Royal broers hebben het samen leuk

Royal broers hebben het samen leuk. Zeker in het geval van prins William en prins Harry, die hier hun beste Bob de Bouwe...

Lees ook

Royal broers hebben het samen leuk. Zeker in het geval van prins William en prins Harry, die hier hun beste Bob de Bouwer imitatie doen. Wombat/Wombles en Spike, zoals ze elkaar noemen, zijn al vanaf hun eerste kennismaking aan elkaar verknocht. “Ik vond het erg cool om een grote broer te zijn,” zegt William. “Behalve als hij mijn legotorens verwoestte.” Harry is ook dol op zijn broer: “Alleen al omdat hij al zo kaal is – ik wil maar zeggen: hoeveel jonger lijk ik maar niet?” Ze hadden veel steun aan elkaar na de dood van hun moeder, prinses Diana, in 1997. Maar zijn ook nu als volwassenen nog een echte twee-eenheid. “Alles is leuker met Harry in de buurt,” zegt William. “En laten we eerlijk zijn: iemand moet hem uit de problemen houden.”

Willem- Alexander en Constantijn

1981 © ANP Historisch Archief 1981 © ANP Historisch Archief

Een vergelijkbare hechte band hebben ook koning Willem-Alexander en prins Constantijn. Allebei opgegroeid in een koninklijk gezin, eveneens verbonden door het verlies van hun broer Friso. Wel is door de jaren heen hun onderlinge relatie veranderd. Waar eerder Willem-Alexander de spontane en Constantijn de wat ernstige broer was, is de oudste nu kalmer en waardiger en is de jongste juist aanzienlijk losser. Onbetaalbaar zijn de onderlinge blikken op Koningsdag en Prinsjesdag: uiterlijk volledig in de plooi, onderling Oranje binnenpretjes. Met dank aan een inside joke waar we dolgraag meer van zouden willen weten. Maar om eerlijk te zijn, lijkt zelfs Máxima ‘m niet te vatten.

Andrew en Edward

© Getty Images © Getty Images

Prins Andrew, hertog van York, en prins Edward, graaf van Wessex, groeiden samen op. De Queen kreeg hun oudere broer en zus Charles en Anne kort op elkaar en pas een hele tijd later nog Andrew en Edward. Het is altijd een wat curieus duo geweest: Andrew de rauwdouwer met een uitbundig libido. En Edward de gevoelige, die liever een zingend schaap speelde in een Nieuw-Zeelandse musical dan dat hij het leger inging. Apocrief verhaal over de gebroeders Windsor is dat Edward Andrews huiswerk maakte (en als jongste broer daarbij hogere punten haalde dan Andrew zelf). In ruil roste Andrew iedereen af die zijn wat pipse, slimme broertje pestte. Als dat geen broederliefde is…

Frederik en Joachim

© Sean Gallup / Getty Images © Sean Gallup / Getty Images

Bij prins Frederik en prins Joachim van Denemarken was de rolverdeling vanaf het begin duidelijk. De oudste is het opstandige gevoelsmens, de jongste de relaxte flierefluiter. Ze kennen elkaar door en door. Joachim weet dat hij zijn oudste broer lang kan plagen tot die ontploft. Maar áls ie ontploft is dat blijkbaar ook meteen een ‘nucleaire ervaring’. Toch zijn ze erg gesteld op elkaar, sporten ze veel samen en waren elkaars getuigen op hun huwelijken. Hoe goed ze elkaar kennen? Joachim had voor Frederiks jawoord extra tissues bij zich omdat hij wist dat Frederik zou volschieten. Aaah!

Filip en Laurent

© Mark Renders / Getty Images © Mark Renders / Getty Images

Het is vermoedelijk veelzeggend dat er bijna geen foto’s zijn waar koning Filip van België opstaat met zijn broer Laurent. Ze hadden samen met hun zus Astrid een rare jeugd, met ouders die het regelmatig drukker hadden met elkaar en hun amourettes dan met hun kinderen. En dat heeft zo zijn sporen achtergelaten. Maar ere wie ere toekomst: Filip heeft er de afgelopen twee jaar alles aan gedaan om ‘zwart schaap’ Laurent weer bij de koninklijke familie te betrekken. En Laurent houdt zich de laatste tijd verrassend koest. Ook dát is broederliefde.

Guillaume, Felix, Louis en Sébastien

© Christian Aschman / Cour grand-ducale © Christian Aschman / Cour grand-ducale

 Let’s spare a thought voor prinses Alexandra van Luxemburg (achterste rijk, derde van links), het enige meisje in een gezin van vier jongens. Prinsen Guillaume, Felix, Louis en Sébastien zetten de toon in het paleis, waar ze en petit comité jarenlang supermarktservies gebruikten omdat er zoveel sneuvelde door voetballen, honkballen, hockeypucks, tennisballen en rugbyballen (de favoriete sport van Sébastien). Inmiddels zijn de heren enigszins gekalmeerd en trekken vooral Felix en Louis naar elkaar, omdat ze allebei een jong gezin hebben. Waarbij het frappant is dat Louis als jongere broer in dit geval de veel meer ervaren vader is. Guillaume houdt zich als kroonprins vooral bezig met werkbezoeken en is – dat maak je niet veel mee – de peetoom van zijn jongste broer. All in the family, dus!

Laatste nieuws

Zie ook