Hoe prinses Amalia het voorbeeld van prinses Elisabeth volgt

Onze kroonprinses is niet de eerste die afziet van een flinke smak geld.

Prinses Amalia oogstte vorige week veel lof – niet alleen vanwege het cum laude behalen van haar diploma, maar (vooral!) omdat ze met een keurige brief afzag van haar miljoenentoelage. Ze is echter niet de eerste kroonprinses die een grote som geld aan zich voorbij laat gaan.

Kroonprinsen & kroonprinsessen

Een groot aantal Europese troonopvolgers is goed en wel gesetteld als werkend royal met een eigen hofhouding en gezin (denk aan kroonprinses Victoria van Zweden, kroonprins Frederik van Denemarken en of course kroonprins Charles van het Verenigd Koninkrijk). Dat zij aan hun koninklijke taken een leuk salaris overhouden, daar kijken we niet vreemd van op.

Maar hoe zit het met de andere jonge troonopvolgers à kroonprinses Amalia? Is er voor hen ook een riante toelage weggelegd?

Vriendelijk bedankt

Er zijn niet veel kroonprins(ess)en die in hetzelfde schuitje zitten als Amalia, maar aan de troonopvolger van onze Zuiderburen heeft ze een goed voorbeeld gehad.

De 19-jarige kroonprinses Elisabeth had vanaf haar achttiende recht op een leuke 'dotatie' van zo'n negen ton per jaar, maar ook zij bedankte hier vriendelijk voor. Elisabeth wilde zich liever focussen op haar militaire opleiding dan op lintjes doorknippen en in chique jurkjes bij speciale gelegenheden verschijnen. Net zoals dat 'onze' Amalia komend jaar er liever nog even tussenuit knijpt om te reizen en stage te lopen.

Jongere prinsessen

Dan is er nog prinses Leonor van Spanje, die als minderjarige troonopvolgster nog op de zak van haar vader kan teren. Al is de 15-jarige Leonor een stuk actiever dan menig andere kroonprinses: ze vergezelt haar ouders regelmatig en heeft zelfs al in haar eentje een werkbezoek afgelegd. Voordat ze aan studeren en toelages gaat denken, moet ze eerst haar middelbare school nog afronden. Dat doet ze vanaf komend schooljaar in Wales, waar ze zomaar het klasgenootje van prinses Alexia kan worden.

Andere tienerprinsen en -prinsessen kunnen ook (nog) niet rekenen op een leuk zakcentje. De 17-jarige Noorse prinses Ingrid Alexandra moet eerst maar zien dat haar vader, Haakon, de troon bestijgt. Net als prins Christian van Denemarken (15) zijn vader eerst nog voor moet laten gaan.

Amalia & Elisabeth

Of er naast het afzien van hun toelage veel overeenkomsten zijn tussen kroonprinses Amalia en Elisabeth? De twee schelen zo'n twee jaar, hebben een soortgelijke toekomst in het verschiet en kennen elkaar ongetwijfeld.

Hoewel Elisabeth een voorbeeld mag zijn geweest voor Amalia, is ze dat niet voor veel anderen, aldus de Belgische royaltywatcher Thierry Debels: “Amalia is in Nederland een heus rolmodel. Terwijl er bij ons maar weinig meisjes zijn die opkijken naar Elisabeth.” En dat terwijl beide dames bekendstaan als spontaan, stijlvol en bij vlagen een beetje koppig. Dat kan een mooi koninginnen-duo worden over een paar jaar!

Beeld: Brunopress

Laatste nieuws