7 voorbeelden van succesvol royal crisismanagement

Van koninklijke bloede zijn is niet altijd benijdenswaardig.

Het leitje van prins Andrew wordt nooit meer schoon, maar er zijn genoeg koninklijke missers wél efficiënt onder het tapijt geveegd.

Prins Albert van Monaco

Niet één, maar twee buitenechtelijke kinderen verwekken zonder aanstalten te maken om te trouwen en voor een troonopvolger te zorgen, maakte van inmiddels middelbare playboy Albert geen droomkandidaat om de vorst van het prinsdom te worden. Zijn bijnaam Prins Carnaval was veelzeggend, al houdt hij zelf vol “dat het nu ook weer niet zó erg was”. Hoe dan ook, chic was het niet. De schade was echter niet onherstelbaar. Toen Albert zijn vader Rainier opvolgde, maakte hij opmerkelijk snel schoon schip: de buitenechtelijke kinderen Jazmin Grace en Alexandre werden erkend en omarmd, Albert maakte van zijn scharrel Charlene Wittstock zijn officiële vriendin en ontpopte zich tot staatsman, zodat hij op zijn 47ste alsnog salonfähig werd. Inmiddels zijn we een huwelijk en een schattige tweeling verder en is Albert nu eerder een vriendelijke en vaderlijke vorst dan een royal vuns: niemand heeft het nog over zijn wilde jaren.

Prins Laurent van België

Zo ging het ook min of meer met prins Laurent, de jongere broer van koning Filip van België. Laurent wist jarenlang de kranten te halen met te hard rijden, omstreden uitspraken en gedoe met geld – héél veel gedoe met geld. En wat hem ook overkwam, het was nooit Laurents schuld. Hij schoof alles altijd af op zijn ‘moeilijke jeugd’: “Je weet niet wat dat doet met een kind, anders behandeld worden dan je oudere broer.” Na jaren te zijn weggekomen met jammeren en wegduiken voor z’n eigen verantwoordelijkheid, deelde de premier van dienst in 2017 een figuurlijke corrigerende tik uit en kortte Laurent op zijn toelage.

Koningin Camilla

Op veel goodwill hoefde Camilla lange tijd niet op te rekenen, eind jaren tachtig was ze als mevrouw Parker Bowles de meest gehate vrouw van Engeland (ze werd uitgejouwd en bekogeld met broodjes wanneer ze boodschappen ging doen). Dat hele proces kwam net op gang toen Diana verongelukte. Hoewel Camilla er niets aan kon doen, kwam bij het grote publiek al het oude zeer weer boven en kon ze amper nog over straat. Ze heeft nooit op de vijandigheden gereageerd, maar moest wel een lange adem hebben: het duurde tot 1999 voor Charles en zij zich samen aan het publiek toonden.

Prinses Märtha Louise van Noorwegen

Prinses Märtha Louise zou het Camilla vermoedelijk afraden. Het royaldwaallicht van Noorwegen is hoogsensitief, helderziend, spiritueel en open over haar gesprekken met engelen en gidsen. De nuchtere Noren wisten niet zo goed wat ze met haar aan moesten, en die gevoelens waren wederzijds. “Veel meisjes dromen ervan prinses te zijn, maar als je ouders koning en koningin zijn, dan wil je niets liever dan normaal zijn,” zegt Märtha Louise. Die ambitie leek min of meer vervuld te worden toen ze haar hart verloor aan haar ‘tweelingvlam’, de niet helemaal onomstreden zelfverklaarde sjamaan Durek Verrett. Dat was nog tot daar aan toe, maar ze overspeelde haar hand door haar prinsessentitel te gebruiken bij hun spirituele (en commerciële) workshops als ‘De Prinses en de Sjamaan’. Niet de lusten, ook geen lasten. Het leverde een enorme rel op, waarna zelfs haar vader het welletjes vond en haar ten paleize ontbood om nieuwe afspraken te maken. Sindsdien gebruikt Märtha Louise haar titel helemaal niet meer voor haar werk en maakte ze een extra goede beurt door ook haar staatstoelage op te geven.

Prinses Beatrice

Een andere prinses met een goed gevoel voor de tijdgeest is Beatrice van York, die jaren voorpagina’s vulde met feestjes, reisjes en haar 28 vakanties per jaar. Vage baantjes maakten het er niet beter op, haar blinde trouw aan haar schnabbelende moeder Sarah Ferguson en freebiejagende vader prins Andrew ook niet. Omdat papa Andrew zijn dochters Beatrice en Eugenie maar bleef pushen voor een rol als fulltime royals om hun Huis van York in de picture te houden, ontstond het beeld van een nietsnutten-prinses zonder gevoel voor realiteit, die niet wilde werken en haar dagen op kosten van de Queen doorlummelde… naar royal lichtpuntje. Dat kon zo niet langer: Beatrice was zo verstandig om wat meer afstand te nemen van haar ouders. Ze nam haar werk voor de verandering wat serieuzer dan haar vakanties, verloofde zich met leuke ondernemer Edoardo Mapelli Mozzi die het veel te druk had om te jetsetten, en bleek een leuke stiefmoeder voor zijn zoontje Wolf. Zonder morren zag ze vanwege de coronabeperkingen bovendien af van een dure Royal Wedding en zorgde in somber 2020 voor een lief lichtpuntje met haar bescheiden besloten huwelijk, in een vintage avondjapon van haar oma, de Queen. Het was sober, het was persoonlijk, het paste naadloos bij wat er verder speelde. Ze was ook gul met kiekjes en opeens was iedereen dol op Yorkie Bea.

De Oranjes

Koning Willem-Alexander is er sinds het najaar van 2020 wel van bewust dat hij zijn voorbeeldrol niet naar willekeur kan in- en uitschakelen. In coronatijd vakantie vieren in Griekenland terwijl de rest van Nederland nog niet naar het Griekse restaurant op de hoek kon, was echt een misser van jewelste. Het tripje getuigde van weinig besef van wat er in eigen land werkelijk leefde aan zorgen over banen, inkomens, eenzaamheid en andere pandemieellende. Het deed bovendien afbreuk aan de vele gewaardeerde (video)- gesprekken die de Oranjes eerder hadden met mensen in de zorg of die getroffen waren door alle beperkingen. Voor het eerst in zeven jaar, na een redelijk foutloos parcours als koning, had hij niet te maken met vertrouwd gemonkel over geld, maar met brede afkeuring.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Dat was even schrikken. Er kwam een excuus dat geen excuus was, met de mededeling de vakantie te zullen onderbreken. Een paar dagen na terugkomst maakte Willem-Alexander in een video een ongekende knieval, terwijl Máxima zwijgend een masterclass gaf in twee minuten berouwvol kijken. Het ging er zo ernstig aan toe dat de toon op Twitter fluks omsloeg van ‘off with their heads’ naar ‘zand erover en weer door.’ Zo kan het dus óók.

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: NL Beeld, Instagram

Laatste nieuws