Dit is het ware verhaal achter The Queen’s Gambit

Ook jij hebt je vast en zeker afgevraagd of het een waargebeurd verhaal is.

Lees ook

Het is één van de populairste Netflix miniseries van het moment: The Queen's Gambit.

Jij hebt je gegarandeerd bij het kijken van de afleveringen weleens afgevraagd of het een waargebeurd verhaal is. Want je zou bijna denken dat het verhaal van Beth Harmon, die als kleine wees een schaakwonder blijkt te zijn en zo de schaakwereld vol mannen verovert, waargebeurd is. Maar niets is minder waar. Beth Harmon, gespeeld door de getalenteerde actrice Anya Taylor-Joy, is een fictief karakter. Maar, haar karakter is wel gebaseerd op die van echte mensen.

Eigen leven

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Walter Tevis die zelf ook schaakwedstrijden speelde. Hij baseerde veel van de gebeurtenissen in het boek op zijn eigen leven. Zo had hij bijvoorbeeld een drugsverslaving, net als Beth. Het karakter van Beth is gebaseerd op verschillende echte schaak-wonders. Tevis liet weten dat hij geïnspireerd werd door grootmeesters als Bobby Fischer, Boris Spassky en Anatoly Karpov. Allemaal schakers die actief waren in de jaren 60, toen het boek werd geschreven.

https://youtube.com/watch?v=CDrieqwSdgI

Bobby Fischer

Beth's carrière is het meest vergelijkbaar met die van Bobby Fischer. Hij werd geboren in een arme Joodse familie in Brooklyn. Met 14 jaar was hij destijds de jongste U.S. grootmeester, de jongste internationale meester en de jongste kandidaat voor de wereldkampioenschappen. Maar er zijn meer overeenkomsten. Beiden leerden ze Russisch om daar te kunnen spelen en beiden vochten ze tegen innerlijke demonen. Beth met drugs, Bobby met mentale problemen.

Tweede seizoen?

Of er een tweede seizoen van The Queen's Gambit zal komen, is nog niet bekend. Maar de serie eindigde open, dus wie weet…

Bron: Elegance | Beeld: Netflix

Laatste nieuws

Zie ook