Als beetje royal heb je natuurlijk een mooie jacht in je botenhuis liggen. Maar wat varen de Europese koninklijke families eigenlijk? Nautique zocht het uit.
De Oranjes
Sinds vorig jaar vaart koning Willem-Alexander met zijn Wajer 55 in Griekenland rond. Althans, hij kon er afgelopen najaar een paar uur van genieten, toen hij alweer terug moest keren naar Huis ten Bosch vanwege de kritiek op zijn vakantie. Hoe dan ook, hij spekte de Nederlandse economie door een paar miljoen euro bij de Friese werf Wajer uit te geven.
Willem-Alexanders neef prins Bernhard vaart intussen op een van zijn eigen jachten. De zakenprins is namelijk niet alleen eigenaar van het circuit in Zandvoort, hij houdt er ook een eigen jachtenwerf op na. Dit bedrijf, Waterdream, begon jaren geleden met het bouwen van sloepen.
Groene Draeck
Naast de motorboten hebben de Oranjes ook een zeiljacht tot hun beschikking. Prinses Beatrix kreeg ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag een cadeau van 'het Comité Varend Nederland'. Zowel als koningin als - inmiddels weer als -prinses, werd Beatrix regelmatig gespot aan boord van het zeiljacht.
Koning Willem-Alexander was in 2010 nog prins Willem-Alexander toen hij voor het laatst als 'admiraal' de vlootschouw tijdens Sail 2010 afnam. In 2015 was zijn oudste neef prins Maurits de admiraal aan boord van de Groene Draeck.
In vergelijking met de buitenlandse royals varen de Oranjes maar in goedkope, kleine bootjes. Vooral de Monegaskische, Noorse en Deense koningshuizen hebben nog flinke jachten in hun koninklijke havens liggen.
Groot-Brittannië
Wie The Crown heeft gekeken, zal zich vast de beelden van het imposante, voormalige Britse koninklijk jacht herinneren. Het schip Brittannia is echter al in 1997 uit de vaart genomen. Het enorme jacht is 126 meter lang en 17 meter breed. Helaas voor de familie is het jacht niet meer in bedrijf. Ze moeten het met een veel kleiner zeiljacht doen, maar ook dat is tegenwoordig eigendom van de stichting die voor het onderhoud van HMY Brittannia zorgt.
De Bloodhound wordt dus ook niet meer gebruikt door de leden van de koninklijke familie. Dat weerhoudt de royals er niet van om af en toe een zeiltochtje te maken. Hertogin Kate is een fanatiek zeilster en laat zich dan ook graag uitnodigen om op te komen draven bij het Royal Yacht Squadron in Cowes.
Ook haar echtgenoot prins William komt regelmatig aan boord van allerlei zeilschepen. Of dat nu de Engelse delegatie aan de America's Cup is, of een ander jacht, hij doet mee!
En de volgende generatie koninklijke zeilers dient zich al aan. Hierboven is prins George al te zien als klein zeemannetje!
Denemarken
Het Deense koninklijk huis heeft de 90 jaar oude KDM Dannebrog tot zijn beschikking. Koningin Margrethe gebruikt het jacht regelmatig, bijvoorbeeld om mee op staatsbezoek te gaan in Duitsland. Het jacht is 78 meter lang en heeft een breedte van 10 meter. Net als het Britse voormalig koninklijk jacht Brittannia kan het in geval van nood worden omgebouwd tot hospitaalschip.
In betere tijden gebruikt de koninklijke familie het riante schip 'gewoon' voor persoonlijke vakanties in de Middellandse Zee. Heel veel privacy geeft dat niet: met 9 officieren en 43 matrozen aan bord heeft het jacht een flinke bemanning.
Noorwegen
Vind je het Deense koninklijk jacht al lang, dan heb je het schip van de Noorse koning Harald V nog niet gezien! Met een lengte van 81 meter schiet het schip van Harald nét aan die van Margrethe voorbij. Hoewel het officieel een privé-eigendom van de koning is, heeft het wel een bemanning die deel uitmaakt van de Noorse Marine.
Monaco
Wie Monaco zegt, zegt glamour. Aangezien de meesten naar Monaco afreizen om er hun rijkdom te laten zien, kunnen de familieleden van Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Albert II niet achterblijven. Zij varen daarom deze Pacha III.
In vergelijking met de schepen van de Noorse en Deense koninklijke families is het een jacht van niets, maar het is op de Middellandse Zee alleen al fijn om op het water te kunnen zijn. De koninklijke paleizen staan vlakbij op de kant. Even zwaaien!
De Monegaskische royals gebruiken het jacht voornamelijk voor dagtripjes in de buurt van het prinsdom zelf. Het schip was een cadeau van Stefano Casiraghi aan zijn echtgenote prinses Caroline van Monaco. Hij gaf het jacht aan haar vlak voordat hij bij Saint-Jean-Cap-Ferrat verongelukte met een powerboat tijdens een wedstrijd. Een tragische nasmaak bij elk uitstapje...
Spanje
Officieel heeft Spanje geen koninklijk jacht, maar dat hoeft de koninklijke familie er – net zoals in Nederland – niet van te weerhouden te varen. Net als zijn vader Juan Carlos heeft koning Felipe zeilersbloed door de aderen stromen.
Dit schip met de naam Fortuna was een cadeau van allerlei ondernemingen op de Balearische eilanden. In 2014, tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in Spanje, besloot Juan Carlos dat het tijd was om het schip van de hand te doen.
Het gebrek aan een motorjacht hoeft een koning er natuurlijk niet van te weerhouden toch de zee op te gaan. Sterker nog, zeilend doet hij dat veel liever. Op zijn zeiljacht Aifos 500 doet koning Felipe mee aan zeilwedstrijden, zoals hierboven de King's Sailing Cup/Copa del Rey in Palma de Mallorca.
- Nautique
- Brunopress