Royal recept: zó bakken ze pannenkoeken in Buckingham Palace

De Britse royals delen maar liefst drie verschillende pannenkoekvarianten ter ere van Pancake Day.

Gisteren was het Mardi Gras, Vastenavond – een dag die bij de Fransen en de Britten traditiegetrouw wordt gevierd met een grote stapel pannenkoeken. De royals deden mee met Pancake Day en deelden ter ere van het eetfestijn hun favoriete pannenkoekenrecept. Mét koninklijke twist.

Shrove Tuesday

Vastenavond, in Engeland bekend als Shrove Tuesday of Pancake Day, is voor de Britten dé gelegenheid om pannenkoeken op tafel te zetten. Tegenwoordig ook zonder daarna tot aan Pasen op een houtje te moeten bijten. Een excuus om de verrukkelijke flensjes te serveren is immers altijd welkom, ook in Buckingham Palace.

Op social media deelden de Britse royals gisteren een korte instructievideo waarin hun koninklijke werkwijze te zien is. We houden het lekker ambachtelijk, want er komt zéker geen pakje pannenkoekenmix aan te pas. De serveersuggesties mogen er ook zijn. De Royal Family showt op Instagram namelijk een zoete versie met jam en room, een zoetzure citroenvariant en een hartige ham-prei-kaaspannenkoek. Welke zou favoriet zijn bij de Queen?

Van koninklijke kwaliteit

Voor 10 royalty approved pannenkoeken neme men:

125 gram bloem

30 gram suiker

Snufje zout

2 middelgrote eieren

1,5 eierdooier

250 milliliter melk

40 gram boter

En zo ga je te werk:

Begin met het maken van de 'beurre noisette'. Doe de boter in een pan en bak op laag vuur totdat de boter een goudbruine, nootachtige kleur krijgt. Volgens de royal chef is dit van groot belang voor een extra diepe smaak en de juiste textuur. Haal de boter van het vuur. Meng in een kom de bloem, suiker en zout en voeg één voor één de eieren en eidooiers toe. Meng vervolgens ook beetje bij beetje de melk door het beslag en voeg tot slot de bruingebakken boter toe. Meng goed en bakken maar!

In een razendsnelle video op Twitter laten de royals nog even zien hoe het moet.

Drie variaties

Voor de jam and cream variant laat je de pannenkoeken eventjes afkoelen. Vervolgens bestrijk je ze met een jam naar keuze en een rijke hoeveelheid verse slagroom. Vouw de pannenkoeken in vieren en leg er eventueel nog wat vers fruit bovenop.

De citroen-suikerpannenkoek is zo mogelijk nóg makkelijker in elkaar te flansen. Bestrooi de pannenkoeken met poedersuiker, rol ze op en sprenkel er wat citroensap overheen.

Gaat je hart uit naar hartig, dan moet je wel iets langer in de keuken staan. De royals tippen om al tijdens het bakken verse kruiden aan het beslag toe te voegen (zelf gebruiken ze bieslook). Vervolgens maak je een kaassaus door 275 milliliter volle melk aan de kook te brengen en daaraan 40 gram boter en 40 gram bloem toe te voegen. Blijf roeren, zodat er geen klontjes in het mengsel achterblijven. Haal de pan van het vuur en houd 1/4 van het mengsel apart. Voeg 125 geraspte Gruyèrekaas, 200 gram hamblokjes en 150 gram gekookte prei toe aan de botersaus. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de saus over de pannenkoeken en rol ze vervolgens op. Doe de pannenkoeken in een ingevette ovenschaal, bedek met de rest van de saus en wat extra kaas en bak 15 tot 20 minuten in de oven (180 graden).

Bon appétit!

Bron: Twitter / Instagram | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws