Nieuw huis voor Sofia en Carl-Philip

Een nieuw huis voor Sofia en Carl-Philip van Zweden. De prinses en prins hebben hun intrek genomen in Slot Rosendal. Dit...

Lees ook

Een nieuw huis voor Sofia en Carl-Philip van Zweden. De prinses en prins hebben hun intrek genomen in Slot Rosendal. Dit is een zomervilla uit 1827 in het bezit van de koninklijke familie. Het ligt op het eilandje Djurgården in hartje Stockholm. In de zomer was het tot nu toe geopend voor het publiek. Dat kon de tuin en het opulente interieur bezichtigen, dat grotendeels is opgetrokken uit de Zweedse Empire stijl van Koning Karl XIV Johan. Niet bekend is of het paleisje ook in 2016 nog zal open gaan voor het publiek. Dat is afhankelijk van de vraag of het stel het hele pand wil gebruiken of slechts een deel privé gaat bewonen.

Dit is de starterswoning van het stel

Slot Rosendal © Arild Vågen / Wikimedia Slot Rosendal © Arild Vågen / Wikimedia

Huis vol asbest was geen optie

© kungahuset.se © kungahuset.se

Het is even omschakelen want prins Carl-Philip en prinses Sofia waren vier maanden voor ze in juni trouwden al bezig met een andere woning. De bedoeling was dat ze zouden gaan wonen in Villa Solbacken in Djurgarden, een wijk in Oost-Stockholm. Dat was jarenlang de officiële residentie van prinses Lilian, de in 2013 overleden hertogin van Halland en tante van de huidige Zweedse koning. Met een woonoppervlak van 250 m² is dat geen paleis, maar riant genoeg voor een jong stel met een kinderwens en liefde voor retro-chic. De villa uit 1930 is echter erg vervallen en zit zo vol asbest dat het niet op korte termijn kon worden gerenoveerd, zodat er een alternatief is gezocht.

Hoe combineer je dit met Ikea?

© kungahuset.se © kungahuset.se

Slot Rosendal is van 1823 to 1827 gebouwd door Frederik Blom. Na de dood van koning Oscar II in 1907 werd het een museum ter ere van Karl XIV Johan. Op het terrein staat ook een wachtershuis en een 19de eeuws paviljoentje dat speciaal voor koningin Désirée werd gebouwd. We hebben zomaar het gevoel dat Sofia, die al jaren met haar prins in een appartement in de stad woont, wel zal kunnen wennen aan haar nieuwe huis. Al zal het wel even puzzelen zijn hoe de klassieke stijl van de huidige inrichting – zie ook hieronder – te combineren valt met het design-en Ikea-meubilair van het appartement waar ze tot voor kort woonden.

Rode salon Rosendal © kungahuset.se Rode salon Rosendal © kungahuset.se

Koninklijke slaapkamer © kungahuset.se Koninklijke slaapkamer © kungahuset.se

 

Laatste nieuws

Zie ook