "Vroeger speelde ik veel met hem, toen hij opgroeide in Kensington Palace. Hij was altijd al een sluw klein jongetje, maar nu is hij arrogant en verwend geworden. Ik hoor van mensen die nu voor hem werken dat hij erg moeilijk kan doen." Hij is niet de enige die vragen heeft over hoe Kate en William royal privileges menen te kunnen combineren met een 'gewoon leven'. "Al dat geklets over normaal zijn nonsens en naïef. Hij heeft geen normaal leven, hij is een vooraanstaand lid van de koninklijke familie, met alle comfort en privileges die daarbij horen."
Jagende natuurbeschermer
Williams eigenwijsheid wreekt zich het meest in de manier waarop hij in het nieuws komt. "Hun PR is een ramp," zegt Ken. "In 2014 gingen William en Harry privé jagen in Spanje, een paar dagen voor ze antistroperij speeches hielden en een conferentie over wildlife bijwoonden. Ik weet hoe het werkt, het hof moet hebben geweten van het bezoek aan Spanje. Dat het toch doorging, zegt iets over de jaknikkers op dat kantoor, maar ook over zijn hoogmoed." Met andere woorden: als William een leidend figuur in natuurbescherming wil zijn, moet hij geen wilde zwijnen voor zijn plezier neerknallen, maar consequent zijn, ook als dat misschien niet zo leuk is. Anders valt het niet te verkopen.
Wispelturige buien
Wharfe is niet de enige die vraagtekens stelt bij de 'wel de lusten, niet de lasten' aanpak van William & Co. Andere ex-royal medewerkers als Dickie Arbiter, Patrick Jephson en Stephen Barry hebben zich ook uitgesproken over de wispelturige prins, die reuze grappig en charmant kan zijn, maar ook nogal koppig is en van mening is dat hij kan doen wat hij wil, iets waar zelfs Kate zich zorgen over zou maken. "Je kunt niet je paleis voor 6,1 miljoen euro laten verbouwen op kosten van de belastingbetaler en dan vervolgens in een ánder paleis in Norfolk gaan wonen en dan roepen dat je zo normaal bent," zegt Express royaltywatcher Camilla Tominey.
Slechte relatie met de pers
Williams grootste probleem is dat een jeugd vol paparazzi hem een pershater heeft gemaakt. Het is logisch dat hij zijn jonge gezin wil beschermen, maar het zou wel helpen als hij ze iets meer tegemoet kwam met fotomomenten. Hij weigert volgens hofinsiders bovendien in te zien hoe social media voor hem en Kate zouden kunnen werken, iets waar Kate wel voor in is. Zelf meer beelden delen, ontmoedigt de papz, zo bewijzen de Zweedse en Deense royals. De prins heeft in korte tijd al drie communicatietoppers versleten omdat ze 'verschillen van visie'. "Het is een nachtmerrie," zegt een senior hoveling in de Daily Mail. "Prins William neemt niet makkelijk advies aan, laten we het daar maar op houden."
Prins William neemt niet makkelijk advies aan, laten we het daar maar op houden.
Luxe schijnversie van normaal
Pijnlijk, want de populariteit van de monarchie staat of valt met de promotie van de royals. Volgens Wharfe zou William er goed aan doen een kritische, eigentijdse PR-man of vrouw aan te stellen en te omarmen wie hij is, of op te stappen. "Ik moest de paparazzi ook wel eens uit de bomen schudden toen William en Harry klein waren," zegt hij. "Dat hoort erbij, het ís geen normaal gezin. Hij zou meer naar zijn oma moeten luisteren, erop uit moeten gaan en zijn positie moeten gebruiken voor goede doelen, in plaats van een luxe schijnversie van een normaal leven te willen leiden." Zoals de Queen ooit zei: "Ik moet gezien worden om mensen in me te laten geloven."
Koning Harry dan maar?
Wharfe is pessimistisch over het overleven van de monarchie: "Ik had vroeger al meer met Harry en ik vind het sneu voor hem dat hij nooit echt carrière heeft kunnen maken in het leger. Als iemand het antwoord is op de toekomst van de monarchie, is hij het wel. Ik durf te wedden dat als er gestemd kon worden op een koning, de mensen voor Harry zouden gaan. Al weet ik niet of de volgende generatie nog wel geïnteresseerd zal zijn in een koninklijke familie. Misschien zijn ze dan allang niet meer relevant." Oh dear