Glamour met een knipoog

Gekke wekker: zo wordt Queen Elizabeth 's ochtends wakker gemaakt

Dit staat prins Charles en prins William dus ook te wachten als ze de troon bestijgen.

Queen Elizabeth

Vrolijk worden we nooit van het geluid van de wekker, maar we betwijfelen of de manier waarop Queen Elizabeth wakker wordt gemaakt nu echt veel beter is.

Menselijke wekker

Doedelzakmuziek, je moet ervan houden. De een vergelijkt het met snerpend kattengejank, de ander vindt het schitterend. De Queen behoort duidelijk tot de laatste categorie, want ze heeft een eigen Piper of the Sovereign, ofwel een koninklijke doedelzakspeler.

Deze 'Royal Piper' is haar menselijke wekker. Waar Elizabeth gaat, gaat de Royal Piper ook. Hij dient elke ochtend om negen uur een kwartier onder het raam van de koningin te blazen, of ze nu verblijft in Buckingham Palace, Windsor Castle, Balmoral of Holyroodhouse. Officieel is dat om de monarch in stijl te wekken. In werkelijkheid staat de Queen aanzienlijk eerder op en dient de doedelzak tegenwoordig meer om het begin van de werkdag in te luiden.

Piper of the sovereign

Het is een positie die al sinds 1843 wordt vervuld in het koninklijk huishouden, met een uitzondering van vier jaar gedurende WOII. De titelhouder dient klaar te staan om te spelen als het Hare Majesteit behaagt én moet dus iedere dag vroeg uit de veren om met zijn muziekinstrument de koningin zogenaamd wakker te maken.

De functie wordt op dit moment bekleed door Pipe Major Richard Grisdale van het Royal Regiment of Scotland. Hij bekleedt daarmee de hoogste positie die een doedelzakspeler binnen het leger kan hebben. Voor een impressie: in dit filmpje van de royal family hoor je hem spelen. Is het beter dan een piepende wekker of niet?

De Royal Piper is in het leven geroepen door koningin Victoria, die ontdekte dat de markies van Breadalbane een Personal Piper had. En dat zo'n enig accessoire vond dat ze er onmiddellijk ook een regelde, om niet scharrig af te steken bij een markies. Een tijdje liepen er zelfs meerdere persoonlijke muzikanten rond in het paleis: ook de moeder van de huidige koningin, Queen Elizabeth the Queen mother, had haar eigen doedelzakspeler die desgewenst een deuntje kon spelen.

Voormalig Royal Piper Gordon Webster, die in de jaren negentig zijn longen uit zijn lijf blies, zegt: "Het is de ultieme baan voor een doedelzakspeler. Omdat de Queen niet van steeds dezelfde liedjes houdt, had ik er zo'n 700 tot 800 op mijn repertoire. Die kende ik allemaal uit mijn hoofd, want als doedelzakspeler speel je niet van bladmuziek."

Prins Charles

Of prins Charles zijn standaard wekker ook inruilt voor een doedelzakspeler wanneer hij de troon bestijgt, valt nog te bezien. De kroonprins zou de monarchie willen inperken en moderniseren en we snappen dat zo'n bijzonder gebruik dan weleens zou kunnen sneuvelen. Helemaal als je aan een snooze-knop gewend bent. Maar een royal traditie van bijna 180 jaar laten varen en de toekomstige generatie doedelzakspelers hun grote droom ontnemen, dat is misschien ook zonde. Keuzes, Charles, keuzes!

Misschien ook voor jou:
Deze (lieve!) bijnaam geeft prinses Amalia aan haar grootmoeder, prinses Beatrix
Royalty
  • Woman & Home, The List
  • Brunopress