doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_below_menu_allpages');

10 dingen die je van Máxima kunt leren over een leven in de spotlights

"Ik zie Máxima echt als een enorm warme en open persoonlijkheid."
.
Maxima in the spotlights

De meest bekende vrouw in Nederland, koningin Máxima, kent de kneepjes van het vak als geen ander.

Wat kunnen we van haar leren als je zélf in de spotlights staat tijdens een presentatie aan een grote klant, vragenuur tijdens de boardmeeting of speech tijdens de bruiloft van een familielid? Beau Monde zet tien punten op een rij.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_top_article');

Praat vanuit je hart en neem de tijd

"Ik zie Máxima echt als een enorm warme en open persoonlijkheid," vertelt Pauline van Aken, presentatie- en communicatiespecialist. "Dat merk ik aan de manier waarop ze vragen beantwoordt, dat doet ze heel vrij, met gevoel en ondersteunende lichaamstaal. Nederlands is niet Máxima’s moedertaal, toch durft ze de tijd te nemen om haar gevoel te verwoorden." Ze voegt toe: "Ze is een echt talking heart. Talking heads zijn in hun hoofd al bezig met het volgende, waardoor de boodschap al snel gekunsteld overkomt."

Gebruik je handen

Het gebruik van je handen ondersteunt je boodschap, want communiceren doe je met je hele lichaam. Hierdoor kunnen mensen veel beter begrijpen wat je bedoelt. "Toen ik haar een tijdje terug in een interview zag, gebruikte Máxima haar handen gek genoeg niet. Volgens mij had ze haar handen zelfs op haar rug." Zelf denkt ze dat iemand het koningspaar had aangemoedigd om de handen niet te gebruiken. "Doe het wel, anders kom je zo stijfjes over."

Durf de dresscode-grenzen op te zoeken

Denk aan meer kleuren, rijke printjes en opvallende materialen. Máxima heeft lol met haar kledingkast en dat zie je. Queen Elizabeth is er ook zo'n eentje, maar de kleurrijke kleedjes waarin ze te allen tijden gespot wordt, hebben ook een praktische reden: zo kun je haar gemakkelijk herkennen in een menigte.

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_middle_article');

Nog een tip wat betreft je garderobe: ontdek wat je favoriete merken zijn en wees niet bang om te investeren in een paar mooie stukken voor speciale gelegenheden. Of zoals Máxima zou zeggen: shop jezelf een Iversen of een Taminiau'tje!

Je ademhaling is belangrijker dan je denkt

Vroeger kon Máxima nog weleens een hoge, oppervlakkige adem hebben, waardoor haar stem ook hoger klonk. Inmiddels heeft de koningin geleerd hoe ze kan ontspannen en vanuit haar buik kan ademen tijdens het spreken. Van Aken: "Zeg bijvoorbeeld ook geen ‘uh’ tijdens je denkpauze. Zorg juist dat je op deze momenten adem pakt."

Connectie met je publiek

Het is belangrijk om mensen écht aan te kijken tijdens een presentatie, claimt Van Aken. "Máxima zíet mensen, ze staart ze niet aan." Volgens de coach is het goed om af te wisselen tussen mensen die je in hun ogen aankijkt. Je verhaal wordt automatisch persoonlijker, omdat je hiermee ook onbewust je stemgebruik aanpast.

Geef je grenzen aan

"De koningin is erg goed in de bal terugkaatsen", en weet hiermee goed haar grenzen aan te geven. Vaak willen we degene die de vraag stelt, té graag pleasen, maar dit hoeft helemaal niet. Zo kreeg Willem-Alexander ooit drie vragen tegelijk gesteld. Zijn reactie: "Op welke vraag wil je het eerste antwoord?"

Doe 't met humor

"Veel mensen gaan de mist in, omdat ze bang zijn om iets verkeerd te zeggen en de controle te verliezen. Je moet eigenlijk helemaal niet de controle willen hebben. Ik snap het wel: je wil je presentatie graag goed doen, maar probeer de controle los te laten en ontspannen te blijven. Hierdoor zal je ook meer zelfvertrouwen hebben." Als Máxima ergens in uitblinkt dan is het humor gebruiken: "Dat zet ze zó goed in. Door je te ontspannen en humor te gebruiken, krijg je veel sneller een mooi gesprek of boeiend verhaal." Het levert een hoop hilarische en menselijke momenten op, zoals dit ongelukkige fotomoment bijvoorbeeld. Do it with a spark of humor, Your Highness.

Houd het bij je eigen

Natuurlijk is Máxima inmiddels een meer geoefend spreker, maar dat ook zij last heeft van zenuwen staat volgens Van Aken buiten discussie. "Toen Máxima en Willem-Alexander net samen waren, praatte ze zo vrijuit en enthousiast. Ik denk dat ze daarna is teruggefloten en meer in het stramien van het koningshuis is geduwd." Toch meent de coach dat ze de afgelopen jaar de spanningen heeft weten los te laten en lekker haar eigen ding en haar eigen weg gaat. That's our girl!

doDisplay('div-gpt-ad-BeauNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws