6 dingen die je wilt weten over antiprinses Elena

6 dingen die je wilt weten over antiprinses Elena, de leuke weirdo van Spanje. Ze houdt niet van tiara's omdat ze er naa...

Lees ook

6 dingen die je wilt weten over antiprinses Elena, de leuke weirdo van Spanje. Ze houdt niet van tiara’s omdat ze er naar eigen zeggen ‘geen hoofd voor heeft’. Events met veel protocollen zit ze grimlachend uit (ze heeft de beste resting bitchface van alle royals bij elkaar). Ze vindt het heel gênant als mensen zenuwachtig worden omdat ze een prinses is. En ze doet er alles aan om een zo normaal mogelijk leven te leiden: ze heeft geen chauffeur, ze doet haar eigen boodschappen en ze mag graag zelf haar paard roskammen en zijn stal schoonmaken. Kortom, voor glamour hoeven we niet bij infanta Elena te zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen leuke prinses is, op een lekker dwarse manier. We tellen even af!

1 Buitenbeentje van de Borbóns

© Gianni Ferrari / Getty Images © Gianni Ferrari / Getty Images

Infanta Elena María Isabel Dominica de Silos de Borbón y de Grecia is de oudste dochter van koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje. Ze heeft een zus, Cristina en een broer die nu koning Felipe VI van Spanje is. Ze is altijd een buitenbeentje geweest, ook in haar eigen familie, waar haar aaibare jongere zusje en de troonopvolgende broer beduidend meer aandacht kregen. Als haar dat teveel werd, liep kleine Elena naar de grote hal van het paleis en zette daar een keel op vanwege de geweldige akoestiek daar, wat volgens Cristina altijd ‘heel effectief’ was. In 1965 had ze het rijk nog alleen en heeft ze op deze foto pret met haar moeder, toen nog prinses Sofia van Griekenland, in de kinderkamer van het Zarzuela Paleis.

2 Fijn eigenzinnig type

© Casa de S.M. el Rey © Casa de S.M. el Rey

Elena is lang, trots en majestueus en zou volgens hofinsider markies de Grinon een geweldige koningin zijn geweest, als de voorkeur niet naar mannelijke troonopvolgers was gegaan. Dat ze niet bijster intelligent zou zijn, is een vuige roddel: ze specialiseerde zich in les geven aan kinderen met leermoeilijkheden en paardentherapie, deed later sociologie en onderwijs aan de universiteit van Exeter en haalde haar bul aan de universiteit van Madrid. Ze was bovendien de eerste Spaanse royal die gewoon werkte voor de kost. Omdat ze wist dat ze in de koninklijke familie altijd een bijrol zou hebben, was de drang volgens haar extra groot ‘om iets voor mezelf te bewijzen’. Dit kiekje is uit 1976, genomen tijdens een vakantie op Palma de Mallorca.

3 Passie en de Paso Doble

© Chris Hofer / Getty Images © Chris Hofer / Getty Images

Hoe introvert ze ook is, van alle Spaanse royals heeft Elena misschien wel het meeste temperament. Als kind gebruikte ze ooit een tiara van haar moeder als frisbee. Als ze ontroerd is, huilt ze in het openbaar. Bij sportwedstrijden schreeuwt ze vurig voor Spanje. En enige cultureel en politiek incorrecte bloeddorst bij het stierenvechten is haar niet vreemd. Ze zou lijken op Juana I van Castile, een verre voorouder die ook nogal hartstochtelijk was. En haar man ook na zijn dood bleef ‘liefkozen’. Zo dol maakt Elena het gelukkig niet, maar van alle Spains is ze wel de enige die de flamenco kan dansen en desgewenst een heel behoorlijke paso doble kan neerzetten. Olé!

4 Getrouwd met frisse tegenzin

© Casa de S.M. el Rey © Casa de S.M. el Rey

Elena heeft grote liefdes gekend, zoals jeugdvriend en ruiter Luis Astolfi en architect Alfredo Santos Galera. Die werden allemaal te min geacht voor een Spaanse prinses . In 1987 studeerde ze in Parijs waar ze Jaime de Marichalar y Sáenz de Tejeda leerde kennen, die daar in de financiële wereld werkte. Hij was de zoon van de graaf en gravin van Ripalda. Oud adellijk geslacht, ‘ons soort mensen’ volgens koning Juan Carlos. Elena stond onder grote druk om te trouwen. Ze was ‘al’ 24, het volk stond reeds 89 jaar droog waar het op grote royal weddings aankwam en katholiek Spanje wilde haar gesetteld en zwanger hebben. Zelf stond ze niet te springen en wist het nog acht jaar te rekken, maar trouwde in 1995 alsnog met Jaime, in Sevilla. Elena liep met een tic naar het altaar. Misschien was het een vooruitziende blik, want er rustte weinig zegen op de relatie. Dandy Jaime hield van uitgaan, frivoliteiten en de goede dingen des levens en ging graag om met machtige mensen. Het was helemaal niet de scene waarin stoïcijnse Elena zich thuis voelde, zij is meer iemand die met een studieboek bij de haard zit.

5 Fel op haar vrijheid

© Carlos Alvarez / Getty Images © Carlos Alvarez / Getty Images

Qua persoonlijkheid waren Elene en Jaime dus niet echt een match en al snel deden zich over Jaime de wildste geruchten over drugs en affaires met mannen. Elena wilde na twee maanden huwelijk eigenlijk al van hem af, maar dat kon niet vanwege de ‘schande’, dus leefden ze grotendeels gescheiden. Toen Elena weer een serieuze poging tot scheiden deed, werd Jaime getroffen door een hersenbloeding. Zodat ze weer niet bij hem weg kon, uit angst dat mensen zouden zeggen dat ze haar zieke man in de steek liet. Jaime herstelde, maar zijn persoonlijkheid veranderde door het incident: hij werd depressief en zo mogelijk nog moeilijker om mee te leven. In 2005 scheidden ze al van tafel en bed, vijf jaar later was de scheiding een feit. Sindsdien lijkt er een last van Elena te zijn afgevallen: ze schijnt een heilige eed te hebben gezworen haar huidige vrijheid voor niets of niemand op te zullen geven.

6 Geen royal gedoe meer

© Chris Jackson / Getty Images © Chris Jackson / Getty Images

Met Jaime kreeg Elena twee kinderen Felipe (17, hij wordt Froilán genoemd) en Victoria (15). Het stel is haar lust en haar leven, al heeft ze het er niet makkelijk mee. Haar zoon is een echte bad boy (reeds twee keer gezakt, een keer van een school gestuurd, onsmakelijke uitspraken én hij schoot zichzelf in zijn voet) en ze mist haar dochter, die op kostschool in Engeland zit. Om die reden vindt Elena het niet erg sinds de inhuldiging van haar broer geen officiële taken meer te hebben. Zo heeft ze meer tijd voor haar probleempuber en haar paarden. En om eens lekker te stampvoeten, als de gelegenheid zich voordoet. Hare Koninklijke Hoogheid Infanta Elena, hertogin van Lugo, is vandaag 52 geworden. Feliz cumpleaños, princesa!

Laatste nieuws

Zie ook