Als je zus opeens een H.K.H. is…

Als je zus opeens een H.K.H. is, wat doet dat dan met jou? Als burger in een koninklijke familie trouwen is al enerveren...

Lees ook

Als je zus opeens een H.K.H. is, wat doet dat dan met jou? Als burger in een koninklijke familie trouwen is al enerverend genoeg, maar let’s spare a thought voor de familie van de bruid. Zussen die voorgoed in de schaduw staan van degene met een carrière in tiara’s dragen. Moeders die de schoonfamilie van hun kind meestal amper leren kennen en bij een bruiloft niets in te brengen hebben, maar wel in de zenuwen raken van alle protocollen. Om nog maar even te zwijgen over compleet overschaduwd worden door de conculega-schoonmoeder, die beschikt over kroonjuwelen en Chanel op speeddial heeft staan. Zoals hier Brit Rotman in het blauw , op het prinselijke huwelijk van haar dochter Sofia. Dus, hoe is het als je zus of je dochter verliefd wordt op een prins?

De Hellqvistjes redden zich wel

© Andreas Rentz / Getty Images © Andreas Rentz / Getty Images

Voor de ouders van Sofia veranderde er weinig. Ze wonen in Älvdalen, vader Erik Hellqvist werkt als jobcoach bij het arbeidsbureau, moeder Brit is marketing manager bij Rullpack AB – een bedrijf dat diepvrieszakjes produceert – en was actief in de lokale politiek. Aan interviews doen ze niet, maar ze lieten via via wel weten uiterst hartelijk te zijn ontvangen door de Bernadottes en genoten te hebben van het koninklijk huwelijk. Ze stonden er dan ook verrassend relaxed en zelfverzekerd bij, in vergelijking met de ouders van prins Daniël tijdens zijn huwelijk met kroonprinses Victoria, die ronduit ongelukkig leken tussen alle gekroonde hoofden. Daar had Brit, hier links onderin in het blauw) geen last van: ze babbelde vrijuit met koning Carl Gustav.

Slimme zussen met een eigen leven

© Ian Gavan / Getty Images  © Ian Gavan / Getty Images

Prinses Sofia is de middelste van drie zussen. Oudste zus Lina, hier in het grijs) is projectcoördinator voor Project Playground, de stichting die ze met Sofia runt en trouwde twee maanden na Sofia en Carl Philip met Jonas Frejd in Stockholm. Jongste zus Sara (links) haalde haar bul in de criminologie en woont in Sollentuna met haar partner Oscar Bergman. Beiden zijn blij dat Sofia zo gelukkig is, maar niet bijster onder de indruk van haar titel. “Ze hebben allemaal hun eigen leven en zijn elkaars grootste supporters,” zegt hun oma Britt Ingegerd in een interview. “Het lijkt me heel verstandig om je eigen ding te blijven doen, als je zus prinses wordt.”

De moeder van Letizia

© Carlos Alvarez / Getty Images © Carlos Alvarez / Getty Images

Paloma Rocasolano is verpleegkundige en vakbondsvrouw en had in 2003 geen idee dat haar dochter in het diepste geheim date met de kroonprins van Spanje. En toen ze erachter kwam, was ze in eerste instantie niet verrukt van het idee dat Leti – een succesvol tv-journalist – haar carrière zou opgeven voor een rol als kroonprinses. Paloma is zelf meer iemand die vindt dat vrouwen volstrekt onafhankelijk en zelfstandig moeten zijn en hun eigen leven moeten leiden. Bovendien staat het Spaanse hof bekend als mijnenveld vol intriges, ook dat wilde ze haar dochter graag besparen. Felipe vond ze echter zo sympathiek, dat ze toch enigszins ontdooide. Hoewel Paloma zelden in beeld komt, maakt ze privé wel deel uit van het leven van kleindochters Leonor en Sofia. Verder leidt ze haar eigen leven en is ze aan de open universiteit van Madrid aan een studie kunstgeschiedenis begonnen.

Leti’s tragische jongste zusje

© fotolog.com © fotolog.com

Letizia heeft ook nog twee zussen. Telma (midden) houdt zich verre van publiciteit en werkte in de tijd van de verloving en het huwelijk van haar oudste zus als hulpverleenster in Manila. Zo bleef ze in de luwte en had ze weinig last van het ‘zus van’ syndroom. Tegenwoordig pendelt ze met haar man, met wie ze een knipperlichtrelatie heeft, tussen Madrid, Engeland en Zwitserland. Anders liep het met Letizia’s jongste zus Erika (links), die in 2007 zelfmoord pleegde met een overdosis kalmeringsmiddelen. Ze was erg depressief na het stuklopen van haar huwelijk en had als intens verlegen vrouw grote moeite met de aanhoudende aandacht die de positie van Letizia opleverde. Het hielp niet dat ze steeds met haar werd vergeleken en dan het gevoel had dat ze ’tekort schoot’…

Mary’s zussen blijven op de achtergrond

© Sean Gallup / Getty Images © Sean Gallup / Getty Images

Bezorgd waren de zussen van Mary, omdat ze zo’n heel ander leven zou krijgen door haar relatie met Frederik. Maar natuurlijk ook nieuwsgierig. “Hij bleek een heel aardige man te zijn,” aldus Mary’s zus Patricia Anne Bailey (midden). En haar andere zus Jane Alison Stephens (rechts, links staat Mary’s beste vriendin Amber Petty) voegde er grappend aan toe dat ze zijn familie er maar gewoon bij hadden genomen. Omdat ze bruidsmeisjes waren op het kroonprinselijk huwelijk, werden de zusjes tijdelijk ‘minor celebrities’, maar inmiddels is de belangstelling geluwd. Patrica werkt als verpleegkundige en aerobics-juf, Jane Alison is vooral moeder van haar drie kinderen.

Carole is trots en tevreden

© Eamonn McCormack / Getty Images © Eamonn McCormack / Getty Images

Bij de familie van hertogin Kate is er sprake van uitersten. Haar ouders waren al succesvolle ondernemers toen Kate William leerde kennen, wat hen zelfverzekerd en onafhankelijk heeft gemaakt. De prins is zeer gesteld op zijn schoonouders, Carole maakt intensief deel uit van het leven van haar kleinkinderen prins George en prinses Charlotte en heeft nog nooit een steek laten vallen. Zelfs de Queen weet dat te waarderen en nodigt haar uit voor events als Ascot. Waar ze, zoals hier in het rood, in een royal koets zit alsof ze er helemaal thuis is. Well played, Carole!

Wat moeten we eens met Pippa?

© Stuart C. Wilson / Getty Images © Stuart C. Wilson / Getty Images

Pippa begint een beetje het zorgenkindje van de Middletons te worden. Na de bruiloft van Kate en William dreigde ze nog even haar zus te overschaduwen. Maar inmiddels is ze 32 jaar, zijn al haar pogingen om het te maken als socialite en personality gesneefd en is recent ook haar relatie met haar vriend Nico Jackson op de klippen gelopen. Pippa zou er misschien goed aan doen niet langer te streven naar een leven als celebrity – zoals hier bij een charity race met broer James – maar kan beter voor zichzelf kiezen en onder de radar gewoon proberen gelukkig worden. Wat het beste lijkt te zijn wat je als familielid van een kersverse royal kan doen.

Laatste nieuws

Zie ook