Glamour met een knipoog

Is prinses Leonor de troef in het Spaanse charmeoffensief?

Waar wij nog maar weinig te zien krijgen van onze kroonprinses, heeft de 15-jarige Leonor al de taak gekregen om het imago van de Spaanse royals op te poetsen.

Prinses Leonor

Koning Felipe en koningin Letizia laten hun oudste dochter steeds vaker opdraven bij openbare gelegenheden. Is prinses Leonor de troef die het Spaanse koningshuis moet redden?

Alleen op bezoek

In tegenstelling tot 'onze' prinsessen moet de vijftienjarige kroonprinses Leonor al aardig vaak de handen uit de mouwen van haar bloemenjurkjes steken. Na haar ouders al tientallen keren vergezeld te hebben bij koninklijke aangelegenheden, mocht Leonor afgelopen woensdag helemaal in haar uppie een bezoek afleggen.

Aan de kroonprinses de eer om een kopie van de grondwet te schenken aan het Cervantes Instituut in Madrid, waar Leonor vervolgens ook een rondleiding kreeg. Niet het meest enerverende dagprogramma voor een prinses in haar tienerjaren, maar misschien een noodzakelijke stap om de populariteit van de Spaanse monarchie op te krikken.

Charmeoffensief

Volgens royaltyverslaggever Annemarie de Kunder is er een goede reden waarom prinses Leonor al zoveel verantwoordelijkheden krijgt, ook al kan het nog even duren voordat ze de troon mag bestijgen.

"In Spanje pakken ze het net even wat anders aan dan in Nederland. Prinses Leonor wordt al op jonge leeftijd naar voren geschoven, gaat regelmatig met haar ouders mee op pad en houdt zo nu en dan een toespraak. In Nederland gaat Amalia tot haar 18e verjaardag geen koninklijke taken verrichten en zelfs daarna is het nog maar de vraag, want ze gaat eerst nog studeren", vertelt ze aan RTL Boulevard.

"In Nederland kunnen we het ons ook veroorloven om te wachten met het inzetten van Amalia, want koning Willem-Alexander en Máxima genieten zelf grote populariteit en dus is een charmeoffensief niet nodig."

Het Spaanse Casa Real is daarentegen niet zo geliefd bij het volk. "Daar staat sowieso een gedeelte van het land niet achter hun koningshuis en zijn sommige leden op z'n zachtst gezegd niet populair."

Imagoschade

Met corruptieschandalen, belastingontduikingen, overspelige echtgenoten en celstraffen op hun naam ziet het er voor de Spaanse royals inderdaad niet bepaald rooskleurig uit. En van een charmante koningin moeten ze het ook al niet hebben. Annemarie: "Koning Juan Carlos is verbannen naar het buitenland om duistere praktijken en koningin Letizia staat bekend als een onsympathieke vrouw die haar schoonmoeder en man in het openbaar afsnauwt."

Is prinses Leonor de blonde onschuld die de reputatie van haar familie moet verbeteren? Het speelt ongetwijfeld mee in de keuze om haar al vroeg klaar te stomen voor een leven op de troon. Maar als we Annemarie mogen geloven, zijn we in Nederland eerder een uitzondering met onze weinig zichtbare kroonprinses.

"Bij veel koninklijke families is het de normaalste zaak van de wereld om de toekomstige troonopvolger op speelse wijze te laten wennen aan zijn of haar toekomstige rol. Ook de Zweedse prinses Estelle gaat van kleins af aan regelmatig met haar ouders mee op pad en ze lijkt er ook echt van te genieten. Op deze manier wordt het volk alvast warm gemaakt voor de toekomstige generatie en dat is natuurlijk belangrijk voor het voortbestaan van een monarchie."

De Spaanse kroonprinses heeft ook niet lang meer om haar gezicht te laten zien in Madrid. Net als prinses Alexia vertrekt Leonor vanaf volgend schooljaar naar Wales om haar opleiding te vervolgen aan het UWC Atlantic College. En dan is het voorlopig weer aan haar ouders om de harten van de Spaanse bevolking terug te winnen.

Misschien ook voor jou:
Prinses Eugenie deelt superzoet kiekje Baby York
Royalty
  • RTL Boulevard
  • Brunopress