Glamour met een knipoog

Tested & Tried: Slimme koptelefoon (zelfs voor domme gebruikers)

Kan deze digitale kluns ermee uit de voeten?

Review van Huawei Freebuds Studio

Beau Monde-eindredacteur Marique test de HUAWEI FreeBuds Studio, een geavanceerde koptelefoon met noise cancellation en heel veel technische snufjes. Kan deze digitale kluns ermee uit de voeten?

Mijn oren zijn een beetje een ding. Of eigenlijk twee dingen. Dankzij slechte koptelefoons, teveel luide concerten en uitgaan heb ik nu gehoorschade en tinnitus. Die piep en het slechtere gehoor hebben mijn lol in muziek beperkt. Ik zal niet gauw vrijwillig iets op m'n oren zetten. En die noise cancellation-koptelefoons waarmee ik collega's zie, heb ik niet nodig want door mijn slechte gehoor, zit ik toch al in m'n bubbel.

Bovendien heb ik een blinde vlek/aangeboren angst voor gadgets en technische foefjes, dus of ik nou de aangewezen persoon ben om de HUAWEI FreeBuds Studio te testen... Maar, af en toe moet je je grenzen verleggen, dus daar ga ik.

Gouden sieraad op je hoofd

Het pakketje dat wordt thuisbezorgd, is een feestje. De koptelefoon heeft een bijbehorende box met ruimte voor het oplaadsnoertje, en is uitgevoerd in fancy goud en beige met roségouden touch. Chic! Een lange gebruiksaanwijzing blijft me bespaard en met de quick start guide kan zelfs ik meteen aan de slag. Het is simpel: de rechterkant heeft twee knopjes; één aan-uit-, en één waarmee ik hem moeiteloos via bluetooth 'pair' met m'n laptop en telefoon. De knop op de linkerkant is om de mate van noise cancellation in te stellen. De overige bediening (harder, zachter, pauzeren) regel je 'swipend' over de rechteroorschelp.

Nadat ik m'n aanvankelijke vrees voor deze nieuwe huisgenoot overwin, grijp ik steeds vaker naar de FreeBuds. Hij zit zacht en passend op m'n oren, en ik raak snel vertrouwd met de veegjes en klopjes op m'n oor. En dan die sound! In een wolk van geluid hoor ik eindelijk weer alle bliepjes, riedels en roffels in de muziek waar ik al lang niet meer echt van genoten heb. Als ik in gedachten zit te werken met een muziekje op schrik ik me een hoedje wanneer plots in mijn rechteroor een trompetje van Chet Baker klinkt. Wow, alsof 'ie naast me staat.

Podcastplezier

De FreeBuds Studio wijkt nu niet meer van m'n zijde en gaat mee in de auto en op lange corona-wandelingen. De podcasts die ik met m'n oude oortjes vaak pauzeerde vanwege lawaaiig verkeer of harde wind, klinken glashelder. Ik hoef m'n oren niet te spitsen, het geluid stroomt vanzelf binnen. Wat een luxe.

En dan kan 'ie ook nog bellen! Terwijl de telefoon gewoon in m'n zak blijft zitten, neem ik op met een tikje op m'n oor en klets in de ruimte. Verschillende microfoons in de oorschelpen vangen mijn stem prima op en m'n gesprekspartner hoort me uitstekend (en omgekeerd ook). Relaxed en handig!

Aan de geluidsonderdrukking - ofwel de noise cancellation – moet ik even wennen. Die geeft me een afgesloten gevoel, maar ik kan me voorstellen dat dat op een lawaaiige trip met vliegtuig of trein juist plezierig kan zijn. De drie standen waarmee je de buitenwereld helemaal (of juist niet) kunt buitensluiten, zijn voor mij genoeg. Ze worden aangekondigd door een Chinese vrouwenstem die iets als 'tsjangzou' in m'n oor fluistert, en 'kwandi'. Met de bijbehorende app kan mevrouw ook Nederlands spreken, maar dat werkt alleen op Android-telefoons en niet op mijn iPhone. Ik vind het niet erg, ook zonder de app heb ik genoeg keuzemogelijkheden.

En bovendien is dit goed voor m'n Chinees. En dat kan geen kwaad, want de Chinezen hebben de toekomst, zeker als ze dit soort plezierige en vernuftige gadgets blijven maken.

PS de FreeBuds Studio kan nog veel meer (reageren op je stem bijvoorbeeld), maar net als met m'n computer, m'n telefoon en m'n verstand gebruik ik er maar een beperkt deel van.

Facts: HUAWEI FreeBuds Studio

Wat: koptelefoon met ANC (active noise cancelling, ofwel geluidsonderdrukking)

Prijs: € 299

Kleuren: verkrijgbaar in zwart en goud

Bijgeleverd: stevige box en usb-snoertje voor het opladen

Batterijduur: 20 à 24 uur

Voordeeltjes:

  • heerlijk vol geluid
  • zit comfortabel
  • handsfree telefoneren
  • oplossing voor bad hairdays
  • ook geschikt als oorwarmer
  • belangrijke stoor-mij-niet-signaalfunctie (fijn bij veeleisende kinderen of het passeren van straatverkopers)

Meer weten? huawei.com

Lifestyle
  • Marique de Vries
  • Huawei