Heb jij sinds het begin van de lockdown ook de meest bizarre dromen? Dan ben je niet de enige. We zochten voor je uit waardoor het komt en wat je eraan kunt doen.
Er zijn zelfs zóveel mensen die de meest vreemde dromen hebben, dat de hashtag pandemicdreams al meerdere keren trending is geweest op Twitter sinds het coronavirus de wereld in zijn greep kreeg. Maar hoe kan het dan dat je dromen ineens vol zitten met beelden die zo vreemd zijn dat je ze in klaarwakkere staat nooit zou kunnen verzinnen?
Drastische veranderingen
Er kunnen een aantal dingen meespelen. Een drastische verandering van je slaappatroon kan een grote rol hebben. Als je ’s ochtends een extra uurtje kunt pakken doordat je thuiswerkt en reistijd bespaart bijvoorbeeld. Of misschien slaap je veel onregelmatiger omdat je ritme compleet in de war is geschopt door miss Rona. Ook als je veel stress hebt over de situatie kan dit eraan bijdragen dat je vreemd droomt of nachtmerries krijgt. 's Nachts verwerken je hersenen immers wat je overdag hebt meegemaakt.
Just woke up from a nightmare where I was alone in a school cafeteria and the cream cheese I smeared on a plate came to life and started crawling towards me while it was signaling to all the other zombies where I was.
— KATRINA•LAW (@katrinalaw) April 21, 2020
I hate that dream.
F*cking cream cheese. #pandemicdreams
Minder prikkels
Als je slaappatroon hetzelfde is gebleven en je niet meer stress ervaart dan normaal, kunnen je dromen ook simpelweg heftiger zijn doordat je overdag minder prikkels krijgt dan gebruikelijk. Daardoor lijkt het alsof je dromen intenser of vreemder zijn, maar je kunt ze eigenlijk gewoon beter onthouden.
Wat kun je doen tegen (stress)dromen tijdens de pandemie?
Als je iedere nacht op een roze zebra door de ruimte vliegt met Brad Pitt, heb je misschien geen behoefte aan verandering, maar veel mensen hebben meer last van nachtmerries of stressdromen. En dat kan je dagelijkse leven flink beïnvloeden. Gelukkig is er een aantal simpele dingen die je kunt doen om je droompatronen te veranderen.
1. Sta om vaste tijden op en ga op vaste tijden naar bed. Wees consistent. (Ook in het weekend!)
2. Vermijd de media als je merkt dat je daardoor gestrest raakt. Er gebeurt heel veel in de wereld en je hoeft echt niet van alles op de hoogte te blijven. Zeker niet tijdens een pandemie.
3. Plan een bufferzone in. Dit betekent eigenlijk dat je vanaf 90 minuten voordat je gaat slapen bewust tijd vrijmaakt om te ontspannen. Lees een boek, doe meditatie-oefeningen, luister naar rustgevende muziek of neem een heerlijk lang bad. Alles wat jou helpt is goed, maar anderhalf uur door je Insta-feed scrollen is dus géén goed idee.
- Goodhousekeeping
- iStock